Anca Ilaş: "Avem datoria de a fi fericiţi!"

Pe Anca Ilaş am cunoscut-o întâmplător, la o cină elegantă la Grand Hotel Continental. Am stat la aceeaşi masă, ne-am împrietenit apoi pe Facebook şi mi-a plăcut maxim de ea. Este o moldoveancă superbă, talentată şi mare iubitoare de călătorii. Iar când am surprins o imagine cu Anca în Manhattan, am zis: "Nimic nu este întâmplător! Trebuie să aflu povestea ei". Şi iată că astăzi vă împărtăşesc şi vouă povestea unei călătoare care a ajuns pe Tărâmul Făgăduinţei... Pozele sunt incredibile şi sunt foarte mândră şi onorată că Anca este vărsător ca şi mine - veselă, prietenoasă şi pasionată de călătorii. Iată detalii...

 

 

Anca Ilaş - interviu în exclusivitate pentru I's Blog


I's Blog: Draga mea, aş vrea să le spui cititorilor mei câteva cuvinte despre tine - cine eşti şi ce faci. Şi eu sunt, de altfel, foarte curioasă, pentru că te-am plăcut tare mult din prima, deşi nu te-am văzut decât... o singură dată...

Anca: Cred că cel mai bine vorbeşte povestea de aici!

I's Blog: Pentru că sunt pasionată de online, vreau să te întreb cum este şi ce înseamnă pentru tine jobul de la 2parale.

Anca: Sunt relativ nouă în online, înainte lucram în domeniul financiar, dar nu regret nicio clipă decizia luată! Este un domeniu de viitor, foarte interactiv, mereu în schimbare şi mereu cu up-date-uri şi chestii noi, care nu au cum să nu te entuziasmeze. Ce-mi place cel mai mult este că, de multe ori, am senzaţia că "I really matter in this world", pentru că fac parte dintr-o echipă care nu vine la muncă doar să-şi ia salariul, ci vine la muncă să schimbe lumea, să-şi lase amprenta în istoria asta pe care o trăim cu toţii, istoria marketingului online.

Strict discutând despre job-ul meu, îmi place pentru că văd rezultatele imediat, pentru că sunt în strânsă colaborare cu clienţii mei, pentru că discutăm împreună cum să cucerim publicul, îmi place că sunt apreciată, îmi place că am cât spaţiu vreau eu pentru creativitate şi cred că cel mai tare, îmi place libertatea pe care o am în a testa strategii de marketing.

I's Blog: Eşti foarte, foarte frumoasă, dar ai şi o fire optimistă, veselă. Ne-ai putea spune şi nouă secretul tău? Crezi că lumea ar trebui să zâmbească mai mult? 

 

Anca: Cum îţi spuneam, oare frumuseţea nu este o trăsătură a noastră, a moldovencelor (sunt foarte mândră de asta!)? :) Aşa e, sunt foarte optimistă şi împăcată cu mine. Nu văd de ce nu... sunt sănătoasă, sunt frumoasă, sunt înconjurată de prieteni, sunt mulţumită de realizarile mele de până acum, chiar nu am de ce să mă plâng. Bineînţeles, nu este totul roz, dar mă bucur de ceea ce am şi nu-mi plac oamenii care se plâng şi care sunt negativişti. Este o vorbă care-mi place foarte mult şi anume: "Avem datoria de a fi fericiţi" - DATORIA, nu dreptul, datoria - adică este în mâinile noastre această decizie! Şi, mai ales acum, cât suntem tineri, sănătoşi, cu energie şi poftă de distracţie & plimbări, de ce sa nu fim fericiţi?

I's Blog: Şi acum să trecem la subiectul meu preferat: călătoriile. Când şi cum a venit ideea cu America?

Anca: Încă de vara trecută mi-am dorit foarte mult să vizitez New York-ul, devenise chiar o obsesie, vedeam semne peste tot. Că tot mă întrebai mai sus cum de sunt mereu zâmbitoare şi optimistă: sunt aşa pentru că mă consider o persoană foarte norocoasă şi mai mereu, când mi-am dorit ceva foarte mult, mi s-a împlinit, fără ca măcar să realizez cum :) Deci, cum să nu fiu aşa? 

