Dias de los muertos, în El Torito

Astăzi, 1 noiembrie, Ambasada Mexicului din România împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu sprijinul Restaurantului El Torito, organizează un vernisaj cultural - altar tradiţional dedicat scriitorului mexican Carlos Fuentes şi etnomuzicologului român Constantin Brăiloiu. Această sărbătoare culturală continuă la El Torito, în data de 2 noiembrie, cu un spectacol de zile mari. Iată detalii...Anual, la începutul lui noiembrie, Mexicul se pregăteşte pentru una dintre sărbătorile sale cele mai importante: Ziua Morţilor, ziua în care sunt comemoraţi cei decedaţi. 

Moartea, ca unul dintre elementele care, împreună cu viaţa, formează o dualitate pentru unii magică, iar pentru alţii misterioasă, a fost prezentă în culturi ancestrale, care se pierd în negura timpurilor.

Au fost dedicate numeroase studii şi recunoaşteri acestei sărbători a morţilor din cultura prehispanică şi se crede chiar că ar exista o legătură între celebrarea dispăruţilor şi calendarul agricol, petrecerea primei recolte fiind comună cu Dias de los muertos


Acest ritual este unul dintre elementele esenţiale ale culturii mesoamericane. Conform culturii aztece, moartea nu era sfârşitul unei existenţe, ci drumul spre un stadiu mai bun: "morţii dispar pentru a se întoarce în lumea umbrelor, pentru a se contopi cu aerul, cu focul şi pământul - întoarcere la esenţa care animă Universul..."

Ziua morţilor este un moment ce permite reunirea familiei şi evidenţierea valorilor sale, un prilej de veselie în care muzica are un rol important, căci aşa cum aminteşte un proverb mexican: "Şi durerea se cântă atunci când nu poţi plânge..." "Tambien de dolor se canta cuando llorar no se puede."Vernisajul cultural de astăzi, 1 noiembrie, are loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 17:00.
 
Această sărbătoare culturală continuă la El Torito, în data de 2 noiembrie, începând cu ora 19:00, unde vor avea loc: un recital "Dia de los muertos" interpretat de Teatro de Poder/ ULATC şi un scurt spectacol de muzică şi poezie legate de tradiţia sărbătorii în Mexic, dar şi o expoziţie de costume tradiţionale mexicane, finalul sărbătorii aducând voie bună în sufletul celor prezenţi printr-o petrecere mexicană, cu muzică latino, cu mâncare şi băuturi tradiţionale.

La petrecerea de vineri, de la El Torito, vor fi prezenţi membri ai ambasadei şi persoane din comunitatea mexicană din România.
Pentru rezervări sunaţi la numerele: 0728.176.059 si 021.252. 66.88 sau scrieţi la adresa de e-mail: eltorito@eltorito.ro.  

Vă aşteptăm cu drag! CITEŞTE ŞI:

Ziua Mexicului - o petrecere autentică, plină de culoare, în El Torito! 

El Torito, cel mai tare restaurant mexican din Bucuresti 

Revelion in El Torito - Welcome 2011! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...