Omul sfinteste locul

E noapte si nu e nimic trist. Suna greierii tropicali care nu au vacanta niciodata. Adica mai bine zis, canta mereu fara oprire 12 luni din 12! Nu vine iarna si aici greierul o sfideaza pe harnica furnica. "Daca pe-acolo prin tarile friguroase suratele tale ma vorbesc de rau pentru boemia mea, sic! Aici e vara vesnica!" Si furnica tace. E dezavantajata ca iarna nu apare niciodata. Si nu se poate lauda cu munca ei temporara de a inmagazina provizii, iar greierul... ha! O sfideaza mereu.


Deja am descoperit o diferenta. Adica una dintre ele. Si, vai doamne, cate altele sunt intre lumile indepartate si Romania. Atat la figurat cat si la propriu! Cu toate ca ai google, ca ai nu mai stiu ce la indemana... diferenta exista! Doar noi cei ce traim departe de casa ne dam seama cu adevarat. 


Unde stau eu acum e  un mare parc de distractii si ecologic pe deasupra. Am ramas singur in fata vilei unde sunt cazat! Deja e noapte si se aud broastele in lac. Canta ca si in Romania, uac uac uac, dar parca sunt mai linistite. Nu le ameninta nimic. E ecoturism! Parca le-as dibui eu raspunsurile... 

Aseara imi sarbatoreau ziua de nastere si stapana asezamantului povesteste turistilor cum a inceput ea afacerea. S-a mutat in Republica Dominicana dupa ce a colindat prin 33 de tari. Lucra in turism in Canada cand turismul era cea mai profitabila meserie. Acum nu prea mai este. 


Si intr-o seara, impreuna cu tatal ei care la fel se indragostise de acest tinut caraibian, pregateau iesirea din Puerto Plata la o plimbare. Satui de zgomotul motocicletelor din orasul portuar decid sa mearga ceva mai departe ca si in alte dati. Si ajung in Muñoz unde e multa verdeata, padure tropicala, cai si evident, liniste adevarata!

Dintr-o data ajung langa un rau si se aseaza sa priveasca spectacolul. Pestii se vedeau de limpede ce era apa. Si ea isi intreaba tatal daca nu ar fi bine sa caute pe stapanul locului, daca acest colt de rai o fi avand vreun stapan.
 
Asta fusese acum cativa zeci de ani.

Si  uite acum... Este o luptatoare pentru drepturile emigrantilor haitieni si are una dintre cele mai frumoase asezaminte ecoturistice din Republica Dominicana.

Omul sfinteste locul. 

  
Aici, imi spunea un vacar ieri la o bere, inainte erau doar maracini. Da crezi ca cineva s-ar fi incumetat sa faca ceva... Nu! Ce mult ne asemanam cu oamenii acestia gandeam eu, privindu-l  pierdut pe omul din fata mea.

Acum are turisti din toata lumea. Ce simplu pare. Si asa e. Ca de... canadienii parca-s alti oameni. Si sunt frate! Muncitori, preseverenti si foarte seriosi! Cate locuri frumoase avem si noi in tara. Hm hm, ar putea  zice unii. Dar lipseste ceva. Ce,ce,... ce?

Text oferit de Calin Daniel CruceruCITESTE SI:Un comentariu:

  1. Haha, cand am vazut titlul mi-am amintit de nuvela Popa Tanda, care are legatura cu proverbul asta :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...