Dealurile verzi ale Africii, de Ernest Hemingway

Hemingway este unul dintre scriitorii mei preferati, datorita stilului spectaculos, filozofic, excentric si datorita calatoriilor sale prin lume. Din aceste motive am ales sa citesc si Dealurile verzi ale Africii, pregatindu-ma pentru o calatorie fabuloasa pe continentul negru. Insa nu prea a fost ce mi-am imaginat. Aceasta carte este de fapt un jurnal intim al sedintelor sale de vanatoare, un jurnal care se adreseaza mai ales cunoscatorilor. Eu am fost de multe ori tentata sa inchid cartea din cauza scenelor descrise, insa am terminat-o pentru a avea o imagine completa a Africii din anii '30. Afla mai multe...

Hemingway a fost un mare scriitor, boem, modest, care adora sa-si petreaca timpul liber in natura, la o discutie despre literatura, cu un pahar de whiskey in mana si cu oamenii dragi alaturi. Vanator si pescar pasionat, Hemingway pleaca pentru o luna intr-un safari in Africa, impreuna cu cea de-a doua sotie. Dupa ceva timp, scriitorul s-a hotarat sa puna pe hartie aventurile sale, orele petrecute pandind kundu si lei, satisfactia unei vieti simple, neintelese de multi. 

Dupa cum spuneam in introducere, nu este o carte pentru oricine. Daca va stiti mari iubitori de animale, s-ar putea sa va pice greu unele scene de vanatoare. Mie cu siguranta mi-au facut destul rau! Insa daca veti trece peste povestile vanatoresti, veti gasi acelasi stil exuberant, energic al lui Hemingway, acelasi condei capabil sa faca dintr-o luna grea o carte exceptionala. 

  
Daca incercati sa faceti comparatie cu Batranul si marea, veti fi putin dezamagiti. Primul este un roman, pe cand (cartea oferita de libraria online Libris.ro) Dealurile verzi ale Africii este o marturisire. Insa sentimentele sunt cam aceleasi: bucuria unei vieti extrem de simple, putinele lucruri care ne dau fiori, ambitia, puterea, seninatatea. 

Intamplarile se petrec in anii '30, deci peisajul surprins de Hemingway este destul de diferit fata de realitatea noastra, insa in unele capitole, veti gasi si monologuri geniale despre viata, casatorie si libertate. 

Libertatea de a fi tu insuti, acolo unde iti doresti, cand iti doresti - un lucru atat de rar intalnit, incat merita sa-l citim, sa-l invatam, sa-l intelegem. Un lucru pentru care as lasa absolut totul in urma, fara ca genele mele sa clipeasca de dor...

  


I's Blog si Libris.ro iti mai recomanda:


 

  
CITESTE SI:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...