City break la Iaşi - ce să faci în dulcele târg

Anul acesta am fost mai mult plecată peste hotare: am început cu un Revelion în Tenerife, a urmat Parisul de ziua mea, apoi am vizitat Napoli, Sorrento şi Positano şi în august am ajuns în Malaysia şi apoi în Thailanda. Însă mereu îmi este dor de ţara mea şi întotdeauna o promovez cu mare drag, pentru că merită! Tot anul ăsta am fost şi la Constanţa, pe care o iubesc de mor, şi la Sinaia, unde îmi doream să ajung de mult. Săptămâna aceasta, Iaşi-ul îmbracă straie de sărbătoare: sunt Zilele Oraşului - o perioadă perfectă pentru a vedea frumuseţile din dulcele târg. Iată ce vă recomand...

M-am născut, am copilărit şi am trăit o poveste de dragoste unică în Iaşi. Acolo sunt părinţii mei, bunica mea şi iubitul copilăriei mele. Deşi în ultimii ani am ajuns din ce în ce mai rar pe plaiurile moldave, spre ruşinea mea, păstrez în inimă un oraş calm, sub un soare blând sau sub nămeţi de poveste, în care mi-a plăcut să trăiesc şi în care am fost fericită. 

Iaşi-ul a trecut prin multe încercări în ultimul timp. Când am fost ultima dată, totul era în construcţie, în renovare, în refacere... Un lucru excelent, de altfel! Dacă pe atunci era greu şi să faci o fotografie la minunatul Palat al Culturii, acum această problemă a dispărut. Şi credeţi-mă (deşi am văzut doar fotografii) că totul arată foarte european, foarte elegant. Nu de puţine ori am auzit întrebarea: "din ce ţară e poza asta?", când oamenii vedeau noul Palas, nevenindu-le să creadă că ceva atât de frumos e în România, în Iaşi...

Da, se poate şi la noi! Un city break într-un oraş din România este nu doar recomandat, ci chiar obligatoriu, pentru a-ţi cunoaşte cu adevărat ţara, pentru a înţelege cu adevărat emoţia de a fi român. Vocile care susţin că nu se poate, că în România nu ai ce să vezi, că nu te "ajută" transportul, ca te plictiseşti au din ce în ce mai puţină putere. 

Am fost acum ceva timp în urmă într-un tur al României - am vizitat Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Bucureşti - şi vă pot spune, cu mâna pe inimă, că a fost (şi va rămâne) una dintre cele mai frumoase călătorii pe care le-am făcut vreodată. Am călătorit doar cu trenuri, am stat la hoteluri cochete şi am gustat preparate minunate. Nu am avut întârzieri, nu s-au amânat trenurile, nu am avut niciun fel de probleme. Şi în plus, am cunoscut oameni fantastici, deschişi, înţelepţi şi plini de voie-bună. Dar să revenim la Iaşi... Dacă ai drum în oraşul meu natal, iată ce îţi recomand să faci în  două zile:

1. Cazează-te la Hotel Unirea! Îţi spun foarte sincer că este unul dintre cele mai frumoase hoteluri în care am stat. De multe ori... Este înalt şi elegant, ai un view uluitor asupra oraşului, restaurantele sunt excelente - aici am mâncat şi cel mai bine din toată ţara. 

2. Pleacă într-o plimbare începând din Piaţa Unirii (acolo unde este şi hotelul) şi mergi agale spre bulevardul Ştefan cel Mare. În zonă găseşti magazine, agenţii de turism şi baruri/hoteluri cochete. 

3. Pe Ştefan cel Mare te poţi opri să admiri pe stânga Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", iar pe dreapta poţi să te opreşti la o bere, la Casa Timişoreana. O găseşti la subsol, sub celebrul "cub". 4. O plimbare pe acest bulevard te va conduce apoi către Mitropolia din Iaşi, una dintre cele mai frumoase biserici din România. Duminică sărbătorim Sfânta Parascheva, care se află în Mitropolia din Iaşi. 

