Un tip mortal, de Marian Keyes

Un tip mortal, de Marian Keyes - carte oferita de libraria online Libris.ro - este povestea unor femei a caror vieti sunt complicate si distruse de un politician de renume din Irlanda. Singurul lucru pe care nu reuseste sa-l faca acest barbat "deosebit" este sa le reduca la tacere pe femeile din viata sa, desi aceasta a fost intentia lui pe tot parcursul povestii. De ce? Pentru ca este un tip violent, iresponsabil, incantator, obsedat sexual, aproape nebun - iar aceste minunate insusiri nu prea ii sunt de folos in cariera. Povestea este clasica, redata matur si cu simtul raspunderii. Citeste mai mult...

Marian Keyes este o scriitoare irlandeza de 47 de ani, cu multe premii la activ. Este cunoscuta pentru romanele sale in genul chick lit si pentru cele peste 22 de milioane de copii ale cartilor vandute in intreaga lume. Ceea ce nu stiati despre Marian este ca s-a luptat cu alcoolismul, cu depresia si a avut o incercare de sinucidere in 1994. In cartile sale vorbeste deschis despre toate aceste lucruri si confera personajelor sale dimensiunile propriei vieti. 

Chiar daca unele povesti scrise de Keyes sunt amuzante, scriitoarea trece peste comoditatea de a reda istorisiri simple, banale, usurele... Ea introduce in cartile sale intamplari dramatice, serioase, despre femei abuzate, despre lupta cu dependenta de tutun, alcool si sex, povesti de dragoste ratate, divorturi, lupte inegale pentru copii, drepturi si viata. Personalitatile personajelor sale sunt complexe, uneori tulburate, alteori nesigure, insa mereu demne de a fi luate in seama. 

Cartea Un tip mortal merge pe aceeasi schema de joc: patru femei afla ca barbatul in jurul caruia navigasera se insoara. Iar de aici se declanseaza un mecanism al amintirilor, al durerilor, al tacerilor si al luptei zilnice cu problemele nerezolvate din trecut. De ce se intampla toate acestea? Pentru ca un barbat s-a hotarat sa treaca prin viata fara sa tina cont de femeile pe care le calca in picioare. O poveste destul de realista, foarte comuna, din pacate, si extrem de actuala. 

  
Cartea are aproape 800 de pagini, iar fiecare dintre femeile din poveste devine pe parcurs autor, subiect principal si "caz" de nerezolvat. Insa forta personajelor sta tocmai in batalia acestora pentru a iesi la lumina, pentru a face dreptate. Si nu este tocmai usor! 

Un tip mortal este o carte complexa, care depaseste barierele chick-lit-ului. Nu este o poveste de dragoste. Nici de razbunare. Este o poveste de viata, asa cum se intampa ea, uneori. Va recomand aceasta carte pentru curajul si pasiunea autoarei si pentru a vedea ca in viata exista multe nuante de gri, foarte multe. Si ca aproape niciodata ceea ce ni se intampla nu este in alb si negru. 

Sunday Tribune declara ca: "Un tip mortal e un roman cu o intriga surprinzatoare, profund si deosebit de critic la adresa realitatii sumbre a Irlandei zilelor noastre."I's Blog si Libris.ro iti mai recomanda:  
CITESTE SI:

2 comentarii:

  1. Imi place descrierea acestei carti. Cred ca o voi folosi pe post de premiu la un concurs.
    Am dat curs recomandarei tale si m-am dus la El Torito. Mancarea a fost foarte buna si totul a costat destul de ieftin. Vom scrie in saptamana urmatoare si un review la acest restaurant.
    Poate intr-o zi ne intalnim toti 3 si ne ducem la o cafenea. Ar fi dragut sa putem atasa o persoana reala unui nume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur mult ca v-a placut la El Torito! Si mi-ar face placere sa ne vedem:) Va pup.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...