Puterea oamenilor

Cei mai mulți dintre voi știu încă de anul trecut de proiectul Invisible Us și de dorința noastră de a ajuta cât mai mulți oameni să-și împlinească visele. Am primit zeci de mesaje, de donații, s-a scris despre noi în presă și pe bloguri. Iar apoi... tăcere. Ai nevoie de curaj ca să renunți la visele tale. Și tot de curaj ai nevoie ca să crezi în tine dincolo de ce cred alții sau de cuvinte. Astăzi vei afla povestea din spatele poveștii...


Într-o seară de vară am terminat de citit cartea lui Adam Braun, The Promise of a Pencil, și am știut instinctiv că asta vreau să fac în viață: să călătoresc în jurul lumii și să ajut copiii și tinerii să își împlinească visele, oricare ar fi acestea: să aibă acces la educație, să aibă un calculator, să aibă caiete și jucării, să meargă la școală, să aibă o petrecere de ziua lor.  Pentru că ei ne sunt viitorul.

"Ah, dar asta nu este o treabă ușoară!", mi-am zis. Am închis cartea și mi-am văzut de viața mea. Însă, ideea a încolțit. După câteva zile, m-am trezit cu numele acesta zbârnâindu-mi în minte: Invisible Us, noi toți din lume, cu povești de viață, cu vise uriașe, dar aflați în spatele unui computer. Putem noi să schimbăm ceva? 

Există milioane de copii, peste tot în lume, care au nevoie de susținere. Ce importanță ar avea gestul meu de a împlini visele a 100 de copii? Nici măcar n-aș atinge un procent minuscul... Are vreun rost să mă implic într-un proiect uriaș, care ar avea mari șanse să nu se împlinească? Are rost să dau greș? Îmi pot asuma eșecul? Dar succesul?

Și în timp ce gândeam toate astea, am căutat pe internet informații. Domeniul InvisibleUs.com era liber și... la reducere, l-am cumpărat fără să ezit. Am cerut părerea altor oameni, mai deștepți și care gândesc liber, neîncorsetați de emoția unui vis foarte personal. 

Toți mi-au spus că este cea mai tare idee pe care au auzit-o în ultimul timp! Am prins curaj, un curaj nebun, care s-a transformat într-o avalanșă incredibilă: texte, bannere, presă, ziare, bloguri, evenimente, PR, luni de muncă și de plutire. 

Apoi au intervenit câteva păreri cum ar fi: "mai bine ți-ai vedea de treaba ta", "nu este posibil ce vrei tu", "lasă că te ajut eu la toamnă...", "da' de ce vrei să pleci în lume?!", "există prea multe proiecte bune în lumea asta, ce șanse are al tău?" etc.

Am râs la fiecare dintre aceste păreri. Însă un fel de neputință m-a cuprins și am început și eu să mă întreb dacă ăsta este drumul pe care vreau să-l urmez. Mi se părea nu imposibil, dar foarte greu, și în unele momente apăsător. 

Așa că mi-am strâns tot curajul de care eram în stare și am renunțat. Am pus totul pe stand by și mi-am văzut de viața mea. Chiar m-am autoconvins că este cel mai bun lucru pe care pot să-l fac!

În cele 6 luni care au trecut de atunci, am învățat o mulțime de lucruri despre mine. Am învățat că nu știu să renunț și ca ăsta nu este un lucru rău. Am învățat că să lupți pentru ceva care îți face sufletul să vibreze merită, oricât de greu este drumul, oricât de multe voci s-ar ridica împotrivă. Am învățat că puterea mea stă în încredere, în credință, în oameni. Nu am acuzat pe nimeni. Eram singura responsabilă pentru deciziile luate. 

Mi-au scris zeci de oameni să-mi mulțumească pentru optimism, pentru valoare, pentru ajutor. Iar sufletul meu s-a vindecat de îndoială. 

Și iar mi-am adunat tot curajul și toată nebunia de care sunt în stare și, pas cu pas, am reluat munca la Invisible Us. Am refăcut materialele, mi-am clarificat obiectivele, am aflat exact ce îmi doresc să fac, unde să merg, cu cine să lucrez, ce vreau să dăruiesc și ce vreau să obțin. Iată în ce constă proiectul Invisible Us:


- eu și Vlad vom face o călătorie în jurul lumii, pentru că vrem să descoperim și să explorăm frumusețile acestui pământ. 

- nu avem un traseu stabilit la minut, însă știm că ne îndreptăm prima data spre est: Asia (India, Nepal, Sri Lanka, Thailanda, Laos, Malaysia, Vietnam, Cambodia, Indonesia, China, Japonia, etc).

- nu ne grăbim, nu vom fugi din oraș în oraș, din țară în țară, doar ca să vedem. 

- vom face voluntariat peste tot pe unde vom merge și vom locui alături de oamenii țărilor respective, ca să învățăm.

- am vorbit cu mai multe ONG-uri din câteva țări și ne vor ajuta să stăm de vorbă cu tineri și copii de toate vârstele, să le aflăm poveștile și ce își doresc să facă în viață. 

- vom locui în casele localnicilor și vom mânca la masa lor. Aici vom găsi și copiii cărora le vom împlini visele. Ca o minune! Însă o minune care va veni de la oameni. Și cu siguranță nu-și vor aminti ei că darul a fost de la noi, ci de la niște români. 

- vom promova România în lume, transmițând cel mai important mesaj: "împreună totul este posibil!"

