A castiga sau a pierde? Cateva ganduri despre joc...

Jucatorii adevarati nu vor niciodata sa castige. Scopul lor nu este victoria, ci tocmai infrangerea, singura care le da sentimentul ca traiesc. Cei care merg la rezultat sigur sunt falsi, ignoranti, efemeri, o serie ciudata de eroi ai societatii in  care traim - nu au tarie, sangele lor nu s-a amarat nicicand si nici nu s-a amestecat in valtori prea complicate...
Intrebati-i pe marii jucatori, pariori sau de cazino, de ce o fac la nesfarsit pana pierd totul. Eu stiu raspunsul. L-am citit intr-o ciudata clipa de neatentie, de recunoastere, pe chipul lor.

Victoria te anima, te face sa te simti puternic, insa orgasmul este atat de scurt, incat in curand dulcele gust dispare ca si cum n-ar fi existat vreodata pe papilele tale, in nervii tai. Si atunci cauti mai mult, pentru ca mierea unei victorii ti se pare fum in vant sau o limba de nisip maturata de valuri.

In schimb, infrangerea este cea care iti aseaza organele pe axa durerii lor, pe axa trebuintei lor - iti strange inima in acorduri nestiute, iti lipeste stomacul de coaste pe care nu banuiai ca le ai, iti stoarce ficatul de lacrimi de fiere, te excita pana la scrasnet de dinti, iti tremura genunchii de o frica banuita si iti pune pe chip o masca a tristetii. Insa ochii - cea mai sincera oglinda a lumii - spun altceva.  

Daca privesti ochii unui infrant vei vedea in ei viata in stare pura. Vei intelege ca in acele momente el traieste autentic, ca desi statura-i matura pamantul, spiritul sau a inviat ca un Lazar.

Piederea patrunde in corpul tau ca un bolovan aruncat de la o inaltime celesta intr-o apa limpede. Viteza, traiectoria dreapta, dureroasa, te sperie. Apoi simti bolovanul facand parte din tine, simti sangele cum ii incetineste fuga, cum il cheama pe nume. Simti venele rostind multumiri, iar vintrele cuprinzandu-l in brate ca pe un prunc abia nascut.


Pentru ca a fi infrant inseamna a trai cu adevarat, inseamna a avea limite, a fi muritor, a fi maret, a fi genial.

Nu joc niciodata la castig. Nu am niciun motiv. Lumea se incapataneaza sa sustina ca am noroc de fiecare data...cand, de fapt, eu vreau sa simt fiecare bolovan.

Acest text este un eseu literar!CITESTE SI:

20 de lucruri pe care NU stiu sa le fac

Top 20: Cele mai bune articole de pe I's Blog

Despre viata, bani, dragoste si alte maruntisuri

2 comentarii:

  1. Speechless! Superb... nu m-am gandit niciodata la perspectiva aceasta a jucatorilor care prefera sa piarda. Interesant de stiut.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...