Hai la mare!


Astăzi, de 1 Mai, mulţi dintre voi se află deja pe drumul spre mare. Echipa I's Blog a 'testat' litoralul românesc săptămâna trecută, exact înainte de deschiderea oficială a sezonului, însă de abia acum mi-am adunat toate informaţiile şi sunt pregătită să împărtăşesc cu voi impresii şi imagini de la mare. Ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut, ce găsiţi pe litoral, unde să vă cazaţi şi ce să faceţi la mare - în articolul de mai jos...

 

Jurnal de călătorie


Miercuri dimineaţa, pe 24 aprilie, ne-am urcat în trenul de Constanţa cu bucurie şi dor de drum, de mare, de linişte. După exact trei ore şi un traseu superb, verde, presărat cu lanuri galbene de flori şi grâne, am ajuns în gara din Constanţa. Care este neschimbată... Din Constanţa am luat un autobuz care ne-a lăsat la intrarea în Mamaia, iar de acolo am pornit pe jos, într-un traseu destul de lung, dar interesant. Arşi de soare, bucuroşi ca nişte copii de reîntâlnirea cu marea cea neagră, fericiţi şi cu zâmbete largi pe chipuri am ajuns într-un târziu la Hotelul Vega, a cărui oaspeţi am fost, timp de două zile.


Dupa încântarea şi surpriza provocate de o cameră cu vedere, am pornit la plimbare, în căutare de hrană pentru trup şi suflet. Miercuri aproape nimic nu era pregătit. Terasele se construiau, oamenii munceau de zor, ne făceau din mână şi ne salutau, hotelurile îşi pregăteau marea deschidere, iar plaja era pustie, albă, unduitoare, în lumina de foc a soarelui mult prea văratec. O singură terasă, din apropiere de Casino Mamaia, şi-a deschis bucătăria pentru noi. Cu bucurie şi pasiune. Am mâncat acolo două zile, preparate proaspete şi delicioase, exact în faţa mării, înconjuraţi doar de pescăruşi şi câini blânzi, de oameni amabili şi prietenoşi.


Serile ni le-am petrecut pe Plaja Vega, într-o oază de linişte. Apusuri de un roz delicat, raze de aur topit scurgându-se peste singurele şezlonguri din Mamaia, valuri parfumate, luna plină acoperind totul cu un văl magic. Era răcoare şi bine. O stare de relaxare profundă, dar şi de nostalgie şi romantism din alte vremuri.


După două zile ne-am mutat în Constanţa, la o pensiune cu o grădină micuţă şi camere mari, aerisite, răcoroase. Am fost la Şcoala de Windsurfing, am ascultat vântul şi am admirat oamenii care zburau pe valuri. Iar sâmbătă am fost din nou în Mamaia, să vedem ce s-a mai schimbat. Am rămas uimiţi: totul se transformase. Totul înflorise.


De unde nimic nu era gata, sâmbătă oamenii priveau mândri la munca lor şi erau pregătiţi pentru valul de turişti. Terase cu flori înmiresmate şi baldachine, cluburi îmbrăcate în mătase albă, discoteci răsunând de vocea Innei, restaurante cu preparate aromate, peşti la grătar, ciorbe moldoveneşti, fructe de mare, fripturi, salate, cafele cu lapte şi bere, multă bere rece. Totul te aşteaptă la mare! Iar preţurile sunt foarte decente. 

Am şi câteva regrete: nu am reuşit să văd Constanţa, aşa cum mi-am propus - am ajuns doar în Tăbăcăriei. Centrul vechi este în refacere şi nu am reuşit să ajungem. Nici în Vama Veche nu am fost. Drumul era prea lung, timpul puţin, soarele ardea prea tare. 

Însă, per total, am avut o vacanţă superbă. Aşa cum vă mai spuneam, constănţenii sunt oameni foarte pozitivi, relaxaţi şi primitori. Toţi ne-au zâmbit, toţi ne-au primit cu braţele deschise. Este imposibil să nu te simţi bine în preajma lor. Marea şi plaja mi-au dat un sentiment de melancolie, de dor neştiut. Voi iubi acest colţ de pământ pentru totdeauna!


Ce mi-a plăcut pe litoral. Ce nu mi-a plăcut. 


Faţă de alţi ani când găseam mai mereu motive de nemulţumire, anul acesta am căutat în zadar. În cele patru zile petrecute pe litoralul românesc nu am găsit nimic care să mă deranjeze profund. Totul este într-o continuă transformare: se munceşte mult, se ridică hoteluri noi, se investeşte, se repară, se vopseşte şi aproape toţi se implică în acest proces de lustruire, de schimbare. Plajele sunt mai curate ca niciodată (poate până vor veni turiştii, însă aceasta este o problemă de educaţie). Apa era limpede, curată şi parfumată, ca o oglindă a veşniciei. 

