#Happy. Fericirea ca status.

În ultima perioadă, hashtag-ul #happy a luat avânt pe rețelele sociale. Dacă ai o zi mai mohorâtă, este suficient să cauți acest status pe Facebook, Twitter sau Instagram și să vezi câți oameni sunt fericiți în lumea asta mare. Cu siguranță te vei simți mai bine, pentru că fericirea este molipsitoare. Însă bucuria reală, profundă, personală nu o poți "fura" de la alții, nu o poți găsi decât în tine însuți. Este greu, dar nu imposibil. Mulți dintre noi caută cărți și articole care să îi învețe cum să fie fericiți, cum să reușească în viață, cum să aibă o relație frumoasă sau succes peste medie, cum să fie bogați și cum să aibă zilele pline de soare și bucurie. Și eu citesc multe cărți de self-help și recunosc că acestea pot face un singur lucru: te învață să îți pui întrebări. Indiscrete, inconfortabile, chiar dure. Iar dacă răspunsurile tale nu sunt sincere, atunci ți-ai pierdut timpul degeaba. Mai jos veți găsi câteva răspunsuri pe care eu le-am aflat și care sunt general valabile...


#Happy. Fericirea ca status sau obiceiurile oamenilor fericiți!


1.  Apreciază viața și toate minunile ei, bucură-te ca un copil în fiecare moment al zilei, nu te lăsa copleșit de lucruri mărunte, fără importanță, nu considera că ți se cuvine să trăiești și să te trezești în fiecare dimineață.

2. Fii recunoscător pentru tot ce este minunat în viața ta, chiar și pentru lucruri care par de la sine înțelese, ca apa pe care o bei, ca patul în care dormi sau calculatorul la care lucrezi. Fă-ți un obicei din a mulțumi pentru tot. Fă-ți liste cu toate binecuvântările din viața ta! Dacă într-un anumit domeniu nu îți găsești bucuria și liniștea (cum ar fi locul de muncă, relația ta sau situația financiară), atunci fă o listă specială, în care vei scrie lucrurile bune din acest domeniu. Este imposibil să nu existe. De exemplu, dacă nu-ți plac oamenii cu care lucrezi, măcar ai un birou frumos, ai un salariu bun și îți place ce faci. Și tot așa...



3. Iubește-te enorm și necondiționat! Nu considera că dacă îți va ieși acel proiect atunci vei fi mândru de tine. Ai incredere în forța ta! Respectă-te. Ai grijă de tine. Mănâncă sănătos, bea apă, fă puțină mișcare, odihnește-te, aranjează-te, zâmbește, poartă-te frumos cu cei din jur, privește-te în oglindă și spune un sincer "Mulțumesc, te iubesc!"

4. Orice problemă are o soluție. Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba în lumea asta și găsește soluții rapide pentru ceea ce ține de tine. Nu te scălda în negativitate, nu vei face decât să înrăutățești situația. Din orice problemă avem ceva de învățat, deci este un lucru bun! Astfel, evoluăm. 



5. Nu renunța niciodată! Niciodată nu vei da greș, atât timp cât nu vei renunța. Fă-ți un plan, ține-te de el, învață, modifică-l, adaptează-te, mergi mai departe, luptă pentru visele tale, asumă-ți dorințe cât mai înalte și nu aștepta să-ți pice totul din cer. Dacă stai să te gândești puțin... suntem foarte fericiți exact atunci când "lucrăm" la ceva ce are importanță pentru noi cu adevărat!



6. Iubește și iartă. De multe ori susținem că ne iubim familiile și că îi iubim pe cei din jurul nostru, însă uneori nu este tocmai adevărat. Avem momente de panică, de tristețe, de neîncredere, de singurătate, de nervozitate sau chiar de ură. Și toate acestea vin din faptul că nu știm să iertăm - atât pe cei din jur, cât mai ales pe noi - și nu știm să iubim fără întrebări, fără condiționări, fără să așteptăm ceva la schimb. 



7. Optimismul nu este o stare expirată. Mulți spun că "să fii vesel" tot timpul este ridicol. Nu îi contrazic. Dar eu cred că nici stările negative, de deprimare, de "blue", nu aduc nimic bun. Dacă vei considera că totul se întâmplă cu un scop, atunci nu-ți vei mai pierde cumpătul pentru orice fleac, ci vei încerca să înveți o lecție. 

Tu cum te simți, de exemplu, când pierzi o sumă mare de bani? Dar dacă ai înlocui îngrijorarea și panica - normale în această situație - cu interes, curiozitate, acceptare și bucurie/recunoștință că poți face alți bani...?



8.  Vezi-ți de treaba ta! Și vorbesc serios. Nu te lăsa influențat de părerile altora despre tine, de concepțiile lor, de ideile lor, de sfaturile lor - nimeni nu știe ce vrei și ce poți tu să faci. Dar nici nu bârfi pe nimeni, nu judeca oamenii, nu le impune punctele tale de vedere - fiecare are dreptul să-și trăiască viața așa cum vrea.

9. Ajută și vei fi ajutat! Fă gesturi frumoase pentru cei din jur, chiar și pentru necunoscuți, fără să aștepți ceva în schimb. Bucuria din aceste mici povești îți va da aripi. Poate momentan nu poți ajuta pe cineva cu bani sau cu sfaturi, însă poți spune o vorbă bună. Și mai ales, poți zâmbi. Tot timpul. Oricui. 



