Top 10: Cele mai impresionante fluvii din lume

Acum ceva timp v-am prezentat unele dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, care desi erau facute de mana omului, uneori sfidau orice lege: erau sosele taiate in munte, drumuri peste ape, carari sculptate in stanca. Iata ca a venit timpul sa va insirui cele mai impresionante fluvii din lume, de a caror putere oamenii se folosesc de secole: pentru irigatii, pentru transport si calatorii sau le considera sacre si mediteaza ore intregi vegheati de scurgerea lor adeseori linistita.

10. Amazon - traverseaza tari ca Brazilia, Peru, Ecuador, Bolivia si Venezuela, ca apoi sa se verse in Oceanul Atlantic. Este fluviul care bate toate recordurile din lume: cel mai lung/larg, etc, si a fost numit "Ocean River".


9. Cano Cristales - "river that ran away from paradise" izvoraste din Columbia si este cel mai spectaculos fluviu din lume. In octombrie-noiembrie capata nuante de rosu, portocaliu, galben, verde si albastru, transformandu-se intr-un adevarat curcubeu.


8. Dunarea - este al doilea ca marime, dupa Volga si strabate Germania, Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Moldova, Romania si Ukraina. Nu cred ca mai sunt necesare alte detalii:)


7. Gangele - este considerat un fluviu sfant, izvoraste din Himalaya, traverseaza China, India, Nepal si Bangladesh, se varsa in Oceanul Indian. Multi dintre cei care locuiesc pe maulul fluviului arunca in apele sale cenusa mortilor, sustinand ca apa le va ghida sufletele catre paradis.


6. Jordan - are o istorie bogata si nu este doar locul unde se spune ca Iisus a fost botezat, ci si simbolul lumii crestine. Dupa Biblie, acest fluviu a vazut numeroase razboaie, dar a fost si martorul minunilor din acea vreme.


5. Mississippi - cel mai mare fluviu din America de Nord, strabatand nu mai putin de 10 state. El porneste din Minnesota, intalneste Ohio River in sudul statului Illinois si se varsa in Gulf of Mexico. De-a lungul timpului a fost imortalizat in numeroase carti, piese muzicale, spectacole. 


4. Nilul - este cel mai lung fluviu din lume. Nilul strabate linistit desertul din Uganda si Egipt, reprezentand pentru egipteni insasi esenta vietii. 


3. Neretva - strabate Bosnia si Herzegovina, dar si Croatia, si este considerat unul dintre cele mai frumoase fluvii din lume, datorita peisajului pe care l-a creat in jurul sau: pesteri, coline, delte, pasuni.


2. Rio Negro - formeaza granita dintre Columbia si Venezuela si este cel mai mare "rau negru" din lume. Culoarea sa provine de la taninurile vegetatiei inconjuratoare, iar una dintre cele mai frumoase privelisti din lume este punctul in care Rio Negru se varsa in Amazon, creand un adevarat miraj al culorii.


1. Zambezi - strabate Zambia, Angola, Botswana, Zimbabwe si Mozambique, pentru a se varsa in Oceanul Indian. Este "casa" si cele mai frumaose si mai puternice cascade din lume - Victoria Falls - numita "the smoke that thunders". 

 Sursa foto: Womansday

Tie care iti place cel mai mult?

5 comentarii:

 1. Buna.
  As vrea sa te intreb ceva offtop: Cum ai reusit sa faci ca in loc de ioanabudeanu.blogspot.com(cum apare de obicei cand ai cont pe blogspot) sa apara ioanabudeanu.com ?
  Ms anticipat,Oana

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-am cumparat domeniu propriu si personal:)

  RăspundețiȘtergere
 3. CELE MAI FRUMOASE IMAGINI .VA MULTUMESC

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi place cel mai mult Jordanul, dar este totul exceptional.Felicitari!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...