Regele Havanei, de Pedro Juan Gutierrez

Regele Havanei este o carte magica, din care poti trage concluzia ca viata si lumea nu ne sunt datoare cu absolut nimic. Daca ceva poate merge rau, va merge si niciunul dintre noi nu este "ales", nici macar pustiul de 17 ani, Reynaldo, care pare a avea toata viata inainte. 


Rey este un baiat sarac din Havana care isi vede mama, bunica si fratele morti in aceeasi zi, de fapt intr-o singura clipa. El se autosugestioneaza sa uite cu desavarsire copilaria tulbure si se axeaza nu pe viitor, ci pe clipa prezenta.

Iubeste, fura, fuge, traieste intr-un container caruia ii spune "casa", este numit "Regele Havanei" pentru presatiile sale sexuale, mananca resturi de pizza cu viermi din gunoiul unui restaurant, vegheaza marea de pe Malecon, se fereste de politie pentru ca nu are acte, bea rom, fumeaza marijuana si supravietuieste.

Pentru el nu exista ziua de ieri, nici cea de maine. Nici macar sfarsitul zilei de azi nu-l preocupa. Clipa este inaltata la rang de arta, de curaj, de usuratate a fiintei.

Iubeste cu patima si gelozie, se autodistruge, insa stie ca nu are cum sa traiasca altfel. Nici macar nu isi doreste sa traiasca prea mult, fiind de multe ori tentat de abisul unei cladiri inalte sau de faleza Malecon.

Sfarsitul vine ca o eliberare de chin printr-o suferinta ingrozitoare, ultima si cea mai cumplita dintre toate. Moartea este pretutindeni, la fel si decaderea, sexul infernal, murdaria, foamea si tristetea amara, ce invaluie sufletul pe nesimtite. 

                                                                   Malecon, Havana

O carte despre adevar, care iti raspunde la intrebarile ce iti naclaiesc mintea despre puterea omului de a supravietui. Daca esti convins ca o duci rau, citeste aceasta carte! Daca esti convins ca nu mai poti suporta, analizeaza-te. Daca ti se pare ca nu ai bani si ca esti singur, Regele Havanei iti da o lectie memorabila de anduranta.

Citeste si: Trilogie murdara la Havana, de Pedro Juan Gutierrez

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...