Puerto Plata - fata nevazuta a orasului

Calin Daniel Cruceru a calatorit in mute locuri superbe din lume, iar de 7 ani locuieste in Republica Dominicana. Sunt convinsa ca multi dintre noi suspina dupa Caraibe si dupa o vacanta de vis in aceasta zona. La acest lucru s-a gandit si Calin, cand a pus bazele asociatiei Caraibetours, oferind pachete de vacanta diferite fata de cele pe care le prezinta agentiile de turism. Insa viata in Caraibe nu este intotdeauna asa cum o vad turistii. Aflati mai multe de la Calin...


"Orasul San Felipe de Puerto Plata este numit si "capitala turistica a Republicii Dominicane". Pe la sfarsitul deceniului opt al secolului trecut, acest oras din Republica Dominicana a cunoscut o adevarata renastere economica odata cu dezvolatarea turismului in zona Americii Centrale si Caraibe. Orasul este situat geografic in nordul jumatatii insulei Hispañola, Santo Domingo - vechea denumire a R.D. - care cuprinde in partea vestica a acesteia si statul Haiti - si este un centru administrativ al zonei care-i poarta numele si pe unde au trecut in mai bine de douazeci de ani milioane de turisti din intreaga lume.Tot in acest "municipiu" si-au gasit adapost natii peste natii, nemti, evrei,francezi, belgieni, italieni, elvetieni, canadieni, americani s.a. Nemaivorbind de emigrantii haitieni care fac de multa vreme parte distincta intre venetici, fiind populatia cea mai numeroasa de straini din Puerto Plata!

In acest pitoresc oras viata difera de la o zona la alta. Se poate afirma cu tarie  ca exista o  mare discrepanta a conditiilor sociale, caracteristica de altfel intregului continent latinoamerican.


Populatia bastinasa - cea a dominicanilor puertoplateni - este formata in special din mulatri-creoli si "mai putin negri", acestia de regula provenind din alte zone ale tarii adusi aici de avantajele zonelor turistice,  apoi de albi de origine hispanica sau diferite "cockteiluri" ale natiilor africana si spaniola si in unele cazuri, un amestec de europeni sau nord americani cu dominicani. A nu-i uita insa pe asiatici, chinezi in special, care fac o nota aparte in ansamblul habitatului...

Zona bogata a orasului este de fapt ceea ce unii locuitori numesc adevaratul Puerto Plata. Se sustine ca aici a existat o civilizatie distincta de cea din  restul tarii, insa aceasta si-a pierdut mult din consistenta odata cu intensificarea turismului si cu sosirea  negrilor din sud si a  haitienilor, care si-au adus cu ei si obiceiurile diferite de ale vechilor puertoplateni. In special "noii sositi" si-a facut in timp locuinte si au format  barrios, unde saracia lucie este evidenta inca de la intrarea in majoritatea acestor cartiere. Asa au crescut si delicventa si problemele de ordin social si economic in zona.


Protectia sociala lipseste aproape cu desavarsire, o insemnata parte dintre locuitori sunt analfabeti sau semi-analfabeti. In cartiere consumul de droguri, in special cocaina si Crack, dar si marijuana, este la ordinea zilei!

Familiile sunt dezorganizate, exceptie fac doar cateva prin aceste parti defaimate, care sunt cunoscute ca si cristianos (pocaiti - cum i-am numim noi romanii) si care se forteaza sa fie distincti de ceilalti vecini. In ultima vreme numarul acestora din urma este intr-un real progres, ceea ce nu face decat sa bucure intreaga suflare a orasului, deoarece se simte o oarecare schimbare pozitiva in atitudinea locuitorilor de aici. De fapt, contactul cu biserica este singura posibilitate de educatie  a copiilor, adolescentilor si adultilor in conditiile in care statul practic nu ofera un real auxiliu in  ce priveste accesul persoanelor la educatie.


Cu toate astea, in ultimii ani  s-au facut ceva progrese si copiii, inca din primii ani din viata, se bucura de a putea tine in manutele lor creioane, acuarele, caiete si carti! Si asta in timp ce statisticele arata ca doar in primul trimestru al anului 2010 prin punctele de frontiera dominicane au intrat  peste un milion si jumatate de turisti, care doar la intrare si  iesirea din tara platesc cate zece dolari USA!!! Ca sa nu mai vorbim de aportul celorlalte sectoare din turism... Iar populatia tarii nu depaseste 8 milioane si jumatate de locuitori!

Aceasta tara este binecuvantata de Dumnezeu in ce priveste spatiul geografic si cadrul natural. O insula paradisiaca cu o vegetatie luxurianta inconjurata de mare si ocean, cu munti, dealuri, rauri, paduri tropicale, zone agricole care produc pe durata intregului an, apoi zacaminte de aur, petrol si altele. Iar locurile turistice sunt de o frumusete naturala neasemuita, cu plaje si flora naturale pe intreaga suprafata  a litoralului dominican, fapt care a atras din ce in ce mai multi turisti si investitori straini in insula din Antilele Mari.


Puertoplatenii sunt vesnic in cautare de bani. Preocupati pana la obsesie de a castiga repede si foarte multi bani. In general exista o confuzie, o neintelegere generala, care pe noi europenii ne revolta adesea si anume -  felul lor de gandire in ce priveste  obtinerea banilor. Chiar si infractiunea se justifica  cu seninatate! Un traficant de droguri sau un hot, delapidator, escroc etc, nu este condamnat de societate cat timp motiveaza comiterea infractiunea pentru ca... doreste bani multi!  De fapt aici e rusinos sa muncesti si sa fii sarac. Iar sarac e considerat tot omul care nu e milionar!

O familie care are un venit mai consistent de trai (care in Europa e considerat  normal si este un mod de viata obisnuit) in  Puerto Plata este vazuta ca o...  rusine, daca nu are casa de milioane de dolari sau gigantice geepuri! Iar o viata intreaga membrii acestei familii tipice din Puerto Plata  va ramane frustrata daca nu reuseste sa-si atinga maretul scop.


Chiar si cei mai saraci din barrio nu se straduiesc sa munceasca, deoarece considera ei, "nu merita daca munca in sine nu te face milionar"! Foarte des intalnesti in vocabularul lor zicala:  "Pentru bani omor si un om", pe care o rostesc fara nici cea mai mica mustrare de constiinta. Asta insa reflecta in general modul materialist – extremist de gandire, adica faptul ca banul este mai la pret ca orice pe lumea asta si nu neaparat o  dorinta criminala a aceluia care o rosteste.

Desigur o cauza trebuie sa existe si cei care examineaza fondul acestei probleme o pun in general pe seama americanilor, care odata ajunsi in insula din diferite motive, de-a lungul timpului au influentat in mod negativ gandirea dominicanului de rand, care a ajuns sa interpreteze in alta maniera, improprie, zicala yankeie:  "The time is money!"


Articolele de fond ale ziarelor cu tiraje ridicate abunda in analizarea  si incercarea de aplanare a acestei situatii, care dupa unii este o rusine a natiunii, insa gradul mare de incultura a majoritatii populatiei nu permite accesul la intelegerea substratului mesajelor transmise de psihologi, sociologi, jurnalisiti cu experienta etc. catre marea masa a cititorilor,  care de obicei se limiteaza in  a trece doar cu vederea prin paginile de sport  si mica publicitate."

Autor: Calin Daniel Cruceru

In curand voi da mai multe detalii despre asociatia lui Calin, Caraibetours:)
CITESTE SI:

Emigranti romani si povestile lor de viata

Africani, romani si chinezi - scalvii din Milano

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...