Alex. Leo Serban a murit! Afla ultimele sale cuvinte...

Cunoscutul critic de film Alex. Leo Serban s-a stins din viata pe un pat de spital, rapus de o boala necrutatoare. Imi va fi dor de articolele sale inspirate din Elle, de vocea sa, de spiritul sau profund, amuzant, serios, plin de viata si de optimism. Alex. Leo Serban a lasat oamenilor un mesaj pe Twitter care spune multe... Vezi mai jos despre ce este vorba...Nascut in 28 iunie 1959 la Bucuresti, Alex Leo Serban a fost critic de film, eseist, prozator, traducator si artist vizual, senior editor la revista Dilema veche, colaborator la revista Elle si "criticul de film cel mai indragit al romanilor". 

Alex. Leo Serban a absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine din cadrul Universitatii din Bucuresti in 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "International Visitor" in SUA (1996) si bursier GE/NEC (2003-2004).

A debutat in 1976 cu un poem în Chicago Review, SUA. Incepand cu 1982 a fost prezent in majoritatea publicatiilor romanesti si in cateva straine. A colaborat cu Elle, Idei in dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Ziarul de duminica.

Alex. Leo Serban a fost conferentiar la Lincoln Center, la Universitatile Umea, Humboldt, Pittsburgh si la Teatrul National din Bucuresti.

A fost membru in boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) si in juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul).

In ianuarie 2008 a fost ales – in urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro – "Criticul de film preferat al cinefililor romani".

Alex. Leo Serban a fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundatia "Timpul".

A fost lector universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. In anul 2000 s-a autoexclus din Uniunea Cineastilor din Romania si din Asociatia Criticilor de Film Romani. Iar in 2009 a emigrat in Argentina.

Alex. Leo Serban suferea de o boala incurabila (cancer limfatic) si s-a stins pe patul de spital. Comemorarea lui Alex. Leo Serban va avea loc la Uniunea Scriitorilor – Casa Monteoru, luni - 11 aprilie, dupa ora 16.00. Incinerarea va avea loc la Crematoriul Vitan Barzesti, marti - 12 aprilie, la ora 14.00.

Ultimele randuri pe care le-a scris Alex. Leo Serban au fost pe contul sau de Twitter, pe 31 martie: "Atunci cand iti faci planuri este ca si cum ti-ai plasa viata in mainile sortii, iar soarta rade de tine chiar in acel moment. Viata e cobaiul sortii".
Dumnezeu sa-l odihneasca!CITESTE SI: Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...