Marlon Brando, The Most Important Actor of the Century

Marlon Brando este unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor. El s-a nascut pe 3 aprilie 1924, in Omaha, Nebraska, U.S.Mama sa, Dodie, a fost o actrita nonconformista, ea obisnuind sa fumeze, sa poarte pantaloni si sa conduca automobilul, intr-o perioada in care femeile nu faceau astfel de "treburi". Dodie a fost alcoolica, insa a reusit sa se trateze si sa-i insufle micutului Brando dragostea pentru scena.

Brando a avut o tinerete tumultoasa. A fost exmatriculat de doua ori, prima data pentru ca a condus o motocicleta in scoala, iar a doua oara pentru ca a iesit in oras fara invoire. Desi a fost invitat sa-si continue studiile, Brando a abandonat scoala...

Marlon s-a mutat in 1942 la New York pentru a studia actoria. Un producator si-a dat seama de talentul imens al lui Brando si l-a distribuit in primele sale roluri pe Broadway. A sustinut un casting pentru rolul principal din piesa A Streetcar Named Desire, iar odata cu aceasta a venit si recunoasterea sa. Primul film la Hollywood a fost in drama The Men in 1950, Brando petrecand o luna intr-un pat de spital pentru a intra mai bine in rol. Din acest moment, Brando a inceput sa joace in toate marile productii de la Hollywood, devenind unul dintre cei mai buni din bransa, iar rolul din Rebel Without A Cause l-a transformat peste noapte intr-un sex-symbol.

In 1954 castiga primul sau Oscar, pentru rolul din drama On the Waterfront. A fost nimonalizat la Premiul Academiei pentru filmul Sayonara, insa cariera sa a intrat intr-un con de umbra, datorita reputatiei sale de "star dificial", a onorariilor prea mari pe care le cerea si a filmelor de clasa B, de care era interesat.

In 1972, rolul din mega filmul lui Francis Ford Coppola, The Godfather, i-a adus lui Brando ce-l de-al doilea Oscar pentru "Best Actor", desi a fost greu acceptat in aceasta productie, tocmai datorita cererilor sale exagerate si a caracterului dificil. Brando a refuzat Oscar-ul, trimitand in locul sau la ceremonie un American Indian pentru a apara drepturile indienilor Apache la Hollywood.

Unul din cele mai bune roluri ale lui Brando a fost in drama erotica Last Tango in Paris, film controversat care i-a adus totusi marelui actor o nominalizare la Oscar.In 1979, Marlon a cerut 1 milion de dolari pe saptamana pentru a juca in filmul Apocalypse Now, unde trebuia sa se prezinte suplu si in forma. Insa Brando, in stilul sau caracteristic, s-a prezentat pe platouri cantarind peste 100 de kg. Dupa acest incident, aparitiile sale in filme au scazut considerabil, datorita greutatii...

Pentru rolurile pe care le interpreta, Brando cerea onorarii exorbitante, insa nu isi invata replicile si nici macar nu citea scenariile. Desi a anuntat retragerea sa din activitate in 1980, a continuat sa joace pana in 2001, ultimul sau film fiind The Score, alaturi de Robert De Niro.

Marlon Brando a avut numeroase aventuri in lunga sa viata, insa cea mai cunsocuta a fost relatia cu Marilyn Monroe, care a durat multi ani, Marlon fiind cel care a primit un telefon de la frumoasa actrita inanitea mortii tragice a acesteia.Marlon a fost casatorit de 3 ori si a avut 12 copii, dintre care 3 infiati, 5 cu sotiile sale si 4 din alte relatii. Prima sa sotie a fost din India, a doua (cu 8 ani mai in varsta) din Mexic, iar a treia (de doar 20 de ani, cu 18 mai tanara ca Brando), din Tahiti.

Brando si-a cumparat o insula in Tahiti, Tetiaroa, pe care a incercat sa construiasca un hotel, dar datorita pretentiior sale exagerate, acesta nu a fost ridicat nici pana azi.

Marlon nu a iubit doar femeile, ci si barbatii, el recunoscandu-si bisexualitatea si faptul ca a avut mai multi iubiti de-a lungul timpului. Marlon Brando a murit in 2004, la 80 de ani si a fost incinerat, cenusa sa fiind pastrata alaturi de cea a prietenului si iubitului sau, Wally Cox, in Death Valley si Tahiti.

Cel mai mare fiu al lui Marlon a murit de pneumonie, dupa 10 ani de inchisoare, fiind acuzat de omor deosebit grav, iar una dintre fetele sale s-a sinucis, dupa un accident de masina. Fiul acesteia, si nepotul lui Brando, este acum model pentru Versace.

Marlon Brando a fost unul dintre bunii si putinii prieteni ai lui Michael Jackson, actorul retragandu-se luni de zile la Neverland. Unul din baietii lui Brando a lucrat ca body-guard pentru Michael.

Desi caracterul dificil si dorintele deseori exagerate si copilaresti ale lui Brando i-au adus o faima negativa, de "bad-boy", celebritatea si talentul sau nu pot fi negate. Cei care l-au cunsocut l-au descris ca pe un tip plin de umor, cald si atent la nevoile celor din jur.

Marlon Brando este considerat The Most Important Actor of the Century, pentru intreaga sa cariera, dar si pentru implicarea in campanii umanitare si pentru rolul sau de militant pentru drepturile omului. Un comentariu:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...