Prin Asia, cu Adela şi Alin

În prima seară când am ajuns în Chiang Mai, discutând diverse pe Facebook, am primit un mesaj privat. Era de la o clujeancă frumoasă, plecată şi ea peste mări şi ţări, împreună cu prietenul. Se aflau în Chiang Mai pentru câteva zile şi nu puteam rata ocazia de a-i cunoaşte şi de a ne împărtaşi experienţele. Ne-am întâlnit în faţă la McDonalds:) Am stat de vorbă ore în şir şi mi-a plăcut la nebunie de ei. Sunt tineri, frumoşi, încrezători, descurcăreţi, înţelepţi şi pasionaţi. Au plecat în Asia cu un buget mic şi au încercat să vadă cât mai multe. Traseul noastru a corespuns într-un fel ciudat, ne-am tot intersectat prin diverse zone, nereuşind să ne mai întâlnim. Însă am promis că îi voi lua la întrebări când voi ajunge acasă... Şi iată că s-a întâmplat mai devreme decât mi-am propus. Citiţi mai jos interviul cu Adela şi Alin, despre călătoria lor în Asia...Prin Asia, cu Adela şi Alin


I's Blog: Spuneţi-mi câteva cuvinte despre voi: ce faceţi, de unde sunteţi, cu ce vă ocupaţi. Când şi cum v-a venit ideea cu Asia?

A.A.: Suntem doi tineri din Cluj, pasionaţi de călătorie şi începători într-ale fotografiei, care ne-am hotărât să vedem exotica Asie. Ideea cu Asia o avem de mult timp... iniţial ne-am dorit să vedem China şi Japonia. Dar se pare că Asia de Sud Est a fost mai nerăbdătoare...

I's Blog: Cât aţi stat în Asia? Ce buget aţi avut?

A.A.: În Asia am stat aproape 6 săptămâni, mai exact 39 de zile. Iar bugetul.. ei bine, bugetul este întotdeauna un subiect sensibil şi niciodată de ajuns:)). Per total, să spunem, 1.500 dolari, fără transportul până acolo, bineînţeles.

I's Blog: Îmi poţi povesti despre traseu, te rog... şi cât aţi stat în fiecare oraş/sat/insulă. 

A.A.: Călătoria a inclus Thailanda, Malaysia şi Singapore. În Thailanda am vizitat Bangkokul şi Chiang Mai-ul, in fiecare dintre ele petrecând aproximativ  5 zile, fără timpul pierdut pe drum între cele 2 destinaţii.
În Malaysia am fost în GeorgeTown - 3 zile, Perhentian Island - 5 zile şi Kuala Lumpur - 15 zile, plus alte câteva zile pierdute pe drumuri. Iar Singapore - doar o zi.


I's Blog: Ce v-a plăcut cel mai mult din Asia? 

A.A.: Diversitatea culturală: religie, port, mentalitate, gastronomie.
Sinceritatea oamenilor - Malaysia.
Amabilitatea oamenilor - Thailanda.

I's Blog: Povesteşte-mi ce a fost cel mai greu de îndurat în această călătorie. 

A.A.: Umiditatea. Cu siguranţă umiditatea stă pe primul loc, asociată cu multăăă căldură. Urmată îndeaproape de nevoia acută de hidratare permanentă şi accentuată de lipsa apei potabile din zonele publice.

I's Blog: Ce nu v-a plăcut în Asia? Cât de greu/uşor v-aţi adaptat la noua cultură? 

A.A.: Excluzând căldura şi umiditatea, nu am avut probleme de adaptare. Am pornit la drum cu aşteptări minime şi probabil euforia călătoriei ne-a minimalizat orice neplăcere.
Ce nu ne-a plăcut? Faptul că parcurile se închid la 10 şi, din punctul ăsta de vedere, nu au viaţă 'de noapte de oraş'. Faptul că-şi afişează steagul de nenumărate ori, pe orice clădire :)) (Malaysia).I's Blog: Unde v-aţi cazat pe traseu? 

A.A.: Cazări rezervate nu am avut. Peste tot unde am stat, ce ne-a interesat a fost să fie cameră de (doar) două persoane, cu ventilator şi duş inclus. Bineînţeles, dacă avea şi wi-fi, cu atât mai bine. În general ne-a luat cam 2-3 ore pentru a găsi cazare, fie în Bangkok, Kuala Lumpur sau GeorgeTown. Cazările au fost doar la hoteluri cheap sau guesthouse-uri cu camere pentru 2.

