#MH370 - Misterul Secolului

S-au împlinit paisprezece zile lungi de când avionul Boeing 777-200 #MH370 Malaysia Airlines a dispărut de pe radare, în timp ce efectua un zbor, cu 239 de pasageri la bord, între Kuala Lumpur și Beijing. Ultimul semnal a fost primit "oficial" din Golful Thailandei. Din momentul în care am citit știrea, am reacționat ciudat: emoție, tristețe, însă și un sentiment inexplicabil de speranță. Apoi, pe măsură ce a trecut timpul, am urmărit absolut toate articolele din presă, am analizat situația cu mintea și cu sufletul, mi-am pus întrebări și NU am așteptat să se întâmple ceva. Pentru că am fost convinsă încă de la început că NU se va întâmpla nimic. Nefiresc? Poate. Dar asta este povestea mea despre #MH370...

 

#MH370 - Misterul Secolului


După două săptămâni de căutări disperate, încă nu există niciun semn că cei care se ocupă de soarta avionului dispărut misterios sunt mai aproape ca la început.

S-au scris tone de materiale, fiecare om de pe planetă are propria viziune despre ce s-a întâmplat acolo. În plus, au început să apară și conflictele politice, așa cum era de așteptat. MH370 a devenit peste noapte un pion. Toată lumea îl împinge în ce direcție vrea, îl folosește ca momeală, scuză sau acuzație, însă rezultatele sunt neconcludente. Familiile pasagerilor Boeing-ului sunt duse cu speranța, ca să zic așa. Nu știu dacă are rost să repetăm ce s-a spus până acum: accident neprevăzut, explozie, foc la bord, atac terorist, deturnare, sinucidere, experimente militare, OZN-uri și muuulte altele. Din păcate, după 14 zile, se știu foarte puține lucruri cu certitudine. Care ar fi acestea (fără să intrăm în amănunte pe care le găsiți peste tot)?

- avionul a plecat din Kuala Lumpur pe un traseu "clasic" către Beijing.

- după o oră de la decolare, avionul #MH 370 a dispărut de pe radar și nu a mai putut fi contactat.

- ultima poziție pe radar a fost undeva în Golful Thailandei.

- se pare că avionul s-a întors spre vest, a traversat Malaysia continentală, insula Langkawi și a luat-o spre Oceanul Indian.

- s-au trimis semnale către sateliți timp de muuulte ore, deci concluzia logică este că avionul a zburat in continuare după ce s-au întrerupt comunicațiile. Nu?

- pilotul avionului avea acasă un simulator de zbor, de pe care au fost șterse niște date.

- unul dintre pasageri si-a lăsat verigheta soției, în caz că "se întâmplă ceva".

- un locuitor din Maldive susține că a văzut un avion trecând la altitudine joasă peste insulă. 

Și cam atât! Astea sunt faptele. În rest, s-au "găsit" urme de ulei, fragmente de diverse tipuri, s-au făcut un milion de presupuneri și zeci de țări caută avionul în Oceanul Indian. Nu au întârziat să apară nici conspirații sau teorii care de care mai ciudate și mai complicate. S-au făcut paralele cu 11 Septembrie, cu situația politică din Rusia și discuțiile cu America, s-au gândit toți că avionul ar putea fi pe o insulă-bază militară britanică de lângă Maldive, sunt multe persoane care cred în asemănarea cu serialul de televiziune Lost (inclusiv eu).

Nimic nu este fals, până la proba contrarie. Dar nici nu avem ceva adevărat, clar, concis, credibil. Știm că este o situație fără precedent și că misterul se adâncește pe măsură ce trece timpul. Familiile pasagerilor sunt convinse că oamenii sunt în viață și că cineva îi minte. Presa speculează orice mărunțiș. Guvernele se ceartă și se acuză între ele. Oamenii obișnuiți, de acasă, au început să facă glume. 