Şansa mi s-a oferit când o cunoştinţă de-a mea mi-a spus că merge în America şi m-a întrebat şi pe mine dacă nu vreau să merg. Cum nu rezist la astfel de oferte, am zis "da" fără să stau prea mult pe gânduri, chiar dacă bugetul nu prea îmi permitea. M-am gândit totuşi că mai greu găseşti ocazia decât banii, aşa că am mers înainte: am aplicat pentru viză, mi-am cumpărat biletul (asta se întâmpla prin decembrie), iar în două luni deja îmi făceam bagajele, plină de entuziasm. Nu regret nicio clipă şi pot afirma cu mâna pe inimă că a fost vacanţa vieţii mele!

Mie îmi place foarte mult să călătoresc, pot să spun că pentru asta muncesc, toţi banii mei se duc pe călătorii.

I's Blog: Cum a fost la viză? O întrebare presantă pentru multă lume...

Anca: La viză a fost foarte lejer, însă nu ştiu dacă sunt persoana cea mai în măsură să vă asigur că totul va decurge fără probleme. Eu am mai fost în State acum 7 ani şi probabil a contat mult asta. Însă chiar nu văd niciun motiv să nu fie ok atâta timp cât eşti deschis. Eu am aplicat pentru viza de turist, am completat un formular online, am plătit taxa, după care, în două zile, am fost programată la interviu. Întrebările au fost de bun simţ - unde merg, ce vreau să vizitez, când plec, cât stau etc. Plus alte întrebări legate de statutul meu aici: unde stau, dacă stau cu chirie, dacă şi unde lucrez - asta pentru a se asigura că am o oarecare stabilitate aici, că am pentru ce să mă întorc.

I's Blog: Ne poţi da câteva detalii despre zbor, companie, condiţii, orele lungi petrecute în avion... Eu găsesc fascinante informaţiile astea. Mă rog, deformaţie profesională. 


Anca: Am zburat cu Lufthansa, cu escală în Frankfurt. La dus, zborul a fost cât de cât confortabil pentru că nu era foarte aglomerat. Deşi pe fiecare scaun sunt instalate monitoare cu cele mai noi filme / seriale / programe de divertisment & radio, deci există numeroase opţiuni de a-ţi omorî timpul (să nu mai zic că aveam la mine şi cele mai captivante cărţi ale Agathei Christie), pentru mine timpul a trecut tare greu, din cauza entuziasmului. Nu-mi venea să cred că sunt acolo, nu-mi venea să cred că sunt la câteva ore distanţă de New York, nu-mi venea să cred că în curând mă voi plimba în ultra-mega populara Times Square. Închideam ochii şi doar asta îmi venea în minte - eu în Times Square. Şi nu-mi venea să cred cât sunt de norocoasă!

La întoarcere a fost mai puţin confortabil, a fost foarte aglomerat şi erau şi mulţi copii mici în jur. Îmi plac copiii, dar este destul de greu să călătoreşti alături de ei. 

I's Blog: Care a fost primul lucru pe care l-ai gândit când ai văzut New York-ul? Ce ţi-a plăcut cel mai mult în oraş?

Anca: Cred că toată perioada cât am stat în NY n-am avut în cap decât... WOW! Bine, şi versurile melodiei "Empire State of Mind", pe care am ascultat-o obsesiv înainte de plecare :) 

Mi s-a părut un oraş de-a dreptul fascinant, un oraş care te inspiră. Toate clădirile, măreţia lui, popularitatea îţi dădeau aşa o senzaţie de "I'm on top of the world". Sincer nu ştiu dacă mai este un oraş în lumea asta care să impresioneze atât de mult. Plimbându-mă pe străzi, mă gândeam la milioanele de imigranţi care au ajuns în New York la începutul secolului 20, mă gândeam la toate filmele pe care le-am văzut cu New York-ul, mă gândeam la perioada de prohibiţie, la mafie, la comediile alea vechi, alb-negru, cu oameni care construiau clădiri babilonice, la "Sex & the City", la "Miracolul de pe strada 34". Plimbându-mă pe Wall Street mă gândeam că acolo este punctul (şi subliniez - punctul) unde a început toată criza asta şi îmi aminteam cum citeam despre asta când lucram şi eu la bursă. Zic punctul pentru că îmi părea atât de îndepărtat Wall Street-ul încît a fost ca şi cum am găsit fix, fix locul de unde a început formarea planetei Pământ.

