Ce poți face cu voință, pasiune, muncă și curaj

Bogdan Budai este unul dintre cei mai mișto oameni pe care nu-i cunosc. Da, nu ne-am întâlnit (încă!) face to face, însă mi-a atras atenția acum câțiva ani, când se pregătea să plece în aventura vieții lui. Atunci am citit un articol în presă despre el și am vrut să trec mai departe. Până am ajuns la comentarii... Acolo o mulțime de oameni bine sau mai puțin bine intenționați își dădeau cu părerea despre călătoria și viața pe care Bogdan și-o asuma cu atât curaj. Iar el le răspundea la toți cu grație, cu o eleganță ce rar am mai văzut, cu înțelepciune și entuziasm. Apoi am aflat că are 22 de ani...

Mi-a plăcut Bogdan din prima. Este pozitiv, curajos și zâmbeste des. Simt asta inclusiv în mesajele de pe Facebook. Aici găsiți primul interviu pe care l-am făcut cu el, în 2013. O perioadă i-am urmărit aventurile prin Portugalia, apoi am pierdut legătura. 

Anul trecut, Bogdan a urmat cursul meu de travel writing. I-a plăcut. S-a pus pe treabă. Iar acum face înconjurul României, ține evenimente de travel, și-a schimbat site-ul, este pregătit să meargă mai departe, să cucerească lumea. Pe mine a reușit să mă surprindă foarte plăcut, a reușit să-mi câștige încrederea, admirația, respectul și, da, uneori îl invidiez (pozitiv!). 

Bogdan este singurul om pe care l-aș lua în echipa mea și cu care aș face proiecte. Asta dacă nu ar fi deja prea ocupat cu propriile lui proiecte, cu propria lui dorință de a explora lumea, de a se avânta în propriile lupte și cuceriri. Și este foarte bun în ceea ce face. 

L-am luat puțin la întrebări și iată ce mi-a povestit despre ce planuri are acum, la începutul lui 2015. Pentru că orice călător pasionat pleacă la drum din timp și ajunge departe:)Povestește-mi, Bogdan, despre turul României și evenimentele pe care le organizezi:

Turul prin țară a pornit de la dorința mea de a călători și de a explora România. După ce am postat pe net că voi avea eveniment în Timișoara, oamenii mi-au zis să merg și la ei. Am acceptat invitația, iar astfel a luat naștere acest tur de promovare a călătoriilor alternative ori cu foarte puțini bani.

Orașele prin care voi trece în cele 3 săptămâni de calatorit sunt: Cluj (26-30 ian), Suceava (30 ian -03 feb), Iași (03-06 feb), București (06-10 feb), Brașov (10-12 feb), Sibiu (12-16 feb) și Hunedoara (16-23 feb).

Evenimentele vor fi după cum urmează: Cluj - 29.01; Suceava - în lucru; Iași - 05.02 la Hotel Unirea; București - în lucru; Brașov 11.02; Sibiu - în lucru; Hunedoara - în lucru. Pentru mai multe detalii și actualizări țineți un ochi pe pagina mea de facebook.

Motivul pentru care fac aceste evenimentele este același pentru care am făcut și site-ul meu de la bun început: pentru a împrăștia informația. Pentru a spune cât mai multor persoane despre posibilitatea de a călători fără bani sau cu un buget extrem de scăzut.

Cum a fost la Timișoara? Cum te-au primit oamenii?

La Timișoara evenimentul a fost foarte frumos și mie mi-a plăcut. În public au fost în jur de 40-50 de persoane, foarte receptive și curioase. Feedback-ul a fost pozitiv, iar unii oameni mi-au spus că dacă cineva a plecat de acolo fără să știe despre ce-i vorba sau fără să știe cum pot face și ei lucrul acesta, înseamnă că au greșit sala. Eu am fost mulțumit din punct de vedere al speaker-ului și a felului în care am livrat informația și chiar, la un moment dat, am avut impresia că a durat puțin, dar mi s-a părut mie.

Am vorbit foarte mult despre lucruri practice: prin ce metode, site-uri, proiecte poți călători fără a avea costuri; detalii ”tehnice” de tipul ”unde găsim gazdele?”, ”ce presupune voluntariatul contra meselor și cazării?”, ”cât timp liber ai?”, ”găsești dinainte gazda sau bați din ușă în ușă?”. Eu mi-am propus, înainte de a începe evenimentul, să le vorbesc despre lucrurile practice și metodele folosite, mai putin de peripeții și aventuri. Desigur că oamenii au fost curioși de acest aspect, dar focusul principal a fost pe ”informație”.

Ce mai faci tu și ce s-a mai întâmplat de când cititorii mei n-au mai auzit de tine?

Eu fac mai bine ca niciodată, pe bune!
 
Sunt surprins de tot ceea ce mi se întâmplă și mă bucur de fiecare clipă din viața mea. 

Cunosc și reîntâlnesc oameni fascinanți, creez tot felul de legături și sunt fericit, cu adevărat.Eh, și acum trebuie să-mi spui, aici - OFICIAL - cum ți s-a părut cursul meu de travel writing. Ai învățat ceva?

Cursul de travel writing mi s-a părut o binecuvântare pentru mine. Având în vedere că eu fac totul spontan și intuitiv, unele chestii îmi scăpau din vedere sau chiar nu le gândeam deloc așa. Mi se pare cât se poate de ușor de parcurs, iar dacă ești sincer cu tine și te respecți pe tine și munca ta, totul va merge ca uns.

Colecția de informații din acest curs cuprinde tot ce ai nevoie să știi ca blogger!

Și acum povestește-mi despre aventura vieții tale, despre călătorii, oameni și viață.

Despre aventura mea pot scrie o carte, cel puțin. Despre filozofia mea de viață și despre visele mele încă vreo două :)

Aventura mea a fost cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla în viața mea. De fapt nu! Nu mi s-a întâmplat, ci eu am făcut asta. A spune ”întâmplat” ia din responsabilitatea mea și o dă cuiva care nu este ”eu”, ceea ce nu ar fi corect. Decizia de a pleca și toate deciziile ulterioare mi-au aparținut mie.

Cred că lucrul acesta: 'a-mi asuma deciziile' este cel mai important aspect al aventurii și chiar al vieții. A deveni responsabil și a face ceea ce îți bucură sufletul ar trebui să fie țelul suprem. 

Pe cât de egoist ar părea, știu că nu este. Dacă faci tot ce-ți dorește sufletul, având grijă și de cei din jurul tău să nu-i deranjezi ori lezezi, viața îți va fi mult mai ușoară.
 
Călătoria aceasta mi-a arătat foate multe lucruri. Mi-a spulberat multe prejudecăți și preconcepții, dar mi-a și întărit altele. Mi-a arătat ”din ce aluat sunt făcut”.

Filozofia de viață nu mi-o știu, este un amalgam de multe idei preluate din diverse locuri și de la diverși oameni. Eu cred că filozofia de viață se schimbă pe parcurs și că e bine să ai o atitudine deschisă față de ea, să nu te poticnești într-una.Bogdan, de abia aștept să te cunosc și să stăm la povești. Avem de pus o lume întreagă la cale:) Și, hei, când te apuci de cartea aia?!


Urmărește-l pe Bogdan pe site-ul său și pe pagina de Facebook

Iată cum poți fi și tu călător profesionist. Nu este chiar atât de greu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...