10. Fă numai ce îți place! Din păcate, statisticile susțin că peste 80% dintre oameni sunt nemulțumiți de job-urile lor. Nici nu este de mirare că există atât de multe persoane nefericite... Petrecem mulți ani din viață muncind, de ce să nu facem acest lucru cu bucurie?! Niciodată nu este prea târziu să renunți și să te reorientezi. Vei vedea că dacă ai curaj și faci acest pas, toate lucrurile frumoase vor veni singure la tine. Nu-mi spune că ai chirie, rate, copii, obligații sau că e prea târziu pentru tine. Fă-ți un plan și luptă pentru visele tale. Întotdeauna există o portiță pentru oamenii curajoși și care știu să se bucure de viață. Vârsta nu contează. Sexul nu contează. Situația materială nu contează. Bucuria din inima ta va crea un drum!



11. Râzi cât mai mult, chiar și atunci când nu prea îți arde de asta! Râzi când ești bolnav, râzi când ți-ai pierdut jobul, râzi când te părăsește cineva. Nimeni nu este perfect, ceea ce s-a întâmplat azi mâine nu va mai conta, iar tu rămâi doar cu ceea ce simți acum. Râsul te va salva de multe amintiri neplăcute, de boală, de depresie și, mai ales, de vină. 



12. Nu vorbi despre bani. Banii sunt un subiect foarte sensibil pentru mulți dintre noi. Chiar dacă ești într-o situație financiară bună, tot te îngrijorezi când pierzi un proiect sau când lucrurile o iau razna pe cardul tău. Cel mai indicat este să nu acorzi niciun fel de atenție/ putere banilor. Nu vorbi despre ei și ocolește toate discuțiile (dar, toate!) despre bani. Nu te plânge de scumpiri - oricum nu vei schimba nimic, nu te plânge că nu-ți permiți o vacanță sau un anumit obiect - ci întreabă-te DE CE o/ îl vrei atât de mult. 

Atât timp cât nu ești axat pe rezultate, cât nu te încrâncenezi în a-ți dori să fii mai bogat, mai prosper, mai liber din punct de vedere financiar, atât timp cât ești recunoscător pentru ceea ce ai acum (casă, masă, bani de facturi, salariu, o invitație la restaurant, televizor, calculator, telefon și pot continua la infintit) - vei fi mai bucuros. Nu degeaba cei care au deja bani câștigă și mai bine, iar cei care nu au - continuă să se adâncească în necazuri. "La omul sărac nici boii nu trag", hmmm? Ai auzit asta când erai mic? Păi s-ar putea să-ți fi rămas în cap, iar acum viața ta să o oglindească! 



Mai am și alte exemple. "Banii se fac greu." "Trebuie să muncești din greu pentru bani". "Banii nu cresc în copaci". "Toate se scumpesc." "Nu ne permitem." Sunt lucruri care ne-au rămas în cap din fragedă pruncie sau pe care le auzim zilnic. Ele există/ se manifestă în viața noastră în măsura în care le credem adevărate. Și de obicei, le cam credem...

Care este situația ta financiară în acest moment? Ei bine, exact asta crezi tu despre tine și despre bani! Atât crezi că meriți, atât crezi că poți să câștigi, atât crezi că... faci. Dur, dar adevărat. 



Învață să schimbi ceva. Citește și pune-ți întrebări. Adu-ți aminte de toate lucrurile pe care le-ai învățat în copilărie (acasă sau la școală) și care nu corespund cu realitatea ta. Înlocuiește-le cu gânduri noi, care te reprezintă. Nu este deloc ușor. Însă totul începe cu un mic pas, cu o singură întrebare: sunt ceea ce vreau sa fiu? 



Fericirea ca status este ușor de falsificat. Dă bine. Este necesară. Însă nu mișcă nimic la nivelul sufletului tău, acolo de unde încep marile schimbări. Sufletul tău este SINGURUL lucru de care trebuie să ai grijă pe lumea asta. Tu când ai vorbit ultima dată cu tine? 

2 comentarii:

  1. Minunat acest articol,ca un dar de 8 Martie.Am inceput sa citesc fara prea mari asteptari,citisem si eu multe carti de dezvoltare personala.De regula,publicand aceste carti,autorii lor isi rezolva ei insisi unele probleme,cum ar fi cele financiare.Sa fii fericit e intr-adevar o meserie grea,pe acest pamant unde e imposibil sa nu vezi oamenii in suferinta de langa tine.Desi exista indivizi care trec pe langa suferinta si par a nu o vedea.Eu pe astia nu-i consider propriu-zis oameni,sunt o specie nedefinita si inutila,atat pentru ei,cat si pentru altii.Sa ne intoarcem la fericire,ca la un drept,chiar daca nu-l inscriem in constitutieSa mergem la originea lucrurilor si sa ne amintim ca tot ce stim bun sau rau despre aceasta lume vine de la oameni si prin oameni.Si sa incercam sa sintetizam ce au vrut oamenii care au construit ceva bun,pozitiv si ce ne-au transmis cu exemplul lor,cu viata lor.Si poate astfel se va mentine echilibrul balantei intre bine si rau pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...