Dare to dream: sea, wind & love!

Scaunul mic, de la marginea rândului, îmi asigură o vedere de ansamblu asupra oamenilor și activităților lor. Turiștii discută într-o engleză cu accent despre destinația lor finală, despre frici și vise. Localnicii zâmbesc, cu privirea pierdută în zare, și vorbesc despre mare și vânt. Simt mișcarea lină a vasului, plutirea lui și liniștea ce se lasă grea, în jurul meu. Hmm, nu pare prea complicat acest drum. Însă după un timp, când barca ajunge în larg, marea ne acoperă. Valurile uriașe se revarsă peste geamuri și privesc fascinata dansul lor. Simt în stomac mișcarea ondulatorie și mă gândesc la toate poveștile cu rău de mare pe care le-am auzit vreodată. Ascult Nothing Else Matters la maxim în căști, iar în fața ochilor văd aievea pirați, zeități marine și sirene amăgitoare. În acel moment unic, am aflat că iubesc prea mult, prea adânc marea, ca aceasta să-mi provoace vreun rău. Că nu există rău. Că totul este lumină, apă, emoție și iubire. Sunt pe Marea Chinei de Sud, în burta unui vas ce înaintează lent spre o insulă pe care niciun român nu a călcat vreodată...


Flashbacks


M-am născut departe de mare. Sunt o fată de câmpie, de coline și de oraș istoric. Prima întâlnire cu valurile o am întipărită în minte din fotografii, aveam doar șapte luni și stăteam într-o bărcuță de jucărie. Expresia mea era relevantă:) Cred că de atunci m-am abandonat mării, am fost înfiată de soare și de valuri, iar an după an am plecat în căutarea părinților mei zei. 

Îmi aduc aminte și acum de acea bancă aflată în plină lumină a amurgului, singura liberă de pe mal. M-am așezat și am privit valurile, încercând să le memorez melodia, mirosul și culoarea. Era ultima seară petrecută pe țărmul oceanului și știam că nu mai am scăpare, că sunt îndrăgostită definitiv. Și în timp ce îmi întorceam gândurile și emoțiile pe toate fețele, am observat un vapor apropiindu-se de port. Silueta lui elegantă și pânzele pictate în nuanțele apusului african mi-au vorbit despre vise care se vor împlini. Știam deja că aparțin mării și vaselor care plutesc pe apele depărtărilor. Mai târziu, într-o seară de toamnă, stăteam cu iubitul meu pe o stâncă suspendată deasupra mării. Mediterana era calmă și reflecta cerul violent, înstelat. Ne-am privit și am jurat că vom locui lângă mare. Chiar dacă vom aștepta ani ca să ni se împlinească visul. 

Eram într-un city break obișnuit, obositor, cu un mix copleșitor de senzații, mirosuri și culori. Însă totul a încetat să existe când m-am urcat pe vasul care ne purta spre o insulă a prinților. Marea, mișcarea bărcii și vântul au refăcut vraja: eram doar eu, trăiam în prezent, fără gânduri, fără griji, fără amintiri. 
Și din nou pe Marea Chinei de Sud. Vasul a înconjurat insula stăpânită de junglă și a acostat în șase porturi. Ultimul, al șaptelea, era al nostru. De pe țărm am privit cu jind luminile bărcii și am știut că sunt acasă.  Apă, pânze și oameni cu sclipiri ciudate în privire. 

Pentru că toți cei care adoră să zboare pe apă sunt speciali, au o pasiune, o energie, o putere în ei, care îi fac invincibili. Nu au trecut, nu au viitor. Trăiesc aici și acum, pentru valuri și soare, pentru noaptea înstelată, pentru furtună, pentru mirosul acela unic, sărat, pentru mișcarea unduitoare. Ei sunt acasă pe mare, iar zbaterea valurilor este cel mai bun drum din viața lor. Unicul drum. Tall Ships Regatta


Toate amintirile de mai sus au fost scrise prin țări străine. Iubesc Marea Neagră și litoralul nostru, și merg de fiecare dată cu dor nestăpânit la Constanța. Însă nu am "testat" niciodată valurile românești, deși mi-aș fi dorit. Și iată că visul meu este foarte aproape de a se împlini. În România, în Constanța, pe 24-27 mai 2014, are loc un eveniment unic, în care s-a investit multă pasiune. Marea Neagră va fi martora unei competiții extraordinare de nave cu pânze. Cele mai spectaculoase veliere din lume vor fi aici. Și ce este și mai frumos? Cine va fi în Portul din Constanţa în perioada 24-27 mai are ocazia să se urce gratuit la bordul celor 14 veliere înscrise în competiţie! 

