Top 10: Bucureştiul meu, by Anda Stănciulescu

Anda Stănciulescu este o tânără superbă din Bucureşti, născută pe 24 februarie 1990. Da, de ziua îndrăgostiţilor! Şi acest lucru se simte! Este frumoasă, pasionată, cu un condei orginal şi cu un blog interesant despre România, care se numeşte Hai la bord! Ea însăşi se caracterizează ca fiind: "călătoare înrăită, bloggeriţă înfocată, avidă după cărţi, iubitoare de viaţă si... Ionuţ :) Anda a acceptat propunerea I's Blog de a ne prezenta Bucureştiul ei şi vă recomand să o urmăriţi...


Top 10: Bucureştiul meu, by Anda Stănciulescu


Pentru mine, orașul în care m-am născut, am crescut și în care trăiesc și în zilele noastre” este o “corcitură” de lucruri foarte proaste, de istorie foarte bogată și de bucurii simple, care merg doar la inima celor dispuși să le vadă. “Blestemul Bucureștiul”, așa cum l-a numit un amic din blogosfera de turism, nu m-a atins, pentru că am călătorit din primele momente ale vieții mele (de fapt, chiar dinainte să scot pentru prima dată căpșorul în lume) și astfel am crescut printre oameni din toate colțurile țării. Le-am ascultat fascinată accentul, le-am privit nedumerită obiceiurile, le-am admirat cu gura căscată obiectivele turistice, de fapt comorile lor cele mai de preț, și pentru mine, toți românii exact asta sunt, români, nu diferențiați în ardeleni, moldoveni, olteni, dobrogeni, bănățeni sau mitici.

Anda, capitanul de la Hai la bord!

Recunosc că explorând toată România, am ajuns să iubesc mai mult alte locuri, în detrimentul natalului București și am început să-l privesc cu ochi prea critici, deși Capitala noastră este mândra posesoare a cel puțin 10 locuri pe care orice român ar fi bine să le vadă. Ca să-și aprecieze mai mult țara! V-am stârnit curiozitatea? Atunci haideţi să (re)descoperim Bucureştiul aşa cum îl văd eu, uitând pentru câteva momente de Centrul Istoric.

10. Insula din Fundeni

Există un petic de București care ar putea fi comparat cu New York-ul. O insuliță în spatele complexului “Delfinul” șade în mijlocul Lacului Fundeni. E străbătută doar de patru străduțe, dar, hei, nu a zis nimeni că trebuie să fie așa de aglomerat ca-n metropola americană! M-am plimbat cu rolele într-o vară, pe acolo, printre căsuțe mai sărmane sau pe lângă vile cochete, m-au lătrat niște dulăi și mi-au răsunat în urechi râsetele zglobii ale copiilor. Atunci am crezut că acesta este unul dintre cele mai faine locuri unde ai putea trăi – departe de oraș și totuși atât de aproape. Și acum cred la fel. Nu știu dacă mai există vreun oraș din toată țara noastră care să aibă un mic cartier pe o insulă!

Insula din Fundeni
Insula din Fundeni


9. Parcul Carol

Deși Cișmigiu sau Herăstrău sunt parcuri mai faimoase, de care mulți se îndrăgostesc, eu iubesc grădina publică proiectată de un peisagist francez și organizată de un fost primar al Capitalei – Constantin Istrati. Dacă stau bine și mă gândesc, nu știu exact de ce îmi place atât de mult, dar a fost dragoste la prima vedere. Poate a contat că pe cel mai înalt pisc se înalță un zvelt mausoleu și tot de acolo poți privi până spre Palatul Parlamentului, care, fie vorba între noi, arată foarte bine din acest unghi. Poate m-a cucerit Grota sau podul cu graffitiul de Oscar Wilde, poate Fântâna Cantacuzino sau castelul inspirat de cetatea lui Țepeș de la Poenari, poate cei doi giganți sau lacul. Cert e că pitorescul Parcului Carol este răpitor și sunt sigură că nici cel mai hain om nu i-ar putea rezista! 

Parcul Carol
Parcul Carol


8. Biserica Anglicană

Singurul lăcaș de cult anglican din Capitală este și una dintre cele mai încântătoare biserici pe care mi-a fost dat să le văd vreodată! Când am zărit-o prima dată, mi s-a părut un trandafir răsărit  printre betoane, la o aruncătură de băț de centrul sufocant, agitat și prea prăfuit. Lângă ea, parcă e mereu liniște, viața parcă se derulează, brusc, cu încetinitorul și nu e o întâmplare că echipa serialului “În Derivă”, unde protagonistul este Marcel Iureș, a ales-o drept cadru propice pentru fiecare episod de vineri. Recunosc cu mâna pe inimă că o ADOR!