Şi dacă până acum am încercat să "think big" când vine vorba de obiective personale şi profesionale, după excursia asta va fi "think huge!". 

Este fantastic sentimentul, repet, chiar te simţi "on top of the world"!

I's Blog: Cum sunt americanii? Ai găsit ceva tipologii? Ţi-au plăcut?


Anca: Pe americani îi ştiam încă de acum 7 ani, când am fost în Florida cu programul Work & Travel şi am stat 3 luni şi jumătate - deci am avut mai mult timp la dispoziţie să socializez cu ei. La prima vedere sunt foarte sociabili, zâmbitori, intră uşor în vorbă şi sunt extrem de comunicativi, însă nu sunt genul care să lege prietenii pe viaţă sau foarte profunde, aş putea chiar să spun că mi-au lăsat senzaţia de superficialitate. Ce apreciez însă la ei este deschiderea şi uşurinţa cu care comunică, plus că mi se par foarte flexibili în a lua decizii, nu au atâta nevoie de stabilitate pe cât avem noi: ei pot lucra într-un loc pentru câţiva ani, după care, fără a sta prea mult pe gânduri, se pot muta în alt loc unde să-şi ia viaţa de la capăt. Mi se pare fantastic curajul acesta!  

I's Blog: Unde ai mâncat cel mai bine în America?

Anca: Cred că ştim cu toţii că americanii nu sunt vestiţi prin bucătărie, aşa că nu aş putea să nominalizez un local anume. Tocmai pentru a intra mai bine în atmosferă, am mâncat renumitul burger, în ambele combinaţii: cheesburger & hamburger, renumitele clătite americane şi bere cât cuprinde, Budweiser, bere 100% americană, despre care pot să zic că este foarte bună. A fost chiar o fază comică în legătură cu bucătăria americană- discutam cu o doamnă şi am întrebat-o ce este specific american în afară de burger şi mi-a răspuns că ei au doar mâncare Chinese, Italian, etc. A fost foarte funny :) Însă cred că este normal având în vedere faptul că până la urmă americanii sunt un mix de toate naţiile.

I's Blog: După New York a urmat LA şi Vegas, nu? Hmmm, un vis fără sfârşit. Te-ai muta în California?

Anca: După New York, am fost la Las Vegas, fără LA :) Las Vegas-ul cred că m-a inspirat şi mai mult decât New York-ul. Adică este un oraş plin de păcănele, în mijlocul deşertului. Cât de tare să fi fost omul ăla cu ideea! Şi cât de tare este faptul că 'oraşul' chiar funcţionează, este incredibil câţi bani rulează acolo şi... opulenţa oraşului, în adevăratul sens al cuvântului!

De mutat, mie îmi place mai mult în Europa. Cu siguranţă avem lucruri mult mai frumoase aici. Am vizitat vara trecută Toscana, este breathtaking cu peisajele sale. Nu mai zic de Spania, de Grecia! Câtă istorie, câtă cultură, ce arhitectură, ce bucătărie! Nu cred că există pe pământul ăsta continent mai frumos...

I's Blog: Este Mexicul periculos? Ce ţi-a plăcut cel mai mult în Mexic? Plajele alea parcă erau făcute pt tine, nu?


Anca: Da, este periculos, însă nu ştiu exact dacă doar mi s-a părut aşa din cauză că am citit multe chestii negative, pentru că localnicii erau foarte prietenoşi şi zâmbitori. Într-adevăr, în centru era plin de poliţie şi ei aveau feţe dubioase, însă, precum am spus, eu nu m-am simţit în pericol în preajma lor.

