O duminica "perfecta"!

Ieri au fost Rusaliile. Impresionata de un articol mai vechi din Libertatea prin care ni se prezentau cele mai frumoase lacase de cult si icoane facatoare de minuni, care se mai gasesc si grupate in centrul Bucurestiului, m-am hotarat sa fac un traseu si sa le (re)descopar. 

Am plecat pe la 10 de acasa, desi stiam ca este slujba si "moarte" de om pe la toate bisericile din oras. Intr-un post viitor (cand am sa reusesc ce mi-am prospus) am sa va prezint aceste minunate bijuterii ale Capitalei, insa acum vreau sa va vorbesc despre altceva... 

Am ajuns la Biserica Buna Vestire, undeva pe Splai, in spatele unor blocuri elegante de locuinte. Nu doar ca m-a atacat un caine si m-a si muscat, sporindu-mi frica recent dobandita de aceste animale flamande si disperate, ci m-au inconjurat si o serie de cersetori, urland si blestemand. 

Si a fost cam aceeasi situatie pe la toate bisericile din centrul Bucurestiului. Nu puteai sa intri sau sa iesi din lacas fara sa te atace la propriu o armata de cersetori si tigani, care iti cereau bani si mancare. Saracia este in floare, insa unii erau chiar tineri si ar putea sa munceasca, asta daca ar vrea, bineinteles. 

Sau e mai simplu asa: stai pe langa cei milostivi si ii faci de bani, prin orice mijloace! Apeland chiar si la "trasul" de haine, blestem si injuraturi, toate in fata bisercii...

In plus, Bucurestiul este un oras periculos duminica dimineata, in centru. Este atat de pustiu, incat orice ti s-ar intampla nu ai unde sa intri, nu ai la cine sa strigi!

Dupa o astfel de experienta placuta, am fost seara la Gala Baletului Rus, care m-a dezamagit. Un spectacol fara decoruri, cu muzica pe banda si dansatori cam plictisiti. Lumea din sala (Sala Palatului arata excat ca pe timpul lui Ceausescu sau mi se pare mie?!) aplauda prosteste la fiecare doua minute, cunoscandu-se clar ca merg atat de rar la un spectacol, incat acum daca au dat 100 de lei pe bilet, vor ceva actiune...

La pauza multi "cunoscatori" ai artei baletului au plecat! Pacat...

Ne-am indreptat dupa spectacol spre centrul vechi. Si nu mica mi-a fost mirarea sa vad acolo un adevarat "exod". Mii de oameni se inghesuiau la terase, cu halbele in fata, altii umpleau Lipscani-ul si strazile aferente la maxim, iar altii intrau si ieseau din crasme fara sa gaseasca vreun locusor liber sa se adape. 

De foarte mult timp n-am mai vazut asa ceva! O zi de luni libera poate transforma Capitala duminica seara intr-un oras de petrecareti!

Si astfel mi-am incheiat ziua fantastica de duminica. Nicio bucurie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...