Maidanul cu dragoste, de G. M. Zamfirescu

Zamfirescu este un pictor excelent. El traseaza cu tuse fine de penson sufletul unui baietel prins in valtoarea coplesitoare a vietii de mahala si cu pete de vopsea groasa, murdara, sufletul unui oras imbibat de superstitii, vaicareli, erotism ieftin, saracie si oftaturi prelungi, grele ca insasi viata.


Cartea este scrisa intr-un stil absolut fabulos, o minunatie de opera literara, o bucurie pentru ochii si sufletele cititorilor. Daca m-a impresionat cand eram mica, ma asteptam ca acum sa nu mai aiba acelasi efect asupra mea. Insa a sapat adanc inca de la primele fraze, am zambit intai timid, ca apoi sa plang de bucurie ca exista ceva atat de frumos scris. 

Ma declar fana absoluta, iar dupa Rebreanu si Eliade, Zamfirescu isi merita pe deplin locul 3 in topul scriitorilor romani cei mai dragi mie. 

Maidanul cu dragoste este o carte pura si triviala, dura si blanda ca aripa unui fluture, uscata de soarele maracinilor si umeda de seva iubirii, ilara si trista pana la epuizare, este ca o fantana binecuvantata care isi revarsa bucuria pe pamantul uscat al literaturii.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...