10 Cărţi de călătorii, by Liliana Oprişan

Liliana Oprişan este o prietenă foarte dragă sufletului meu, care scrie pe blogul Plăcerea de a călători şi care mi-a fost de multe ori alături, mai ales la greu, dar şi la bucurie. Însă îi dau ei cuvântul: "Ioana m-a provocat să scriu un top al cărţilor de călătorie care mi-au plăcut mie de-a lungul vremii. Neştiind că de fapt eu urăsc clasificările, pentru că mi-e aproape imposibil să spun că o carte mi-a plăcut mai mult decât alta. Însă încerc să adun într-o ordine aleatorie zece titluri, citite relativ recent, care pe mine m-au făcut să călătoresc virtual. Sunt nouă titluri pur subiective şi unul emoţional, cel cu care am început să citesc de fapt despre călătorii!"

 

10 Cărţi de călătorii, by Liliana Oprişan


 

Namaste, de Sega. Mărturisesc că deşi îmi place cartea cu totul şi este scrisă accesibil, pe înţelesul celor mulţi, eu o ador pentru pasajul întrerupătoarelor care ţăcăne, exact cum se întâmplă oricărui căutător. Este redat cu atâta pasiune episodul nevrotic, încât te fascinează cu obstinaţie. În final, efectul este unul surprinzător, un drum terapeutic de la Ego la Sine. Nu pot să uit, căci aud în ecou îndemnul: de mâine călătoria continuă! Nu mai zic nimic, căci într-adevăr aşa e, călătoria continuă spre interiorul Indiilor.


 


Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak. Nu e o carte ad-literam de călătorie, dar eu o încadrez tot aici. Este vorba despre iubire în primul rând, şi despre călătorie interioară şi transformare, în al doilea rând. Cele două fire se împletesc până la contopire. Mi-a plăcut enorm un rând din carte: "Ori încotro te-ai îndrepta, îngrijeşte-te să prefaci fiecare călătorie într-una interioară!" Iar cele patruzeci de legi, ţesute şi ele în rândurile cărţii, sunt toate înţelepciunea curată a lui Rumi, a lui Shams. Aşa mi-a rămas mie un vis să ajung în Konya, în inima Turciei. Se zice că cine ajunge acolo pe jumătate, pleacă întreg. 


 Memoriile unei gheişe, de Arthur Goldman, reconstituie o Japonie mai puţin văzută, aceea a gheişelor. Ce este o gheişă? Un obiect al dorinţei. O tipologie umană imposibil de încadrat în Occident. Simplu, o femeie care posedă rafinamentul artelor. O femeie iniţiată în ritualurile seducţiei. O carte incredibilă care vorbeşte despre Japonia prin intermediul simbolisticii: al buzelor roşii ca sângele, al dezgolirii cefelor pictate, al culorilor vibrante ale unui kimono, al licitării virginităţii... 

 

 


Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis. Cărţulia asta îmi redă mie Grecia aceea nevulgarizată de vânzările ultra-mediatizate de tip all-inclusive. O adevărată încântare să intri într-o casă de ţărani cretani: totul are un aer patriarhal, etern. Vatra, un felinar atârnat deasupra, vasele cu ulei și cereale și în stânga, cum intri într-o firidă, urciorul cu apă rece. De grindă atârnă înșirate gutui, și rodii, și ierburi aromate - salvie, izmă, rozmarin, cimbru. În fund, trei-patru trepte, ca să urci pe un fel de estradă, unde se află patul cu picioare răsucite, și deasupra, sfintele icoane cu candela aprinsă. Casa ți se pare goală și totuși are de toate - de atât de puține lucruri are nevoie omul adevărat.

China desprinsă din cărţile lui Anchee Min. N-am ajuns în China, deşi mi-aş fi dorit. Am desprins însă printre rânduri puţin din istoria atât de zbuciumată a Chinei, atât cea de sub regimul Mao Zedung, cât şi cea de dinainte, de pe vremea fascinantă a împărătesei-orhidee. Cărţile sunt o bijuterie şi n-aş şti pe care să o recomand mai întâi. Împărăteasa Orhidee, că merge şi pentru liceeni! Memoriile ultimei împărătese a Iranului, de Farah Pahlavi. Am citit despre un Iran necunoscut, un Iran în care mi-aş dori cândva să ajung, să-l cunosc, să-l privesc de sub văl. Mi-a rămas în suflet o vorbă: "înainte de orice călătorie trebuie să treci pe sub Coran. Nu de alta, dar călătoria nebinecuvântată este doar o rătăcire, nimic altceva." Zile şi nopţi în Maroc, de Constantin Ioan Rădulescu. Un medic român care a profesat o vreme în Fes şi-a adunat amintirile într-o carte. E genul acela de carte scrisă de un non-turist, nici măcar de un călător, ci mai degrabă de un "adoptat" al Marocului, care trăit acolo o vreme, nişte zile şi nopţi la rând. Timp suficient cât să cunoască un strop din melanjul arab-berber-maur al locurilor. Sunt surprinse oameni, obiceiuri, tradiţii, sentimente, clipe, oraşe - toate într-un mod curat de-a scrie româneşte, undeva în anii 80. 

