50 Shades of Grey, by E.L. James

Erika Leonard lucrase în televiziune vreo câţiva ani şi apoi s-a angajat ca asistent manager la National Film and Television School. Căsătorită de peste 20 de ani, trăia liniştită împreună cu soţul (scenarist) şi cei doi fii (adolescenţi), în partea de vest a Londrei. Hobby-ul ei era să scrie pe forumurile fanilor înfocaţi ai serialului Twilight. A reuşit să dezvolte o ficţiune interesantă de la scenariul original, iar comunitatea din jurul ei a încurajat-o să îşi continue "opera". Ceea ce nu ştia simpatica, voluptuoasa şi banala brunetă era că drumul ei va urca pe nişte culmi pe care alţii nici în vis nu le pot atinge...

Erika a scris o carte. O poveste lungă şi destul de banală, ca şi ea. A pus însă suflet şi a dat viaţă, pe paginile albe de hârtie, tuturor fanteziilor ascunse, tuturor poveştilor pe care le ţinea pitite in inima ei de femeie trecută de prima tinereţe.

A rezultat un roman numit de toţi erotic prin excelenţă. Un romance găunos, cu personaje de basm, frumoase şi cu bani, dotate şi potente, bune şi deştepte, însă foarte puţin credibile. O fată tânară şi inocentă se îndrăgosteşte de cel mai frumos bărbat din lume şi, pe deasupra, şi cel mai bogat. Laitmotivul cărţii se învârte în jurul pasiunii ascunse a domnului pentru activităţi sexuale mai multe sau mai puţin perverse. De fapt, o biată intrigă cu vagi aspecte BDSM. Cele 50 de vicii ale domnului Grey nu constau în frânghii, lanţuri, căluşuri şi bătăi cu pliciul, ci în puterea lui de a se minţi cu nonşalanţă. 

Chiar dacă se vrea o poveste dark, nu este. Pentru că domnul Grey, ameţit defintiv de o studentă, o "iartă" şi amână pedepsele până după prima jumătate a cărţii. Deşi "el nu face dragoste" ci chestii mai... profunde, se pare că a fost de ajuns o privire dulce ca să îl facă blând ca un mieluşel. Şi uită că deţine o cameră specială, cu jocuri mai adulte decât este chiar el...

Povestea nu evoluează foarte mult. Sex, istorii de adormit romanticii, scene dure de impresionat casnicele, oameni frumoşi, bani, cadouri, o viaţă ca în filme sau, mai bine zis, ca în cărţi - pentru că şi în filme rar mai găseşti astfel de dulcegării profane. 

Erika a povestit tot ce i-a trecut prin cap şi acest lucru se citeşte clar. Se simte "mâna" unei femei visătoare, de vreo 50 de ani, căsătorită şi cu doi copii. Deci pentru cei care se aşteaptă la perversiuni nemaivăzute şi nemaiauzite, imaginaţi-vă o partidă de sex cu o femeie excesiv de romantică şi boemă, care visează şi ea să fie înroşită de o paletuţă obraznică, însă nu prea tare, că se supără.


Dacă până acum v-am povestit despre ce găsiţi mai prost în carte, haideţi să vă spun şi alte lucruri. Îmi plac la nebunie cărţile erotice şi de aceea am cumpărat-o, plus curiozitatea faţă de fabulosul succes atins. Cartea are 630 de pagini. Am citit-o în exact 11 ore, neputând să o las din mână. Despre carte vorbim aici, să ne înţelegem! M-a fascinat. Este seducătoare, romantică, un fel de scenariu de film care nu te surprinde cu nimic şi totuşi îţi place la nebunie. Dacă Ryan Gosling va accepta provocarea, aşa cum se zvoneşte, voi fi prima în sala de cinema:))

Per total, cred că ştiu cui i se datoarează succesul acestei cărţi. Curiozităţii. Toată lumea spera la mai mult, însă se mulţumeşte cu ce primeşte. Exact ca în viaţă. Femeile visează la dragoste, sex şi aventură, bărbaţii la legături, paleţele şi contracte ruşinoase. Nu este nimic în neregulă cu aceasta carte. V-o recomand cu drag, vă veţi relaxa câteva ore din viaţă şi nu veţi fi frustraţi la final. 

Personal, aş fi preferat-o mai dură, mai ambiguă, mai originală, mai intensă. Scenele de BDSM sunt nişte închipuiri adolescentine. Un alt lucru bun este că se termină rău. Însă şi acest lucru este previzibil, din moment ce scriitoarea ne-a mai pregătit vreo 2 continuări. Păi şi ce putem face noi?! Le citim, că doar nu vrem ca fata să rămână şi fără bătăiţă şi fără iubire. 


CITEŞTE ŞI:

4 comentarii:

  1. Imi place articolul tau despre aceasta carte, cred ca o voi citi si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum se zice in engleza, "mommy porn" si inca prost, dar daca aia vrei, aia primesti, nu-i bai. Altminteri merita remarcat totusi ca nu chiar toata lumea "se multumeste cu ce primeste", e optiune personala asta daca te multumesti ori nu cu orice se intampla sa primesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. tare comentariul tau!..mai tare decat cartea ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...