I's Blog: Şi acum să vorbim despre mâncare - ce v-a plăcut şi ce nu? Ce aţi mâncat în călătorie? Ce aţi fi vrut să încercaţi şi nu aţi făcut-o? 

A.A.: Am încercat cât de multe am putut. Din păcate, dacă vrei să fii aventurier în gastronomie, trebuie să ai şi un buget rezervat pentru aşa ceva. Printre încercările noastre se enumeră: pui cu orez şi sos dulce-acrişor, porc cu sos dulce, piept de pui cu sos de ciuperci şi cartofi pai, omletă de pui cu orez, piept de pui cu orez prăjit... şi multe altele care includ orez şi pui :)) dar şi McDonalds, KFC, MCBurger, opţiuni accesibile în unele situaţii. 

Iar ca desert: cel mai bun ananas mâncat vreodată - Bangkok, Mango Sticky Rice - Chiang Mai, Durian - Bangkok, Moon Cake - Kuala Lumpur.

Ce am fi vrut să încercăm şi nu am făcut-o? Gângănii de toate felurile... data viitoare ;)
(laptele şi dulciurile preparate cu lapte erau foarte scumpe, cam 8 lei/l, iar apa era cam 3 lei/1.5l)

I's Blog: Ce oameni v-au impresionat? Dar obiceiuri? În bine sau în rau, evident... 

A.A.: Situaţii iritante ar fi: claxoanele din Chiang Mai - mare grijă la cei cu inima slabă! 

Insistenţele şoferilor de Tuk Tuk să te ducă la Agenţia de Turism - oare iau comision de pe urma ta?!

Şi în special, diferenţa foarte mare dintre temperatura de afară şi cea din gări, trenuri, săli de aşteptare, magazine, mall-uri...
În rest, de rău nu ne-a impresionat mai nimic sau dacă a fost ceva, a fost atât de minor încât e gata uitat...

Dintre obiceiuri, ne-au plăcut: simplitatea cu care îşi îndeplinesc riturile credincioase - chinezii în special, plus faptul că fac ceea ce fac pentru sufletul lor, nu pentru ochii vecinului. Uşurinţa şi seninătatea cu care intră în vorbă cu tine şi încearcă să te ajute dacă eşti în impas. Slujba de la moschei, de la toate orele din zi sau din noapte, dă un aer aparte experienţei.I's Blog: Ce le recomandaţi celor care vor să facă o astfel de călătorie, cu rucsacul în spate? 

A.A.: Să-şi cumpere biletele de avion şi să meargă... merită din toate punctele de vedere şi nu se compară cu nicio poză sau forum de pe net.

Să-şi ia viza cu intrări multiple din ţară - se feresc astfel de multe neplăceri, cozi şi taxe. 

Să-şi facă vaccinurile + medicaţie anti "ce se poate". Noi nu am avut probleme, dar au fost cazuri...

Să nu-şi facă planuri că pot să vadă totul într-o singură excursie :)

Să meargă cu bagajul plin de răbdare şi înţelegere - este altă cultură, altă mentalitate şi numai pentru că e altfel nu înseamnă că e nici mai bun, nici mai rău.

I's Blog: Ce aţi face diferit dacă aţi mai pleca încă o dată? 

A.A.: Nimic! Poate totuşi, ne-am lua viza din România...I's Blog: Care este cea mai frumoasă amintire din această aventură? 

A.A.: Doar una?! 

El: relaxarea din GeorgeTown, înaintea unei nopţi lunggiii şi reci pe autocar, cu gândul la plaja fină şi marea turcoaz ce ne aşteaptă.

Ea: am atât de multe... dar probabil că achiziţionarea unei umbreluţe vopsite manual din Chiang Mai este printre finaliste - era o dorinţă veche...


*Notă: Adela şi Alin nu şi-au dorit publicitate şi de aceea fotografia lor  este în umbră.  Vă mulţumesc mult, dragilor!2 comentarii:

  1. Ce frumos. Very open-minded people!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-o calatori in Asia as pleca si eu fara sa stau pe ganduri!
    Ma gandesc ca ar fi o experienta culturala deosebita cu obiceiuri si oameni cu mentalitati diferite.Pe de alta parte, gastronomia si ganganiile lor merita incercate.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...