Biserica Anglicană
Biserica Anglicană


7. Strada Xenofon

Capitala noastră mai mult sau mai puțin dragă posedă câteva ganguri și alei pe unde poți circula doar pe jos, pașii fiindu-ți susținuți de trepte. Dar există o singură stradă în adevăratul sens al cuvântului pe care nu au circulat niciodată mașini și pe care nici nu vor circula până nu se reinventează modelul-tip de automobil. Coincidență sau nu, srada Xenofon este situată exact vis-à-vis de Parcul Carol, preferatul meu. Dar nu-mi place atât de mult doar datorită poziționării, ci pentru că este unul dintre puținele locuri din București care mai păstrează aerul de “Micul Paris”, unde mă pot închipui într-un orășel medieval, în ascensiune spre o semeață cetate. Adevărul este că în capătul străzii nu se află vreo cetate, dar nici urcușul nu e de pomană. Ajungi în fața dichisitului hotel “Carol Parc” și, dacă tragi cu ochiul în stânga sa, vei zări… cea mai scumpă clădire administrativă din lume! 

Strada Xenofon
Strada Xenofon


6. Panorama din Parcul Tineretului

Un alt colț verde pe harta îmbâcsită a Bucureștiului este Parcul Tineretului, dar nu-l laud în acest top pentru podurile arcuite, lacul imens sau aleile numa’ bune pentru jogging. Îmi place pentru altceva. Pentru… poate cea mai frumoasă panoramă pe care o poți admira în Capitală. În cel mai înalt punct al său, parcul chelește, lăsând la iveală o hartă transpusă în realitate. De la stânga la dreapta, o bucată mare din București ți se prezintă: Capela din cimitirul Bellu, Biserica de la Eroii Revoluției, Mausoleul din Parcul Carol, Palatul Parlamentului, Fabrica de ciorapi ADESGO, Crematoriul din Parcul Tineretului, Hotelul Howard Johnson de la Piața Romană, Turnul Spitalului Colțea de la Universitate, Reclama Pepsi din Piața Unirii, Hotelul Intercontinental și multe altele.


5. Muzeul Satului

Acesta e singurul obiectiv din acest top care se regăsește în toate ghidurile dedicate Bucureștiului. Pentru că am hoinărit România în lung și-n lat, n-am rezistat farmecelor acestui muzeu, unde toți românii se simt ca acasă. Căsuțe din toate colțurile țării, “îmbelșugate” cu “mostre” ale meșteșugurilor locale, stau “cuminți” unele lângă altele, într-un univers ancestral, chiar în inima orașului. O plimbare prin Muzeul Satului rivalizează cu o călătorie de câteva zile prin toate ținuturile mioritice și este o lecție predată în cel mai atrăgător mod. Cu siguranță, e de neratat!

Muzeul Satului
Muzeul Satului


4. Podul Basarab

Cel mai lat pod urban din Europa este un obiectiv relativ nou, căci s-a inaugurat anul trecut, în iunie. Seara este mult, mult, dar mult mai frumos decât ziua, culori vibrante îmbrăcându-i hobanatele. Este una dintre acele bucurii simple de care povesteam la începutul articolului, cu care se poate mândri un bucureștean chiar și peste hotare. Mai ales că îi aduce mereu un zâmbet pe buze când vede cum “zboară” peste traficul infernal de dedesubt. Şi să vă spun un secret: poate nu l-aș fi inclus în acest top, dacă n-aș fi văzut de curând expresia de pe chipul unei bănățence atunci când, la bordul unei mașini, îl savura din priviri!

Pasaj Basarab
Pasaj Basarab


3. Metroul

Pentru un non-mitic, am observat, transportul subteran este o imensă curiozitate și o atracție mai puternică decât orice alt obiectiv turistic! Pentru mine, este mijlocul de transport preferat – rapid, curat, sigur. Și cum românul n-are metrou decât în București, eu zic că e de încercat, măcar pentru o tură. Recomand trei opriri: la Titan – după părerea mea, cea mai frumoasă stație -, la Politehnică – un real muzeu din adâncuri, unde pardoseala e acoperită cu fosile datând de acum 65 de milioane de ani și Dristor – tot după umila mea opinie, cea mai înfricoșătoare stație.