Mi-au plăcut foarte mult plajele, care erau acoperite de un nisip alb foarte fin, iar culoarea apei te lasă pur şi simplu fără cuvinte. Însă cred că amenajările lasă de dorit. Adică era doar zona hotelieră cu plaja în faţă, asta în condiţiile în care eu mă aşteptam la baruri şi petreceri pe plajă. Cred că eşti puţin dezamăgit dacă îţi alegi ca destinaţie Cancun pentru o lună de miere spre exemplu, nu este atât de exotic pe cât mă aşteptam. Mi-au plăcut mult cocktailurile, Margarita în mod special:) Margarita pentru toate gusturile - picantă, cu aromă de fructe, clasică, cu chili, etc. Nu mă mai puteam sătura! Mâncarea nu pot să zic că m-a dat pe spate şi în niciun caz nu este atât de picantă cum te-ai aştepta. Un alt lucru care m-a impresionat a fost faptul că în orice restaurant, servirea mesei era un adevărat show: de la prepararea sosului guacamole în faţa clientului, la servirea băuturilor într-un mod cu totul şi cu totul inedit.

I's Blog: Dă-ne, te rog, câteva sfaturi personale - pentru toţi cei care ne dorim să vedem America. Sau, mă rog, New York-ul şi Las Vegas-ul.

Anca: Păi în primul rând, pregătiţi-vă bani! Bani pentru shopping, nu doar de plimbări / mâncare / cazare. Au preţuri mult mai scăzute la brand-uri, la electronice, la parfumuri etc. 

Dacă ajungeţi la New York, vă recomand un tur cu elicopterul. Este impresionant de-a dreptul! Eu mi-am fpcut cont pe groupon.com cu vreo două luni înainte de plecare şi am urmărit ofertele de acolo. Am găsit tur de 20 de minute la preţul de 110 dolari faţă de 190, plus că mai sunt oferte la restaurante, iar dacă sunteţi pe low budget, acestea sunt perfecte. Însă aveţi grijă să fie cumva în apropiere de unde staţi, să nu pierdeţi timp preţios cu deplasările. Eu personal nu am vizitat decât Manhattan-ul, deci nu ştiu ce să zic de celelalte zone. Însă nu cred că am ratat mare lucru până la urmă şi pentru că am avut doar 2 zile şi jumăate la dispoziţie, nu am fost la muzee, însă am auzit că merită din plin să le vedeţi! 

În ceea ce priveşte Las Vegas-ul, cuvântul definitoriu ar fi distracţia! Din punct de vedere al activităţilor, puteţi să vizitaţi grandioasele hoteluri de pe Las Vegas Strip: The Venetian, Bellagio, Hotel Paris, Hotel New York etc. Dacă bugetul vă permite, sunt o sumedenie de spectacole la care să mergeţi: Celine Dion, Cirque du Soleil, David Copperfield, Shania Twain, cam astea ar fi cele mai cunoscute în România. Sau mergeţi în cluburi de noapte - de striptease sau pur şi simplu de dans.
 
De asemenea, vă puteţi aranja o zi pentru a vizita Grand Canyon, eu l-am văzut  din avion, are un colorit aparte, cu siguranţă merită din plin! 

I's Blog: Mulţumesc, Anca, pentru frumoasa călătorie virtuală!

9 comentarii:

 1. Uuuu.. These streets will make you feel brand new, the lights will inspire you, lets here it for New York, New York, New Yoooork. Foarte fain interviul ;) Trebuie sa recunosc ca sunt putin invidios pe Anca :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Of, mie imi spui, Alex?! :))) Mi-au placut enorm pozele si Anca este foarte desteapta. Minunata!

   Ștergere
 2. Na, așa îmi imaginez că o să văd și eu New York-ul... cândva :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai sa-l vezi cu siguranta, Bia. Trebuie doar sa-ti doresti foarte mult si sa fii convinsa de asta! Pups.

   Ștergere
 3. Ar arata superb toate aceste fotografii intr-o revista dedicata vacantei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Crina, eu asta incerc sa fac aici:) O revista dedicata vacantelor si emotiilor din calatoriile mele si ale prietenilor mei.

   Ștergere
 4. Absolut minunat articol. Exact asta am simțit și eu când am vizitat New York-ul. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. NYC este un oras SENZATIONAL. Am stat 18 luni acolo si m-as muta maine de tot pe Coasta de Est. Multumim de poveste si poze, e bine sa-ti incepi saptamana cu chestii frumoase ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hei, multumesc mult de comentariu, Ramona! De abia astept sa vad, ca sa va pot da dreptate:))

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...