Coco Chanel, de Edmonde Charles-Roux

Nu putem discuta despre moda fara a rosti acest nume. Nu putem face o retrospectiva a eliberarii femeii de sub "chingile" conformismului decat referindu-ne la acest nume. Nu putem sa ne gandim la vreo tinuta de o eleganta fara cusur fara sa ne treaca macar o secunda prin minte o rochie neagra si un sirag de perle. Chanel strabate istoria ca o flama care nu se va stinge probabil niciodata - rochii, parfumuri, traditie, materiale simple, eleganta, clasa, arta - asta inseamna Chanel. Insa, Gabrielle Chanel era in anul 1910 doar o croitoreasa, amanta unui om bogat, fiica unui tata denaturat, ruda unor oameni ignoranti, o femeie neinteleasa, ascunsa si ravasita de epoca sa. Edmonde Charles-Roux ne aduce in atentie odata cu aceasta carte (oferita de libraria online Libris) intreaga istorie a secolului XX si povestea incredibila a unui personaj ancorat intr-o lume mult mai mica decat el. 


Gabrielle Chanel s-a nascut intr-un sat uitat de lume, intr-o casa murdara, din parinti preocupati doar de ei insisi si de umila lor existenta. Fetita a crescut prin orfelinate, a dat ochii personal cu disperarea, cu rigiditatea, cu uniformele si a infruntat cutumele locurilor si vremurilor. Apoi s-a apucat de cusut, ca singura operatiune la care era destul de buna si care ii punea o paine pe masa. Si-a dorit la nebunie sa fie cantareata, insa nimeni nu i-a dat nicio sansa. Apoi a devenit amanta. 

Barbatii care i-au atins sufletul, putini ce-i drept, au fost bogati, celebri, uneori casatoriti, poeti, boemi si nu au cerut-o niciodata de sotie. Gabrielle a fost marcata pe viata de faptul ca ea poate fi absolut tot ce isi doreste, mai putin sotie. Si s-a luptat sa fie deasupra unei lumi care o ranea. 

De la costumele de baie cusute pentru doamnele care mergeau la plaja in Monte Carlo, Gabrielle a inceput sa fabrice rochii care sa le ajute pe femei sa se simta in largul lor. A folosit pentru prima data in istorie jerseul ca material de lux. A creat un parfum dupa o reteta "imprumutata". A avansat, a muncit, s-a inconjurat de oameni mareti ca: Picasso, Cocteau, Max Jacob, Misia Sert, a iubit printi, poeti, nababi si artisti. 

  
Gabrielle a ajuns la Hollywood, a devenit istorie si apoi s-a intors acasa, in Parisul ei drag. A fost mult timp, prea mult timp singura, dar inconjurata de o armata de petrecareti. A refuzat sa vorbeasca despre ea, si-a negat originea, si-a ascuns cu strasnicie trecutul, si-a minimizat succesele, si-a urat uneori conditia. Insa trebuie sa recunoastem ca lumea ar fi fost mult mai saraca fara ea, fara imaginatia acestei femei unice, care a reusit sa schimbe rosturile fara macar sa stie acest lucru. Ea a facut ceea ce trebuia sa faca.

Nu cred ca are rost sa va spun prea multe despre o carte fabuloasa, ci va invit pur si simplu sa o cititi, sa intelegeti cat de tare ne apasa lumea in care traim pe umeri si cat de greu este sa ne desprindem de ea si sa zburam. Cartea Coco Chanel o gasiti aici!


I's Blog si Libris.ro iti mai recomanda:


  

  CITESTE SI:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...