2. Forturile din jurul Bucureştiului

Puțini știu că Bucureștiul ar fi trebuit să aibă o centură de… apărare. Ideea i-a aparținut lui Carol I, care a construit în jurul Capitalei 36 de forturi și baterii intermediare menite să protejeze orașul, asemeni unei cetăți în orașe ca Brașov, Rupea, Alba Iulia s.a. Primul Război Mondial a constituit abandonarea acestui plan, dar 30 de stabilimente au rămas și azi să ne vegheze. Din păcate, în loc să fie incluse într-un circuit turistic care, cred eu, ar atrage mii de turiști de prin toate colțurile lumii (chiar mi se pare ceva inedit pentru o capitală), ele zac printre deșeuri, uitate și “sleite” de puteri. Data viitoare când mai treceți pe Centură, încercați, băieților, să ignorați fustele damelor de moravuri ușoare, căci veți vedea istoria în stare pură! 

Bateria de Sud Bucuresti
Bateria de Sud Bucureşti


1. Delta?!

Incredibil sau nu, de departe cel mai frumos loc din București nici nu există încă! Şi poate mai de necrezut este faptul că Bucureștiul are deltă! Vă dați seama cât de bine ar da acest obiectiv în ghidurile europene? O capitală care e mândra posesoare a unei delte, ar fi ceva! Ar fi, dar nu este!

Lacul Văcărești, cunoscut mai mult ca Groapa din Berceni, ar putea fi un paradis verde, căci deja e invadat de păsări fel de fel și de stuf zdravăn, dar în același timp e cotropit de gunoaie și denotă sentimentul caracteristic românesc de “lasă, mă, că merge așa”. Totuși, nu e degeaba pe prima poziție în acest top. O întindere de circa 190 ha (mai mare ca Herăstrăul), care-i cămin pentru diferite specii de păsări și plante, de unde poți cuprinde cu vederea Palatul Parlamentului (cea mai grea clădire din lume și a doua ca suprafață), complexul rezidențial Asmita Gardens (unde locuiește Nicoleta Luciu:D) și Rin Grand Hotel (cel mai mare hotel din estul Europei) este un obiectiv care, zic eu, merită vizitat. Sper să n-am această părere doar pentru că delta e la maxim 10 minute distanță de domiciliul meu!

Lacul Vacaresti
Lacul Văcăreşti


Vă doresc călătorie cât mai plăcută în oraşul meu, Bucureşti, indiferent unde veţi alege să mergeţi! Vă promit că o să vedeți Capitala cu alți ochi și sper că o să vi se pară și vouă mai frumoasă și mai ofertantă din punct de vedere turistic. Je vous enverrai bisous, comme c’est la coutume en Petit Paris!

Mulţumesc mult, Anda! Va recomand să o urmăriţi pe Anda pe blogul ei, Hai la bord!CITEŞTE ŞI:
  
  
  

6 comentarii:

 1. Vai ce articol fain! Anda e grozava si iubeste Romania cu pasiune, iar acest articol despre frumusetile nestiute ale Bucurestiului ar trebui citit de toată lumea. Eu am fost de cateva ori la Bucuresti și nimeni nu mi-a zis de existenta multora dintre aceste locuri, articolul acesta a devenit o unealta extrem de folositoare in descoperirea capitalei României.
  Bravo fetelor! :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anda chiar este talentata:) Multumim! Insa este doar meritul ei:P

   Ștergere
 2. frumos articol , de fiecare data cand merg in Bucuresti o fac cu diverse treburi si nu reusesc sa ma si plimb !

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu am locuit toata viata in Bucuresti si tot mai aflu de la Anda de cate un locsor necunoscut :). Frumos articol. Totul este sa vrei sa descoperi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc, fetelor. Trebuie sa recunosc ca-s foarte curioasa din fire si dupa ce-ti instalezi Google Earth si incepi sa cauti locuri din Bucuresti pe unde ai mers mai rar, nici nu-ti poate trece prin cap cate chestii poti gasi! Dar a contat si ca iubirea mea e din Timisoara si a trebuit sa (re)descopar orasul inca o data, cu el si pentru el.

  RăspundețiȘtergere
 5. Interesant articolul, in ultimul timp au aparut aplicatii pentru smartphone cum ar fi Bucuresti Calea Victoriei sau Bucuresti Centrul Vechi ambele gratuite pe Google Play

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...