Gradinile suspendate din Milano

Exista un proiect in Milano cu privire la gradini, parcuri si imbogatirea orasului cu verdeata si flori, insa nimeni nu stie despre acest proiect atunci cand isi arunca privirile mirate inspre balcoanele italienilor. Ceea ce se vede este doar o gradina imensa, suspendata, in inaltul cerului milanez. 

Nu exista balcon, terasa sau acoperis care...
sa nu aiba macar un cactus sau o floare. Unele sunt imbracate in vesminte de sarbatoare, cu flori rosii, copacei sau plante agatatoare. Alte cladiri au adevarate oaze de verdeata pe acoperis, cu palmieri, portocali si zorele. 


Acest proiect nu doar ca improspateaza aerul unui oras foarte aglomerat, ci pur si simplu te face fericit. Atunci cand privirile tale se ridica spre cer, vei absorbi frumusetea unor gradini suspendate intre realitate si dorinta fierbinte a milanezilor de a-si colora viata. 


Toate aceste mini gradini dau viata unor ziduri stravechi sau surad din spatele unor icoane, iar italiencele stau la ferestre zambind trecatorilor muti de uimire in fata formelor perfecte. 


Uneori gradinile coboara de pe acoperisurile cladirilor pana in curtea caselor, insotind drumul catre portile micilor castele in care locuiesc oameni ce sfintesc locul. 


Intr-o astfel de gradina ne-am oprit la un espresso alaturi de italini grabiti, aflati la cateva minute de locul de munca, dar care, uitandu-se la ceasurile Armani, se opresc vinovati la inca o cafea, poate a treia sau a patra in acea dimineata. Aici nimeni nu sta la masa, toata lumea soarbe din cescutele minuscule, de parca acest lucru i-ar face sa opreasca macar o secunda timpul si asa, destul de lenes in Italia. 


Parcurile suspendate se intind de la periferie pana in centrul elegant al orasului, din cartierele muncitoresti pana in cele boeme, ale artistilor, de la casele darapanate si pana la vilele cochete, cu iz de basm si regie de spectacol. 


Nu exista un stil concret in amenajarea acestor gradini, fiecare milanez isi planteaza dorurile sub forma de rozmarin pentru fripturi, busuioc pentru paste, portocali si palmieri penstru esenta, flori pentru suflet si conifere pentru parfumul imbatator ce alunga praful orasului. 


Insa, toate, absolut toate aceste gradini suspendate fac din Milano un adevarat colt de rai, asa cum nu ti-ai putea imagina un oras cosmopolit si au o aura benefica si oarecum protectiva in fata intemperiilor vietii agitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...