Homemade Macarons

Intrigată mai mult de complexitatea rețetei decât de gustul în sine, m-am hotărât să fac și eu acasă câteva Macarons. Le știți, nu? Acele bezele speciale, cu creme colorate, care se vând la prețuri interesante:)) Am cumpărat o singură dată de la un boutique din centrul Bucureștiului, am mai gustat o dată la o petrecere, însă nu am fost convinsă. Mi se par niște dulciuri... banale. Însă toți prietenii mei sunt înnebuniți după ele. Așa că... să trecem la treabă!

 

Câteva date interesante despre Macarons


- se mai numesc și Luxemburgerli.

- numele provine din italiană: maccherone (bezea tradițională).

-  ingredientele sunt simple: ouă, zahăr pudră, făină de migdale și colorant alimentar

- aspectul constă în: suprafață lucioasă, o margine neregulată (sau "picior") și o bază plată. În plus, trebuie să fie moi, mai ales în mijloc, nu ca bezelele obișnuite. 

- se spune că ar fi fost inventate la o Mănăstire din Franța, în anul 791.- cele mai populare creme pentru Macarons sunt ganache, cremă de unt/vanilie și gem de fructe. 

- sunt foarte populare în Franța, Luxemburg, Elveția și Japonia. 

- în Paris, lanțul de patiserii Ladurée este cunoscut pentru cele mai grozave Macarons de peste 150 de ani! 

- de-a lungul timpului și de-a latul pământului, aromele de Macarons au evoluat spre... ceai verde, foie gras, arahide etc. Homemade Macarons


Ca să fiți siguri că obțineți ceva cât mai apropiat de original, va trebui să urmați pașii de mai jos întocmai:

+ cuptorul se încălzește la 150 grade (eu am avut nevoie de mai puțin, deci după fiecare cuptor în parte:)

1. se separă patru albușuri de la patru ouă mari, însă trebuie să fie perfect realizată această operațiune (fără urme de gălbenuș sau coajă, într-un vas curat și uscat).

2. se presară un strop de sare.

3. se bat albușurile timp de 2-3 minute cu mixerul, până capătă consistență.

4. se adaugă 70 g zahăr pudră.

5. se mixează timp de 10 minute, până bezeaua nu mai cade din vas. 

6. *se adaugă câteva picături (două!) de colorant alimentar, dacă le vrei în diverse nuanțe. Orice depășește aceste 2-3 picături de lichid strică rețeta! *Acesta este un pas suplimentar, se poate sări. Se mai bat albușurile timp de 2-3 minute! 


7.  orice aromă, lichid, zahăr sau altceva în plus = eșec.

8. separat se măsoară 230 g zahăr pudră (foarte, foarte fin) și 120 g făină de migdale (se găsește la supermarketuri). Acestea se amestecă și se trec printr-o sită fină.

9. din nou treceți prin sită amestecul de mai sus, dar de data aceasta îl încorporați în albușuri. 

10. se amestecă totul de jos în sus, timp de... 50 de mișcări, cu o paletă de plastic, astfel încât zahărul și făina să se încorporeze perfect. 

11. mare atenție: prea puțin amestecat = Macarons crăpate; prea mult amestecat = Macarons plate. Albușul nu trebuie să-și piardă "vigoarea". 

12. tava de la cuptor trebuie tapetată cu o hârtie neaderentă. 

13. se pun Macarons mici în tavă (cu o pungă taiată la un colț sau cu poșul). 14. important: ca Macarons să nu se crape la suprafață, tava se trântește de masă, de câte 3 ori pe fiecare latură.  Amuzant, ha?! Te poți gândi la cine vrei tu! 

15. se coc 20 de minute la 140 de grade, la mijlocul cuptorului. 

16. sunt gata când se dezlipesc de pe hârtie foarte ușor și fără să lase "semne" în urmă.

17. se umplu cu ganache (o cremă franțuzească din 100 g ciocolată, topită în 30 ml smântână sau frișcă), cremă de vanilie, cremă de unt, gem de fructe sau orice altceva vă place. Trebuie să fie o cremă consistentă, nu subțire. 

18. în lipsa făinii de migdale (sau pentru cei alergici) se poate folosi ciocolată albă, rasă fin, adică... pudră. 

19. cele mai comune greșeli sunt: înlocuirea ingredientelor sau nerespectarea cantităților, albușuri prea puțin bătute, amestecarea insuficientă sau, din contra, prea mult timp, a făinii cu albușurile, coacerea la foc prea mare, se uită acea "bătaie" a tăvii. 

20. chiar dacă nu vă ies perfecte (nici mie nu mi s-a întâmplat minunea!), nu contează. Principalul este că v-ați străduit și că sunt foarte bune. Aș îndrăzni să spun că sunt chiar mai bune ca la magazin:)Vă las în compania unei doamne talentate și drăguțe care știe să le prepare minunat: Această rețetă face parte din cartea "Fă dragoste în bucătărie!" 

În prima mea carte de bucate, m-am oprit aspura unor rețete raw-vegan extraordinare, care nu mă așteptam să devină favoritele întregii familii. De fapt, nu mă așteptam nici măcar să le gust, dar să le mai fac și în fiecare seară… Dă-le o șansă! Apoi am scris câteva rețete vegetariene, pentru cei care țin post sau doar trec printr-o perioadă de detoxifiere, de dietă lejeră. Am câteva rețete preferate, pe care le gătesc de când mă știu și am vrut să le împărtășesc cu tine. Și am și câteva rețete de dulciuri minunate, care vor uimi și vor încânta pe toți cei din jurul tău! În plus, vei găsi și un bonus în carte: rețete speciale pentru Paște (printre care am și rețetele mamei mele de pasca și cozonac – preluate de la cel mai mare patiser din Iași și păstrate de-a lungul anilor ca un “secret de stat”). 

Cartea o găsiți aici!3 comentarii:

  1. N-am mancat niciodata, dar sunt foarte tentante :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Uaaaaaaa....eu nu am curaj sa incerc! Dar unde gasesc , cumpar si infulec :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...