Curiozitati Caraibiene

Toata viata vom lupta cu destinul. Cu noi insine, cu Dumnezeu si cu toti ceilalti din jurul nostru. Dar nu toti suntem oropsiti in aceeasi masura... Cand ma gandesc la aceste lucruri, vad in fata ochilor o comunitate de negri care vorbeste limba creola. Acestia sunt haitienii sau fiii lor, care s-au refugiat masiv in ultimii zeci de ani in Republica Dominicana din cauza conditiilor precare de viata din patria lor. Afla mai multe...


In general, haitienii au o istorie comuna cu cea a dominicanilor: sunt urmasii scalvilor adusi de catre colonistii spanioli si francezi. Doar ca francezii nu s-au prea amestecat cu negrii africani ca spaniolii, care au facut-o din plin - atat cu africanii de prin insulele din Caraibe, cat si cu indienii in alte parti ale Americi Latine.

E foarte simplu sa-ti dai seama... Negrii haitieni sunt negri adevarati! Dominicanii sunt mulatri, negri sau creoli si au ceva din trasaturile si firea "rudelor" noastre din Peninsula Iberica. La fel se intampla si cu ce-au lasat lusitanii in alta tara mare si frumoasa, Brazilia. Nu mai vorbim de obiceiuri...  Guralivi - asa cum ii stim pe spanioli si pe portughezi!  


Aceasta comunitate haitiana a fost si ramane o enigma a Caraibelor. Toti haitienii pe care i-am intalnit eu cunosteau bine anumite detalii despre Romania, despre Transilvania, despre fotbal si ma uimeau cu anumite cunostinte de cultura generala pe care greu le gasesti la alte natii de pe aici. In afara de asta, haitienii, in marea lor majoritate, cunosc bine spaniola si franceza, chiar si engleza si germana. Sunt foarte cautati ca si muncitori in special de catre companiile straine de aici din Dominicana. Foarte seriosi si foarte muncitori!

Dar, din nefericire, tara lor este una dintre cele mai napastuite din lume, fiind considerata cea mai saraca din Emisfera Nordica! Am multi prieteni haitieni si ii intreb (dar ma si intreb...) "ce-i cu voi, fratilor, ca munciti mai bine decat multi alti vecini de-ai vostri? Ce se intampla de traiti asa de prost?" Poate a fost o intrebare de prost gust din partea mea insa cum nu cunosc Haiti personal, am fost curios si am intrebat! 

  
Haitienii au o mare pofta de lectura cand pot sa-si permita sa-si cumpere carti. Cand nu au la indemana, isi fac rost de 30 de pesos si merg la net. Si citesc pasionati in timp ce dominicanii satu pe chat-uri sau asculta muzica de pe you tube...

Un amic de pe aici imi spune ca poate "francezii au impus niste reguli vechi care au ramas si astazi valabile". Tot ce e posibil - stim cu totii ca francezii sunt mari amatori de arta, literatura, ce mai... cultura in general! Dar multa vreme influenta asta a fost pe toata insula, care se numea pe la inceputuri Hispanola. Este inca un mister de nedeslusit printre multe alte curiozitati din Caraibe...


Nu intentionez sa fac un tratat despre cele doua tari, dar acum am primit o oferta si o posibilitate de a ajuta aceasta natie prin intermediul unei Fundatii Internationale si "benevole", cum ii place sa-i spuna insasi sufletul  acesteia, canadianca Diane Pellerin. 

Am prieteni haitieni si chiar o Congregatie Religioasa pe care o vizitez regulat. Exista acum si o scoala de creola in Munoz, aici unde locuiesc in prezent. O romanca de-a noastra care traieste in Candada ne-a scris ca vine sa ne viziteze si ca vrea sa faca parte din echipa de voluntari a Dianei Pellerin. O asteptam cu drag!

Asa ca si pe oricine din Carpatii nostri indepartati ce "indrazneste" sa ajunga in Republica Dominicana! Si nu vad de ce nu ar face-o...


Texte oferit de Calin Daniel Cruceru




CITESTE SI:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...