Despre siguranţă...


Scriam un text despre cum să găseşti cazare cât mai ieftin şi, bineînţeles, multe metode implicau un nivel de siguranţă mai scăzut. Apoi m-am gândit să scriu şi eu ceva despre falsa siguranţă pe care o avem noi, majoritatea. Eşti sigur că n-o să-ţi pice mâine în drum spre muncă un ghiveci în cap şi ai să crăpi? Îţi zic eu că nu eşti. Dar ai vrea să fii!În afară de instinctele noastre primare de bipede chipurile evoluate, orice se poate schimba în mentalitatea şi în acţiunile noastre (şi nu e vorba de atunci când bei şi faci lucruri trăznite). Poate poimâine ai deosebitul noroc să-ţi pună unu' pistolul la tâmplă, dar în final să ţi se mai acorde o şansă la viaţă. Părerea mea este că după aceea ceva s-ar întâmpla cu tine, nu ştiu, poate neuronii ăia letargici s-ar trezi la viaţă sau poate ai învăţa să apreciezi ceea ce ai.

Siguranţa are şi ea rolul ei totuşi, dar trebuie să ai la ce să o raportezi (cum îmi place mie mai nou să spun). E bine să fii sigur pe tine de exemplu, poate chiar prea sigur - măcar până ţi se dă peste bot. E bine să fii înconjurat de oameni care sunt siguri de tine, care îţi susţin sau cel puţin îţi înţeleg ideile si acţiunile, oricât de trăznite ar părea. Dar e si mai bine să ieşi din cocon din când în când şi să încerci lucruri de care nu eşti sigur - doar aşa ca să vezi ce iese, cine ştie, poate ai o surpriză.

Începem să fim îndoctrinaţi odată ce am fost înţărcaţi, cu diverse obiceiuri şi adevăruri de necontestat. Nici nu s-ar putea altfel. Sunt nişte cutume transmise de X generaţii şi degeaba încerci să-i explici tu lui bunică-tu' că nu-i aşa din moment ce el e SIGUR că aşa este: "Aşa a fost de când lumea!" În majoritatea cazurilor bunicul chiar are dreptate. Ai putea încerca şi tu ca să vezi dacă are sau nu.

Lumea se schimbă, se îmbracă altfel, mănâncă altfel, până şi zboară de câteva decenii încoace. Oare Traian Vuia era sigur că n-o să se prăbuşească? Eu cred că avea ditamai morcovul. Dar pe de altă parte lumea rămâne la fel, fricoasă şi auto-conservantă - numai cei care ies din tipar realizează ceva notabil.

Haideţi totuşi să încercăm să schimbăm generaţiile ce vor veni, să le oferim urmaşilor mai mult curaj, să-i îndemnăm să vadă lumea ca să-şi dea seama că peste tot este la fel, iar cel mai important este să le întărim siguranţa în sine, singura siguranţă în care merită să crezi.


Vlad Semen - fotograf pasionat, imi place sa descopar si sa  fotografiez noi locuri interesante. Sunt de parere ca Romania este una dintre cele mai frumoase tari si merita descoperita! Visez sa calatoresc in toata lumea si sa va incant cu fotografiile mele.CITESTE SI: Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...