Iubiri caraghioase, de Milan Kundera

Milan Kundera este, fara indoiala, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. El s-a nascut in 1929 in Cehoslovacia, insa s-a stabilit in Franta in 1975. A avut de-a lungul vietii diverse probleme cu regimul comunist, insa Kundera nu si-a indulcit stilul, a ramas fidel realitatii, problemelor dure ale vietii. Cea mai cunsocuta carte a sa este Insuportabila usuratate a fiintei, aparuta in 1984 si considerata de autor cea mai proasta. Volumul Iubiri caraghioase a aparut in 1960, in limba ceha, si este o colectie de povestiri ciudate despre iubire, casatorie si viata... Citeste mai mult...

In cartea (oferita de libraria online Libris.ro) Iubiri caraghioase, Kundera aduna 7 povesti despre oameni chinuiti de iubiri, de amoruri mai mult sau mai putin posibile, insa reale, grave, care te fac sa te intrebi daca asta este viata pe care o traim intr-adevar. Printre povestirile care mi-au palcut cel mai mult se numara: Nimeni nu va rade, Mortii varstnici sa cedeze locul mortilor tineri si Eduard si Dumnezeu. 

Kundera nu este un scriitor lejer, comod, indragostit si apt pentru finaluri fericite. Insa, fara sa vrea el starneste rasul cititorilor, datorita ironiei si realismului cu care descrie relatiile de cuplu. De cele mai multe ori, "perechile" sale sunt legate cu fire invizibile, complicate, erotice, meschine, mincinoase, insa de o realitate brutala, care ne dezvaluie cum este lumea in esenta ei, neindulcita, fara perdele inselatoare din flori si vise, fara happy-end-uri. 

  
"Strabatem prezentul cu ochii legati; putem, mai mult sau mai putin, sa presimtim si sa ghicim ce ne asteapta in clipa urmatoare. Si totusi abia mai tarziu, cand ne dezlegam ochii si examinam trecutul, ne dam seama de ceea ce am trait si incepem sa-i deslusim talcul."

Nu are rost sa va povestec ce crede Milan Kundera despre iubire, din ce este facuta pentru el esenta vietii, ce sens au cautarile noastre. Pentru ca trebuie sa cititi aceasta carte si, cred eu, intreaga opera a scriitorului!

"... tot hazul vietii este tocmai sa-ti bati joc de viata, ca viata e lenesa si e datoria noastra sa-i dam ghes cu cate un ghiont usor. Omul trebuie sa puna mereu saua pe aventuri - armasarii focosi - fara de care el s-ar tari in tarana ca un infanterist istovit."I's Blog si Libris.ro va mai recomanda:


  

  
CITESTE SI:


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...