Eu cred că totul este mult mai simplu și mai... la îndemână decât se crede. Lucrurile au fost create pe lumea asta în alb și negru. Nuanțele de gri au intervenit pe parcurs. Cine vrea să pună la cale un plan atât de complicat, se folosește de... simplitate. Este logic să fie așa. Și se folosește de "credințele" și "convingerile" oamenilor - cele mai importante arme de pe lumea asta. 

Nu banii, amenințările, răpirile, armele rezolvă tot. Ci credința. În numele credinței sau în numele unei cauze care pare dreaptă pentru persoanele direct implicate - poți schimba lumea, poți face lucruri mari. Cred că oamenii ar trebui să privească în ansamblu situația, să nu îi dea un zoom atât de mare. Ar trebui să credem și în ce nu vedem clar, să nu privim prin prisma așteptărilor/ credințelor noastre personale, ci să ne detașăm și să ascultăm, să înțelegem, să ne eliberăm de povara întrebărilor. Naturalețe și simplitate!Iată ce cred eu că s-a întâmplat cu MH370. (totul este o speculație, vă rog sa o tratați ca atare!). 

Scenariu: avionul a aterizat în siguranță pe o insulă din Marea Chinei de Sud, oamenii sunt în viață, totul a fost organizat de persoane din Indonezia și Malaysia, fără "acordul" sau controlul marilor puteri ale lumii. A fost o mare surpriză - deșteaptă, simplă și impecabil organizată. Misiune reușită! Pe puncte acum...

1. Este vorba despre experimente științifice (geofizică, în principiu), pentru care au nevoie de oameni pregătiți și care cred în ceea ce fac. Nu este vorba despre experimente PE oameni. Lista pasagerilor și ocupațiile lor o confirmă.

2. Este vorba despre resursele naturale ale zonei. Despre câmpuri magnetice puternice și gaze. Oamenii s-au "bătut" și au creat "cauze drepte" de când e lumea și pământul pentru astfel de lucruri - pentru condimente, aur, gaze, petrol.

Iată ce spune un studiu realizat de o celebră universitate a lumii: "The SE Asian Anomaly. The point on the earth’s surface that is closest to the dipole center is the south eastern Asia region. This means the magnetic field is unexpectedly strong there compared to the magnetic fields measured over the rest of the earth’s surface."

Se știe foarte bine că Indonezia are resurse foarte bogate de gaze naturale, rivalizându-i până și pe arabi. Iată ce am mai găsit: 

"The challenges in using and managing natural resources in Indonesia are immense. They include ensuring that resource utilisation benefits most Indonesians; optimising the rate of exploitation of mineral reserves, bearing in mind the interests of future generations; and achieving sustainable forest and maritime exploitation. Recent rapid political change under reformasi and decentralisation may seem to have provided opportunities for a long-term development path that embraces both resource sustainability and equity issues. However, they have also generated an environment of political uncertainty, weak law enforcement, increased insecurity of property rights and local conflicts. This situation, together with the post-crisis imperative of restoring socio-economic progress, has created a pressing need to address the challenges of proper utilisation and management of natural resources."

3. Indonezia și Malaysia (principalii beneficiari ai resurselor) experimentează, vor să le folosească într-un scop demn de o cauză nobilă (sau mai puțin nobilă).

4. Cred că s-a aranjat această misiune cu piloții și câțiva oameni de la bord. Să nu uităm naționalitatea echipajului! Au fost implicați în misiune, cu promisiuni într-un viitor mai bun, cu multă credință în "cauză". Cred că o Cauză este mai importantă decât banii sau orice altceva. Noi am fost crescuți să credem în date, în știință, suntem opaci dacă nu vedem cu ochii noștri "adevărul", demonstrația ecuației. Alții au crescut crezând în ei, în miracole, în natură, în cauze drepte.