5. Vis-a-vis de Mitropolie se află Primaria Iaşi-ului, iar apoi vei ajunge la Palas. Deşi eu nu l-am vazut, am să citez din proiectul lor:

"Amplasată pe spaţiul fostei grădini a Curţii Domneşti, pe atunci în stil oriental, actuala grădină păstrează elemente din timpul amenajărilor făcute de Vasile Lupu, cum ar fi lacul circular şi un ponton închis cu foişor pe locul havuzului din Evul Mediu.

Axul central al grădinii a fost special gândit pentru a crea o splendidă belvedere Palatului Culturii. Astfel, pentru prima oară, latura sudică a edificiului este pusă în valoare prin vegetaţie în trepte, oglinzi şi căderi de apă. Scările de pe versant, care conduc vizitatorii spre Palatul Culturii, sunt bordate cu balustrade monumentale, din piatră, pentru a completa arhitectura clădirii simbol.

Peisajul grădinii este completat de fântâni arteziene, piaţete inierbate, spaţii largi de promenadă şi de relaxare."

Palatul Culturii din Iaşi este fascinant. Eu mi-am petrecut ani de zile în Biblioteca Naţională din cadrul Palatului, citind romane clasice şi învăţând pentru facultate. 

6. De la Palat te poţi îndrepta spre Mall-uri - Moldova sau Iulius din cartierul Tudor Vladimirescu (unde sunt căminele studenţeşti). Aici vei putea merge la shopping, în baruri sau în cluburi. 

7. Pe seară îţi recomand să mergi neapărat la Teatru, pentru că acesta şi-a redeschis porţile după o aşteptare foarte lungă şi grea, de peste 6 ani. Da, ştiu ca am trăit efectiv în teatrul din Iaşi şi că mi-am lăsat acolo o parte din suflet, dar nu din acest motiv îţi spun că este cel mai frumos teatru în care am fost vreodată. Actorii sunt geniali, îi cunosc pe toţi şi îţi recomand să vezi un spectacol cu ei. Mergi la Iaşii în carnaval - un spectacol extraordinar cu dragii mei Doru Aftanasiu, Dumitru Nastruşnicu, Teodor Corban, Irina Raduţu, Oana Sandu şi mulţi alţii. Merită cu adevărat!

8. Iar pentru o cină romantică şi seducătoare, care să încununeze o zi plină de voie-bună, îţi recomand restaurantul Panoramic, aflat la etajul 13 al Hotelului Unirea. Preparatele sunt delicioase, preţurile sunt excelente (chiar vei fi uimit!), iar atmosfera de vis - vei avea tot dulcele târg la picioare. A doua zi, poţi începe cu un mic dejun perfect la Blue Caffe, aflată la parterul Hotelului Unirea, iar apoi mergi înspre Bulevardul Independenţei, pentru a admira Facultatea de Medicină şi flacăra veşnic aprinsă de acolo. 

La un moment dat, Bulevardul Independenţei se termină şi tu mergi spre stânga, pe celebra stradă Sărăriei. Plimbă-te la şosea, printre vile cochete şi case bătrâneşti, admiră grădinile şi arhitectura din altă epocă, iar pe nesimţite vei ajunge la Bojdeuca lui Ion Creangă. Este o zonă frumoasă şi foarte liniştită, pe care merită să o descoperi. 

Dacă de la Bojdeucă faci stânga, pe străzile Theodor Pallady şi apoi General Berthelot, vei ajunge în zona Universităţii, una dintre cele mai frumoase din Iaşi. 

Urcă agale pe Bulveradul Carol, opreşte-te la o pizza delicioasă la Family Pizza şi apoi pătrunde în universul celebrului Parc Copou. Aici vei găsi Teiul lui Eminescu, dar mai ales multă linişte, pace şi alei umbroase, desăvârşite. 

Dacă îţi continui drumul pe Carol, vei ajunge în Parcul Expoziţiei, unde îţi recomand Restaurantul Expo, iar apoi vei intra în Grădina Botanică, una dintre cele mai mari din România. 


