Cele mai interesante parcuri salbatice ale lumii

Pe o vreme cand nici nu-ti vine sa iesi din casa, m-am gandit sa va bucur ochii si sufletul cu informatii si imagini din cele mai interesante parcuri nationale ale lumii. Alegerea a fost foarte grea - pe Glob existand sute de astfel de intinderi, unde padurile tropicale, lacurile, muntii acoperiti cu zapada vesnica, flora si fauna fac legea. Si totusi am reusit sa ma opresc la 10 astfel de parcuri nationale, unul mai frumos ca altul... Iata mai jos care sunt cele mai interesante parcuri salbatice ale lumii...

 

Cele mai interesante parcuri salbatice ale lumii


1. Gros Morne (Canada)

Parcul National Gros Morne este o zona protejata, situata pe coasta de vest a provinciei Newfoundland. Are 1.805 km patrati si este al doilea cel mai mare parc din estul Canadei.

Gros Morne (Canada)


2. Everglades National Park (SUA)

Parcul National Everglades se afla in Florida si este cea mai mare zona salbatica subtropicala din Statele Unite. Parcul este vizitat in fiecare an de peste un milion de oameni si este de o frumusete incredibila.

Everglades National Park


3. Glacier Bay National Park and Preserve (SUA)

Parcul National si Rezervatia Glacier Bay se afla in Alaska, la vest de Juneau. In 1986 a fost inclus in Rezervatia Internationala a Biosferelor si face parte din UNESCO World Heritage. Parcul are 13.300 km patrati, din care 10.800 km sunt destinati vietatilor salbatice.

Glacier Bay National Park and Preserve


4. Parque Nacional Torres del Paine (Chile)


Parcul National Tores del Paine se gaseste in statul Chile si cuprinde munti, ghetari, lacuri si rauri. Cordillera del Paine este cea mai importanta zona a parcului, facand legatura intre imensele paduri subpolare si stepele Patagoniei.

Parque Nacional Torres del Paine


5. Plitvice Lakes National Park (Croatia)

Parcul National Plitvice Lakes a fost fondat in 1949, fiind cel mai vechi din sud-estul Europei si cel mai mare din Croatia, iar din 1979 face parte din UNESCO World Heritage. Parcul este renumit pentru cele 20 de lacuri aranjate in cascada si separate de baraje naturale formate din travertin (depozitat prin actiunea muschilor, algelor si bacteriilor). Lacurile sunt renumite la randul lor pentru nuantele de turcoaz si verde pana la albastru sau gri. Culorile se schimba constant in functie de cantitatea de minerale si microorganisme din apa, dar si de pozitia soarelui.

Plitvice Lakes National Park


6. Durmitor National Park (Muntenegru)

Creat in 1952, Parcul National Durmitor include masivul Durmitor (2.522 metri), canioanele Tara si Sušica, raurile Draga si partea superioara a canionului - platoul Komarnica, totalizand o suprafata impresionanta de 390 km patrati. Canionul Tara (parte din UNESCO World Heritage) se intinde pe 80 km, are 1.300 m adancime si este al doilea ca marime in lume, dupa Grand Canyon din Arizona. Masivul Durmitor ofera: 18 lacuri, 5 canioane, 27 de varfuri de peste 2.200 m, 748 de surse de apa potabila, paduri de peste 500 de ani si 2.000 km de trasee marcate. Si asta nu e tot! Flora din Durmitor cuprinde 1.300 de specii, iar fauna cuprinde animale precum lupi, ursi, caprioare si lincsi, nu mai spun si de cele 200 de pesteri numai bune de explorat!

Durmitor National Park


7. Yorkshire Dales National Park (Anglia)

Parcul National Yorkshire Dales a fost infiintat in 1954 si se intinde pe 1.762 km patrati, la 80 km nord de Manchester. Cu un verde etern, o diversitate de animale salbatice si o bogata mostenire culturala, dar si vile ca cea din imagine, Yorkshire Dales este locul perfect pentru recreere si aer curat.

Yorkshire Dales National Park


8. Kakadu National Park (Australia)

Parcul National Kakadu se afla in nordul Australiei, iar cei 19.804 km patrati il transforma intr-o... tara mica. Cu toate ca este gazda uneia dintre cele mai productive mine de uraniu din lume, flora si fauna din Kakadu sunt de invidiat! Parcul este insa celebru pentru multitudinea siturilor culturale ale aborigenilor.

Kakadu National Park


9. Addo Elephant National Park (Africa de Sud)

Addo Elephant National Park este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Africa, este situat in apropiere de Port Elizabeth si primeste in jur de 120.000 de vizitatori anual. Atractia principala a parcului este comunitatea elefantilor, care traiesc aici in libertate, cu familiile lor - de la puii abia nascuti, pana la bunicii masivi si impresionanti. 

Addo Elephant National Park


10. Taman Negara National Park (Malaysia)

Taman Negara National Park este unul dintre cele mai vechi parcuri din Asia, infiintat in anul 1938, cu o suprafata de 4.300 de km patrati si cu o vegetatie tropicala incredibila. Desi pare salbatic si intortocheat, parcul este o adevarata atractie turistica, avand dotari dintre cele mai interesante: poduri suspendate, cabane ascunse, popasuri si liane care te vor purta dintr-un copac in altul.

Taman Negara National Park
 Text: Vlad Semen
Sursa: flexijourney.com
Foto: globeimages.net, panoramio.com, en.wikipedia.org


CITESTE SI:


2 comentarii:

  1. M-as duce in Chile numai pentru vinurile Misiones de Rengo, Parcul National Tores del Paine si Valdivia.:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...