Apa pentru elefanti, de Sara Gruen

La inceput am fost dezamagita ca am vazut initial filmul Water for Elephants si abia apoi am primit cartea de la libraria online Libris. Insa pe masura ce am rasfoit paginile, am realizat ca este diferita de imaginea creata de Hollywood. Am reusit sa imi creez o cu totul alta perspectiva asupra personajelor si a fost o "calatorie" mai mult decat interesanta...Daca in film ni se prezinta o imagine romantata si oarecum eleganta a povestii si avem parte de cotume superbe si actori frumosi, in carte totul este diferit. Povestea este mult mai profunda, mai umana, mai reala.  

Sara Gruen sustine ca a facut un research elaborat inainte de a scrie aceasta istorisire si se vede... Ea a recreat imaginea circului american din anii '30 si a facut-o cu bune si rele. Unii critici sustin ca Apa pentru elefanti este doar un alt bestseller american, lipsit de substanta. Ca Sara Gruen a pus pe tapet sex, violenta, sange, animale si oameni exotici pentru a vinde.


Nimic mai adevarat. Este un bestseller si este o carte usoara, fara profunzimi literare nebanuite. Insa acele elemente (violenta, sexul) cred ca se intamplau pe atunci, exact cum se intampla si acum. Mai ales in cadrul exotic al unui circ, care mai calatoreste si cu trenul prin toata America. 

Nu cred ca este ceva in plus sau in minus in carte. Chiar m-a surprins placut povestea, mai calda si mai sincera decat filmul. Parca a reusit sa ma transpuna mai usor in atmosfera aceea din anii '30, decat a reusit productia hollywood-iana, destul de sclipicioasa, ca sa zic asa.

Per total, Apa pentru elefanti nu este o carte de ocolit. Este o carte de vacanta, de vara, care iti va da un sentiment placut si te vei "pierde" printre personajele pitoresti. 

  
Eu recomand sa cititi intai cartea si apoi sa vedeti filmul, insa este bine si invers. Sunt destul de diferite, ca modalitate de expunere.I's Blog si ibraria online Libris iti mai recomanda:

Tropicul Capricornului - Henry Miller  - „O carte plina de pagini negre sau stralucitoare, de spontaneitate si spirit, de inocenta si de ginduri diabolice.” (New York Times Book Review). 

Santorini - Calator Pe Mapamond - Fotografi profesionisti si redactori cu experienta au gasit cea mai potrivita formula pentru un ghid complet, cu informatii numeroase, aduse la zi si verificate pe teren, ilustratii atragatoare, sfaturi practice si recomandari.

Tipatul Lenesului - Sam Savage - „Satira lui Sam Savage are calitatea rara de a fi in acelasi timp muscatoare si amuzanta.” (The New York Times)

 „Andy Whittaker, protagonistul din Tipatul lenesului, este un scriitor disperat, depresiv si frustrat sexual. Cu greu putea alege Savage un personaj mai credibil care sa dea autenticitate cartii sale.” (Kirkus Reviews)CITESTE SI:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...