5. Piloții și câțiva pasageri deloc întâmplători de la bord au știut exact ce trebuie să facă. Știau că nu moare nimeni! Știau că pot s-o facă perfect! Doar s-au antrenat toată viața. A fost o super provocare, o cauză în care au crezut. Când ești pasionat, nu spui NU provocărilor.

6. Au plecat frumos din Kuala Lumpur. Un pasager care știa despre ce este vorba i-a lăsat verigheta soției, în caz că nu se mai întoarce. Nimeni nu face așa ceva!

7. În acel punct din Golful Thailandei au dezactivat tot sistemul, voluntar, însă au greșit. Au spus cam târziu "noapte bună". Deh, sunt doar oameni.

8. Au întors avionul. De la bord a fost lansată o dronă cu semnal mai departe. Ei au aterizat imediat în apropiere, pe o insulă din Indonezia. Am discutat cu specialiști și acest lucru este tehnic posibil. În definitiv, cine s-ar plimba cu un Boeing 777 prin lume, în condițiile date?!

9. Acum situația s-a complicat. Atât politic, cât și uman. Cei care au pus la cale totul au probabil mai multe variante: să scufunde avionul, să dea drumul la cei câțiva pasageri care știau despre ce este vorba și care vor minți sau... să tacă -  pentru că oricum nimeni nu caută acolo unde sunt cu adevărat.

10. Long Story Short: oamenii trăiesc, avionul a aterizat, lumea a înnebunit și e pe o pistă greșită, totul este foarte simplu. Bine gândit, simplu și eficient. Din păcate nu știau ce vor stârni. Nu cred că au prevăzut "mărimea" situației create, din punct de vedere politic. Alte răspunsuri la întrebările pe care le și aud:

- Guvernele lumii se folosesc de acest mister ca să amenințe subtil sau mai puțin subtil. 

- Nu se înscenează încă prăbușirea, pentru că NU se știe despre ce este vorba. Când nu știi ce se întâmplă, atunci tot amâni, cauți. Este o situație care îi depășește, nu s-au așteptat la asta.

- Este adevărat că unii se cred "buricul pământului" și nu își imaginează că și alții pot face lucruri.

- Nimeni nu vrea să iasă șifonat din situația asta. Dacă se "anunță oficial" că avionul s-a prăbușit, se realizează o scenă suprarealistă și după un timp apar pasagerii de pe MH370, atunci vă imaginați și singuri circul.

- Omul din Maldive a fost implicat în misune. Totul a fost prevăzut/ calculat ca să nască suspiciune, să îndepărteze lumea de realitatea mult prea simplă.

- Dacă era totul politic, organizat de vreun guvern anume, de americani/ ruși/ chinezi sau alții, cu siguranță apăreau "probe" până acum! Clare! Adică era simplu să însceneze ceva.

- Iată și cel mai sincer răspuns de până acum. Australian Prime Minister Tony Abbott: "We just don't know."

- Iată și ce spune tatăl unui pasager: "[The Malaysian authorities] need to stop giving us false information. I simply don't believe them anymore. I think they are alive."

- oamenii CRED în date! Au fost puși în situația de a analiza istoria, de a se "bate" între ei în declarații, de a căuta acolo unde nu este nimic, au creat planuri și scheme complicate. Alții își fac treaba în liniște. Foto: tuoitrenews.vn, news.asiaone.com, www.ibtimes.com, www.todayonline.com,
www.ideastream.org


Cam asta este situația din punctul meu de vedere. Urmăresc cu maxim interes acest mister al secolului, mă interesează atât partea celor direct implicați, cât și partea țărilor care "ajută". Sper din tot sufletul că toți pasagerii sunt în viață și că totul se va rezolva pozitiv din punctul acesta de vedere. 

Voi ce spuneți? 

Un comentariu:

  1. Ceea ce pare nelinistitor e ca daca pana acum teroristii erau cei banuiti ca provoaca incidente de acest fel,acum sunt suspectati cei care,teoretic,ar trebui sa ne apere...Din pacate,n-ar fi pentru prima data.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...