- vom face reportaje: texte, foto, video - atât cu atracțile lumii, cât și cu locuri simple, mai puțin cunoscute. Voi scrie poveștile oamenilor și Vlad îi va fotografia (Hand in hand for the future). Voi transmite mesajul copiilor (filmat!) și voi împărtăși visele lor. 


- vom ajuta la ridicarea unei școli pentru copiii din Laos, în cadrul Pencils of Promise. 

- voi găti pentru diverse familii din întreaga lume bucate tradiționale românești și le vom învăța diverse obiceiuri și jocuri, le vom dărui vederi, amintiri din România. 

- nu încerc să inventez ceva nemaivăzut. Știu că sunt o mulțime de proiecte geniale pe piață și o mulțime de oameni mult mai talentați decât mine. Îi admir și îi respect. Noi ne urmăm drumul sufletului și ne facem meseria, la cel mai înalt nivel posibil. Dăm totul ca să schimbăm ceva în lume! Și câțiva oameni dacă îi vom atinge și le vom împlini visul - pentru noi este extrem de important. Pentru că așa se fac schimbările: întâi din interior și apoi, câte un om pe rând, câte o bucurie pe zi, pas cu pas. 

- voi face interviuri cu bloggeri de travel (și nu numai) din întreaga lume, cu scriitori, artiști și oameni deosebiți pe care îi voi întâlni în drumul meu. 

- voi scrie aici, pe site, dar și pe InvisibleUs.com, pe blogul meu de pe Adevărul, în Forbes, precum și pe alte bloguri și în ziare din România și din afară. 

- vom comunica zilnic pe Facebook, Twitter și Instagram, aducându-ți aproape imagini din întreaga lume, dar și portrete, porturi, obiceiuri, festivaluri și tot felul de experiente pe care le vom avea. 

- voi scrie o carte despre această aventură, Vlad va face expoziții foto cu materialele adunate de-a lungul drumului, iar la final - ne dorim să facem un film documentar

- atât înainte, cât și după această călătorie, vom ajuta și copiii din România, cu fonduri și cu tot ce putem noi, inclusiv atenție din partea presei, ca mesajul lor să ajungă mai departe.

- sunt convinsă că vor veni și alte idei pe parcurs, deja am o aplicație pe telefon care mă ajută să le țin pe toate în ordine. Probabil te întrebi cum vom putea să facem tot ce ne-am propus:


- sa știi că îmi urmez propriile sfaturi!

- vom călători cu avionul doar pe distanțe mari, în rest... cu autobuze, și trenuri, și tuk-tuk-uri. 

- vom sta la localnici sau vom închiria apartamente pe termen mediu/lung și vom călători în zona respectivă. 

- couchsurfing & hitchhiking all the way! Vom face și voluntariat pe drum.

- sper să implic și câteva companii în acest proiect, însă nu este o condiție esențială. 

- și, bineînțeles, adevărata forță vine de la oameni. 

Puterea oamenilor este de netăgăduit. Noi toți, împreună, unindu-ne forțele, putem să facem o schimbare în lume. Oricât de mică, oricât de mare. Pentru că DA, înseamnă ceva! Înseamnă recunoștință, iubire, putere și libertate. 

Din acest motiv, am creat o campanie de strângere de fonduri internațională, pe RocketHub, o platformă dedicată unor astfel de proiecte care implică oamenii și generozitatea lor.

Dacă vreodată ai găsit aici, pe ioanabudeanu.com, ceva care te-a inspirat, care ți-a plăcut, care te-a îndemnat să iei o decizie, care te-a făcut să crezi în frumusețea acestei lumi, dacă vreodată ne-ai apreciat munca și curajul, dacă vreodată te-ai simțit făcând parte din povestea noastra - atunci te voi ruga să contribui la acest proiect

Am creat pachete unice, banii tăi vor fi folosiți pentru a împlini visele copiilor și tinerilor din întreaga lume și vei primi ceva în schimb, în funcție de pachetul ales.

Dacă ai putea renunța la 5-10 dolari (20-40 de lei), care înseamnă poate o cafea și o prăjitură, ca să contribui la visul unui copil, ai face-o?

Dacă răspunsul tău este DA la tot ce am scris mai sus, atunci AICI poți contribui!

Cu cât ne strângem mai mulți, cu atât putem face mai multe lucruri minunate împreună. De aceea, fiecare SHARE contează. Fiecare mesaj, fiecare contribuție, fiecare donație - toate sunt importante, sunt exact pasul necesar ca să pornim schimbarea.

Ce spui, demonstrăm lumii că românii sunt uniți? Demonstrăm că oamenii, împreună, din proprie inițiativă, pot face lucrurile să se întâmple? 

Îți mulțumesc că mă citești și că ești alături de noi! Cuvintele sunt de prisos în fața bunătății tale. 

Mulțumesc!

2 comentarii:

 1. Minunat, un vis inalt pentru care te invidiez din toata inima! Cred ca este lucrul pe care chiar mi-as fi dorit sa il pot face in aceasta viata si inca in vreo trei...
  Voi povesti si eu pe blog despre el... Daca te mai pot ajuta si cu altceva (probabil voi face si o mica donatie in zilele urmatoare), stii unde sunt si stii ca te sprijin neconditionat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Saru'mana mult de tot! Uneori ma paraseste increderea, recunosc. Si atunci vin oameni frumosi ca tine care imi spun ca fac ceva bine si ca merita sa lupt. Multumesc din suflet, orice gest, orice cuvant, orice donatie si semn - le apreciez enorm, pentru mine au o semnificatie magica!

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...