Cu dragoste, despre înălțimi surprinzătoare


Astăzi vă prezint un articol interesant pentru toți iubitorii munților, pentru toți cei îndrăgostiți de drum și de aventură, pentru cei care adoră să-și trăiască viața la limită, iubind, sperând, acționând și făcând doar ce le place cu adevărat. Sper să fie o inspirație pentru voi! Iată detalii... „Ce e important este să ajungi sus, nu contează cum?! Multe domenii schiabile în ziua de azi sunt de altă părere şi în fiecare an se întrec cu modernizările în ceea ce priveşte instalațiile pe cablu. Câteva proiecte ies în mod special în evidență, deoarece merg cu mult peste simpla idee de transport şi fac din drum o destinaţie în sine. Sau măcar o experiență absolut deosebită.”


„Limuzina suspendată“ din Zillertal


Ski Optimal Hochzillertal Kaltenbach“ vrea să atragă oaspeții mai pretențioși cu o cabină specială. Creatorii săi numesc telecabina VIP care vă duce la cota 2500 „prima limuzină suspendată”. A fost concepută de Leitner Ropeways în colaborare cu BMW Individual. 

Leitner Ropeways a participat cu moderna cabină Sigma Diamond şi BMW s-a ocupat de interior: scaune din piele elegante, cu funcție de masaj şi încălzire, un panou central cu posibilitatea de setare individuală a temperaturii şi un sistem multimedia, care se găsește în mod normal în dotarea limuzinei BMW 7. 

În panoul frontal, pasagerii găsesc o sticlă de șampanie şi două pahare. Distracția nu este bineînţeles gratis. Unul dintre pachetele propuse este „Early Bird“, pentru cei care vor să fie pe munte deja la ora 8 dimineața: la acest pachet, 150 de euro asigură pentru două persoane un loc de parcare rezervat, recepție cu șampanie, drumul cu telecabina de lux şi brunch sus la cabană. Două skipass-uri sunt şi ele incluse. 

Porsche-Design în Laax


În iarna 2012/2013 şi-a făcut inaugurarea în Laax o noutate mondială absolută. Telescaunul de 6 locuri Plaun Lavadinas – Fuorcla da Sagogn  se prezintă în stilul elegant tipic Porsche – ceea ce nu este o coincidență, având în vedere că a fost conceput de Bartholet Maschinenbau AG, în colaborare cu Porsche Design Studios. 

Designul său unic, cu scaune negre cu aplicații roșii care sugerează scaunele unei mașini de curse, nu este însă singurul punct de atracție al instalației. O articulație specială la cablul de suspendare permite învârtirea scaunelor cu 45 de grade şi le permite pasagerilor vedere liberă la peisajul montan şi în plus, încălzirea scaunelor este asigurată şi prin intermediul unui panou solar instalat pe spatele acestora. Ce poartă numele Porsche trebuie bineînţeles să impresioneze şi la capitolul viteză: 6 m/ secundă parcurge instalația „de cursă”. 

Energie solară pentru Tenna


Un mic sat elvețian a făcut istorie în iarna 2011/2012. Teleschiul din Tennaa trebuia scos din circulație după 40 de ani şi de voie, de nevoie, comunitatea a început căutarea unei alternative profitabile şi inteligente. A găsit-o sub forma unei instalații care funcționează pe baza energiei solare – mai exact prima instalație solară pe cablu din lume. 

Nu măsoară decât 450 m lungime şi este totuși o senzație: celulele fotovoltaice sunt întotdeauna aliniate ideal cu poziția soarelui, cu înclinare perfectă de 30 de grade la sud, datorită construcției speciale şi produc până la 90.000 kWh pe an. Pentru telescaun sunt necesari însă doar în jur 22.000 kWh, ceea ce înseamnă că se poate vinde electricitatea în surplus companiei locale de energie şi se refinanțează fără probleme.  

E fierbinte în telecabina finlandeză!


Finlandezii sunt renumiți pentru iubirea lor pentru saună. În regiunea Kolari la Yllästunturi această iubire atinge culmea – la propriu şi la figurat: aici circulă prima cabină-saună din lume, cu un cuptor pe lemne adevărat. În cabină sunt între 80 şi 100 ºC, geamurile sunt fumurii şi astfel nimeni nu vede înăuntru, dar pasagerii pot profita din plin de impresionantul peisaj Fjäll al Laponiei. 

Drumul până la 718 m altitudine şi înapoi în vale durează 15 minute, iar patru persoane au loc în cabina care se deosebește şi optic de celelalte cabine (vopsite în negru şi roșu), fiind îmbrăcată în lemn. Poate fi închiriată de-a lungul întregului an, dar nu tocmai ieftin: pentru grupuri de 12 persoane, la pachet cu Café Gondola 718 de care aparține, o altă saună, un Whirlpool, dușuri, garderobă şi un spațiu cu șemineu, distracția costă 1.500 de euro. 

Cu iPod se face muzica


Cei care urcă pe Aspen Mountain cu telecabinele Silver Queen Gondola şi au un iPod la ei, trebuie să încerce să intre într-o cabină de culoare roșie: așa pot să stabilească singuri coloana sonoră a drumului spre vârf, cabina punând la dispoziţie o docking station pentru aparatul propriu.  

Ceva pentru cei romantici


Dintre telecabinele tematice care transportă sportivii pe Großen Arber - cel mai înalt vârf din Pădurea Bavariei - două ies în evidență. Prima arată ca o trăsură albă, trasă de cai şi când îşi face apariția înseamnă că... nici clopotele de nuntă nu sunt departe, iar cuplurile se pot căsători sus la Eisensteiner Hütte. Înapoi în vale se ajunge bineînţeles pe schiuri sau cu o cabină dedicată îndrăgostiților, în care cei doi se pot bucura de un pahar de șampanie, se pot relaxa pe scaunele roșii din piele si pot asculta liniştea binefăcătoare.  

Doar în linie dreaptă?


Nu neapărat. În ziua de azi teleschiurile pot lua şi curbe, este un fapt cunoscut. Teleschiul Tierhörnli de pe Engstligenalp, în domeniul schiabil Adelboden, este însă cu siguranţă un reprezentant deosebit al acestui tip de instalație, având în vedere că se poate mândri pe parcursul său cu nu mai puţin de 5 curbe fascinante! 

Telecabina Cabrio


În cele din urmă, iata o provocare doar pentru cei fără frică de înălțime: circulă ce-i drept doar vara (din aprilie până în noiembrie), dar își merita un loc în lista noastră: Cabina Cabrio de pe Stanserhorn (Elveţia) are două etaje şi este prima din lume care dispune de etaj superior deschis. Aici pot profita până la 30 de persoane de drumul „Open-Air”, de la stația intermediară până la cota 1900. Un vis împlinit!

 Foto: snowtrex.ro, panoramio.com, wikipedia.org


Eu cu siguranță voi ajunge să încerc ultima experiență prezentată, Cabina Cabrio de pe Stanserhorn. Mi se pare extraordinară! Tu ce aventură ai alege?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...