Top Social Brands 2011 - cele mai vizibile branduri din Romania

Ieri am participat la conferinta organizata de Revista Biz in cadrul Hotelului Howard Johnson, in legatura cu strategiile de social media ale celor mai importante brand-uri din Romania. In prima parte s-a "dezvaluit" topul Social Brands 2011, pe a carui prima pozitie se afla (din nou) Vodafone, iar in partea a doua cativa specialisti din online au prezentat cum se face o campanie media, ce greseli se fac pe Facebook si importanta social media in Romania. Iata mai jos detalii...

In atmosfera relaxata din sala Iridium de la Howard Johnson am vazut directori de marketing, specialisti online, bloggeri, pasionati de social media si jurnalisti. In prima parte a conferintei, Marta Usurelu (redactor-sef la Biz) i-a introdus foarte frumos pe fruntasii topului de anul acesta - cele mai vizibile branduri din Romania.

Iata mai jos Top 10 Social Brands 2011:

1. Vodafone (in numele careia a vorbit Senior Brand Manager Luminita Bostinaru)
2. BCR (Daniel Pana, Director de Marketing, ne-a spus povestea "scolii de bani")
3. Microsoft
4. Petrom (care a avut o crestere semnificativa, iar Ana Bulgar (Online Manager) a avut un discurs frumos, firesc, plin de inspiratie)
5. Avon (cea mai mare impresionanta crestere in social media - au intrat direct pe aceasta pozitie!, iar Raluca Kisescu (Director de Marketing) ne-a vorbit despre aniversarea de anul acesta a companiei)
6. Nokia
7. Orange
8. LG
9. Romtelecom
10. Timisoreana

Pentru a vedea top 30 - cititi aici.

In partea a doua a conferintei, mult mai savuroasa dupa parerea mea, Bogdana Butnar (Digital Marketing Consultant) ne-a oferit o prezentare amuzanta, dar si serioasa, despre nivelul social media din Romania la ora actuala, despre strategii, implicare si pasiune. Au mai vorbit:

- Alexandra Sanduleasa (Social Media Specialist - Advanced Ideas) despre 10 greseli care le fac brandurile pe Facebook
- Catalin Tenita (Managing Partner TreeWorks)
- Ciprian Gavriloiu (Director la PlayTheBalls).


Daca va intereseaza ce inseamna Social Media, va pot spune ca aceasta activitate consta in promovarea brandului prin: campanii pe bloguri, implicarea bloggerilor in diverse campanii, cont pe Twitter si mentinerea unei relatii constante cu fanii, cont pe Flickr, cont pe Youtube, site-uri de content, pagina (i) pe Facebook, campanii pe Facebook, sponsorizare sau implicare in evenimente dedicate blogosferei, etc.

Parerea mea sincera este ca orice firma mare, mica sau mijlocie ar trebui sa aiba un specialist in Social Media si sa se implice serios in dezvoltarea brandului sau in mediul online, pentru o mai buna vizibilitate, pentru o crestere constanta, pentru atragerea si fidelizarea fanilor, pentru o comunicare mai buna (mai intima!) si nu in ultimul rand, pentru generarea si cresterea vanzarilor. 

Din pacate, la noi acest domeniu este relativ nou, marii manageri se lasa greu convinsi de necesitatea acestei promovari masive in online, tocmai pentru ca rezultatele nu pot fi contorizate imediat, iar beneficiile sunt pe termen lung. Vorba Bogdanei Butnar: cand un manager te intreaba ce obtine el din social media, tu nu poti sa-i raspunzi decat... "like-uri!" 

Insa ar trebui sa constientizam importanta acestor "like-uri" si sa aruncam un ochi la cum se desfasoara business-urile de succes in afara. Tendinta clara este spre online! 

Multumesc frumos celor de la Revista Biz pentru invitatie, m-am simtit foarte bine si toate subiectele au fost exact pe sufletul meu:) 


CITESTE SI: Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...