Printre bijuteriile care vor naviga pe Marea Neagră se află și Sedov, cel mai mare velier din lume, dar și navele noastre, care reprezintă România cu mândrie, Mircea şi Adornate. Anul trecut, când am fost în vacanță la Vega, m-am îndrăgostit de stilul lor, de eleganța serviciilor și de frumusețea oamenilor. Însă nu am avut ocazia să urc pe Adornate. Anul acesta îmi voi împlini visul. Nu trebuie decât să vă uitați la imaginile de mai jos ca să îmi dați dreptate... Poate sunt eu prea atașată de mare, de bărci, de soare, dar nu cred că există om care să nu simtă emoție când vede asemenea frumuseți:) 

Adornate, România
 
Running on waves, Malta
 
Sedov, Rusia - cel mai mare velier din lume!Dacă vrei și tu să faci parte din poveste (din istorie, mai bine spus, pentru că în următorii 3-4 ani nu va mai fi vreun eveniment asemănător), atunci află că, în Portul Constanța, timp de patru zile, vor avea loc evenimente care te vor cuceri: parada echipajelor, vizitarea gratis a celor mai frumoase vase din lume, concerte live și petreceri pe mare. Toate detaliile despre acest eveniment unic le găsiți aici!

Programul Tall Ships Constanța, pe zile, îl puteți vedea aici!


 

Dare to dream!


Indiferent cât de mari, de nebunești, sunt visele tale, nu renunța niciodată la ele. Mergi în direcția lor și trăiește-ți fiecare zi cu bucurie, cu pasiune, cu iubire. Oricât de greu ar fi drumul, dacă tu crezi în el, acesta se va rescrie pentru tine. Însă trebuie să faci tu primul pas... Keep dreaming big, smile & wave, navigate the seas of your soul. Be happy. Dance like a dervish! This is life. Live for now. 


*Susține-mă printr-un comentariu/like/share la acest articol și pot fi blogger oficial al SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, alături de ceilalți patru bloggeri oficiali, Cristian China-Birta (Chinezu), Vlad Dulea, Cristian Florea și Cezar Dumitru (Imperator). Acest articol face parte din concursul Blogal Initiative. Mulțumesc!
 
UPDATE: Am câștigat concursul!  Mulțumesc mult celor care m-au susținut și echipei care m-a ales blogger oficial:)

 

12 comentarii:

 1. stiu ca vor alege un singur blogger oficial in concurs si particip si eu deci suntem concurente , dar tare mi-ar place sa castigi tu ca sa ajungi aici sa ne vedem, fiindca eu voi fi oricum acolo si ca simplu spectator si tot nu ratez un asa moment :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc din suflet, Diana! Esti foarte draguta:) Succes si tie, nu se stie niciodata.

   Ștergere
 2. Tare mi-ar fi placut sa ajung si eu la acest eveniment. Mi-e dor de mare, imi place mult ideea evenimentului si iti doresc din toata inima sa castigi, caci povestile pe care le aduci tu sunt atat de calde... Succes, Ioana!

  RăspundețiȘtergere
 3. Este un eveniment superb la care merita sa participi macar odata in viata. Multa bafta!

  RăspundețiȘtergere
 4. Bravo. Impresionat articol și felicitări pentru premiu. Îl meriți cu urale!

  RăspundețiȘtergere
 5. Spor și frumos gând în continuare!

  RăspundețiȘtergere
 6. felicitari pentru premiu ! poveste si indemnuri, speranta si bucurie de a trai. asta inspira articolul tau.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...