Terasele te îmbie cu cele mai neaşteptate bunătăţi. Abundenţa, talentul gastronomic şi ospitalitatea nu ne lipsesc! Iar cei mai mulţi proprietari, de mici sau mari afaceri, de pe litoral ştiu să îşi vândă marfa, ca să zic aşa. Preţurile au fost foarte bune, cel puţin în perioada asta. O cină pentru două persoane, cu două feluri de mâncare, bere, cafea, ceai - a costat în jur de 70 de lei. Un prânz, până în 50 de lei. Iar dacă mâncai din supermarket - o pâine proaspătă, o tocană de legume, şuncă fină de Praga şi un desert - masa nu sărea de 30 de lei, pentru doi. În satul de vacanţă găseşti îngheţată la 2 lei, dar şi churros cu ciocolată la 12 lei. 

Magazinele din Mamaia erau deja deschise şi puteai să-ţi cumperi şepci, şlapi, costume de baie şi rochii de plajă, pălării, magneţi şi alte suveniruri. Şi da, am văzut lucruri foarte frumoase. Neaşteptat de frumoase. Ne-am întors şi noi acasă cu o şapcă, o pereche de şlapi şi un magnet cu o ancoră, pentru a lega pentru totdeauna Marea Neagră de inima noastră. 

Două lucruri au fost puţin neplăcute. O terasă ascunsă între blocuri (în Constanţa) cu muzica dată la maxim, deşi nu avea clienţi (sau poate tocmai de aceea). Am vorbit cu ei, au dat muzica mai încet. Simplu! Şi doi câini superbi legaţi în soare pentru a le păzi unora terasa. De ce? N-am să pot înţelege niciodată.


Unde te cazezi pe litoral


Oferta este uriaşă. Alegerile sunt dificile. Vorbesc din proprie experienţă, pentru că mi-au trebuit vreo 3-4 zile să găsesc o pensiune (sunt peste 500 inregistrate pe litoral), care să-mi convină din toate punctele de vedere: zonă, două paturi, internet, grădină, decor simplu. Există şi foarte multe hoteluri refăcute şi gata să-şi primească turiştii. Există şi hoteluri nerefăcute, deci trebuie să fii atent la ce alegi.

Noi am stat două zile la Hotelul Vega şi am simţit pe pielea noastră ce înseamnă luxul, confortul şi cum poţi petrece o vacanţă cu stil pe litoralul românesc. Vă voi povesti despre asta pe larg, mâine. Apoi am stat două zile la o pensiune din Constanţa (Vila Montana, lângă Parcul Tăbăcăriei), cu un preţ de 95 de lei/noapte/cameră/fără mic dejun. A fost o vacanţă perfectă!

Ce vă recomand: faceţi rezervări pe site-uri profesioniste, nu la întâmplare, pe internet. Booking.com şi turistinfo.ro sunt bune! Cel mai bine ar fi să daţi şi un telefon ca să vă conformaţi rezervarea, mai ales dacă mergeţi la o pensiune.


Ce să faci pe litoral


Nu te vei plictisi pe litoral, cu siguranţă. În afară de evenimentele organizate de primărie, de concerte, cluburi de noapte, terase şi restaurante, plajă şi răsfăţ la SPA, mai puteţi încerca o mulţime de activităţi: echitaţie, windsurfing, sporturi acvatice mai puţin solicitante, plimbări sub clar de lună, golf, navigare cu vaporaşul pe mare sau pe lac, descoperirea istoriei din oraşe ca Mangalia şi Constanţa, vizitarea tuturor staţiunilor din sud: Saturn, Neptun, Venus, Eforie, 2 Mai, Vama Veche, seri romantice la malul mării şi multe, multe altele. Iar localnicii sunt foarte dornici să te îndrume, să îţi dea un sfat sau să-ţi povestească despre oraşul lor şi despre aventurile pe mare. 

În concluzie: viitorul sună bine! Avem un litoral superb, pregătit să dea ochii cu lumea largă. Se fac investiţii, se munceşte şi se crează. Am auzit mulţi români care cred cu tărie în turismul nostru, în litoral şi în viitor. Pe măsură ce trec anii, găseşti tot mai puţine probleme sau, mai bine zis, rămăşiţe din trecut. Cred că singurul capitol la care stăm prost este promovarea. Dacă toţi ne-am dori ca ţara noastră să fie iubită, lăudată, promovată, bogată - am itrebui să începem de acum, cu noi înşine, să o iubim, să o lăudăm, să o promovăm, să investim în ea!

Nu ocoliţi litoralul românesc anul acesta. Veţi avea surprize frumoase!

Iată şi galeria foto de la mare:

 

 Foto: Vlad Semen


Un proiect susţinut de Hotel Vega. Mulţumesc!

CITEŞTE ŞI:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...