 20 ani în Siberia petrecuţi de Aniţa Nandriş Cudla, o basarabeancă simplă, dar puternică. Este povestea vieţii ei, a deportării în Siberia, a traiului aspru de acolo, în mijlocul pustietăţii. Nu este o banală carte de călătorie în Siberia. Este drumul. Este emoţie şi viaţă. Este Siberia. Este suflet autentic de român, cu dragoste de ţară. Înainte de a citi cartea asta, cred că mi-aş fi dorit să merg să vizitez Siberia! Părea o destinaţie destul de fancy, însă de când am citit cartea n-aş mai putea să merg acolo fără să-mi amintesc de cei 20 ani siberieni. O călătorie cu forţa, un destin şi o viaţă.

 Camino - 800 km parcurşi pe jos de Veronica Drăgoi. Cartea este scrisă atât de simplu şi de frumos, încât e accesibilă tuturor. Un fin psiholog vede printre rânduri drumul, cel de după care însăşi viaţa începe. Altfel. Cred că dacă mi-a plăcut ceva exagerat de mult în carte este faptul că acolo, pe drum, nu poţi să fugi de tine însuţi, de gândurile tale. Unul câte unul ies la suprafaţă înspre vindecare, căci pelerinajul are un scop terapeutic. Ultimul, dar deloc cel din urmă: Jurnalul lui Scott spre Polul Sud a fost de fapt prima carte autentică de călătorie pe care am citit-o cuibărită-n fotoliu pe când aveam vreo 10 ani. Mi-a împrumutat-o proful de geografie, neştiind că va rodi în mine şi peste ani voi porni în lume să-i descopăr frumuseţile. Am învăţat mult-puţin din expediţia spre Polul Sud, un gen de călătorie la care mi-e imposibil să mă gândesc şi azi. Însă mai presus de toate, am învăţat să visez, să îmi depăşesc zona de confort, să pierd demn, să transform orice înfrângere într-o victorie personală, să ... Mulţumesc, domnule profesor! 

CITEŞTE ŞI:

8 comentarii:

 1. Mai poti adauga acestei liste si "Trei saptamani in Himalaya", de Marius Chivu...o carte superba , un jurnal al calatoriei sale spre cele mai inalte culmi!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim frumos! Cand se termina si cartile de mai sus puteti incerca: "Luptand cu imposibilul" - Mike Horn (jurnal de calatorie, 2 ani in jurul cercului polar)
  "Into thin Air"-Jon Krakauer (carticica mica ~70pag., relatarea unui accident din '96 in incercarea de a cuceri Everest)
  "Calatorie, Calatorii"-Laurent Graff (tot carticica mica, nu este vorba de nici o calatorie, ci de dorinta de a pleca si scuzele pe care le gasim sa nu plecam.)

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoasa lista! Am adaugat-o la lista proprie. :)

  Nici nu stiu cui sa ii multumesc pentru asta: Ioanei sau Lilianei?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nici Calatoriile lui Pytheas nu cred ca trebuie sa lipseasca din acest "top"

  RăspundețiȘtergere
 5. Mulţumesc tuturor de recomandări. Uite-aşa creşte şi lista mea: must-read.

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna tuturor! am de facut un cadou unui pasionat de calatorii :) Mi s-au dat ca repere 3 titluri pe care le-a savurat: Prin praf si vise, Trei saptamani in Himalaya si Vand kilometri. Ma jutati va rog cu un titlu de carte care sa se inscrie in aceeasi linie? Multumesc frumos!!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna tuturor! am de facut un cadou unui pasionat de calatorii :) Mi s-au dat ca repere 3 titluri pe care le-a savurat: Prin praf si vise, Trei saptamani in Himalaya si Vand kilometri. Ma jutati va rog cu un titlu de carte care sa se inscrie in aceeasi linie? Multumesc frumos!!!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...