La întoarcere poţi lua tramvaiul până în Piaţa Eminescu sau până în Piaţa Unirii şi îţi recomand să mergi neapărat la o cină la Casa Bolta Rece. Aici au zăbovit de-a lungul timpului multe personalităţi ale literaturii române şi nu numai... Din meniul tradiţional românesc, îţi recomand specialitatea casei: tochitură "BOLTA RECE" şi chişca moldovenească, dar şi ciulama de pui cu ciuperci, pârjoale moldovineşti sau tocană răzasească. Berea e de soi, iar vinurile sunt excelente. Sper că şi servirea s-a mai schimbat în decursul anilor...

Poţi face foarte multe în Iaşi în câteva zile. Te-aş trimite la iarbă verde (într-un loc neştiut de turişti), te-aş plimba prin cartiere boeme, cu poveşti, te-aş duce la braseria unde se mănâncă cel mai bun hamburger din lume (în Tudor, la studenţi), te-aş plimba pe malul Lacului Veneţia, aş merge la un grătar la Ciric sau te-aş duce pe acoperişul oraşului, în Bucium, de unde poţi surprinde o panoramă superbă. 

Îţi stau la dispoziţie pentru orice informaţii doreşti şi îţi voi răspunde la întrebări, în măsura în care mă pricep. Îţi mulţumesc că m-ai însoţit în această plimbare prin Iaşi şi sper că ţi-a făcut plăcere!

 Foto: Vlad Semen
Acest articol face parte din campania blogosferei româneşti turistice cu scopul de a promova ideea de petrecere a unor city breakuri în România. Un mare număr de bloguri de călătorii au publicat astăzi articole pe această temă şi vă recomand să le citiţi.

Iată ce vă mai recomand sa citiţi:
  
  

  8 comentarii:

 1. Tocmai m-am intors de acasa (Iasi), si deja mi s-a facut dor. M-ai facut curioasa cu Palasul, asa ca data viitoare ocolesc centura, prin centru :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur de cunostinta, Alexandra:) Si imi place mult blogul tau - de azi se afla in Blogroll la mine! Pupici moldovinesti:)))

   Ștergere
  2. Merci, Ioana. Mult succes prin locurile alea asa straine! Pupici la fel de moldovinesti :))

   Ștergere
 2. Nu imi vine sa cred ca eu tot n-am vizitat inca Iasiul :(( Mi se pare asa de frumos din tot ce citesc despre el... Si mi-e ciuda ca eu nu prea am fost in Moldova, n-am vazut nici Piatra Neamt şi am auzit ca si zona aceea este fabuloasa :D Cand ma hotarasc sa plec te anunt, ca vreau si mai multe informatii :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si poate mergem impreuna, sa aveti un ghid profesionist:))) Pup mult.

   Ștergere
 3. foarte tare postarea iasul este un oras foarte frumos

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu lesinez :) la propriu, atunci cand incep "urcarea" de la Palat si ma duc si ma tot duc pana la Gradina Botanica, rasfatandu-ma cu aerul dulce, molcolm, al acestui oras misterios.
  Nu credeam vreodata ca voi ajunge la Iasi, dar uite ca viata a avut alte socoteli cu mine si m-a adus aici de... 4 ori pana acum!
  Si iar mi-e dor de el si iar imi vine sa pun de-o calatorie prin mai, iunie pe meleagurile iesene.

  Multumesc pentru hint-uri, abia astept sa le pun in aplicare data urmatoare.

  PS: locuiesc langa Targoviste, foarte aproape de Iasi :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Wow, ce an a fost, si Tenerife si Paris si Positano!

  Revenind la orasul vedeta al articolului, am reusit sa il vizitez si eu anul acesta si nu ma asteptam sa gasesc atat de multe cladiri frumoase.

  Piata de la Palas mi s-a parut un mic Versailles, m-a impresionat, si la cate lucruri sunt de vizitat in Iasi si in imprejurimi ma bate gandul sa merg sa locuiesc acolo o perioada, desi merita vazut si intr-un city break iar articolul e super util pentru asta!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...