Pe urmele familiei Brancoveanu - Palatul Mogosoaia

In momentul in care parasesti soseaua Bucuresti-Targoviste cu destinatia Palatul Mogosoaia, toate asteptarile tale vor fi intrecute. O liniste deplina, binecuvantata, te intampina inca de pe drumul umbrit de stejarii batrani si bisericuta Sfantul Gheorghe, aflata langa zidurile curtii domnesti.

Biserica Sfantul Gheorghe

In timpul saptamanii vei gasi palatul netulburat de hoarda de drumeti obisnuiti ai weekendurilor cu picnicuri la iarba verde si te vei bucura de natura imbietoare, frumos ingrijita de cateva fete cu palarii de paie si zambete calde. 

Palatul Mogosoaia a apartinut familiei Brancoveanu peste 120 de ani, iar apoi a fost propritatea familiei Bibescu, care isi are si locul de odihna vesnica in padurea ce umbreste domeniul si coboara agale spre lacul linistit.

Lacul si gradinile din fata Palatului Mogosoaia

Istoria acestui loc nu a fost una tocmai linistita, fiind scena unor lupte grele de-a lungul timpului: mai intai, otomanii au transformat palatul in han, apoi a fost al pandurilor dupa revolutia din 1821, a fost bombardat de germani in al doilea razboi mondial si apoi transformat in loc de intalnire al aliatilor, ca apoi in 1945, mosia sa fie nationalizata fortat de comunisti. Abia in 1957, Palatul Mogosoia a intrat in patrimoniul de drept al tarii noastre, adapostind Muzeul de Arta Brancoveneasca. Acum, domeniul priveste cu ochi blanzi nuntile si petrecerile la iarba verde ce au loc aici...

Daca vei merge la Palatul Mogosoaia, aerul de poveste te va intampina la fiecare colt, elementele de arhitectura venetiana te vor incanta si racoarea padurii te va imbia la visare. 

Iata mai jos, cateva poze...

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...