Pe urmele lui Van Gogh

În plin elan al vieții descoperi plăcerea de a admira cerul plin de stele și conștientizezi că te-ai îndrăgostit. În numele frumosului sentiment, îi dai iubitei tale o floare – o floarea soarelui! Mai mult, o duci să vadă un lan întreg de floarea soarelui și i-l dăruiești ei tot. Pentru că cei din jur vă vor observa, primiți din partea lor în dar o carte - Bucuria vieții de Irving Stone. O citiți împreună și îl descoperiți pe Vincent Van Gogh!


Ani mai târziu, ați reușit să vă stabilizați financiar și descoperiți călătoria. V-ați decis la o escapada în Europa pe urmele lui Van Gogh. Pentru că i-ați promis asta cu ani în urmă!

Bucureștiul încă nu a început să forfote, iar voi vă mai revizuiți o dată itinerariul sorbind dintr-o  cafea dulce cu mult lapte, unde altundeva decât în centrul vechi, la numărul 9, pe strada Smârdan. Asa se și cuvine. 

Ați ajuns pe malurile Dunării în Bratislava, fosta soție a capitalei Praga, ce cândva formau Cehoslovacia. Acestea s-au desparțit în 1993, amiabil și pe care pașnică, iar evenimentul a rămas în istorie sub numele de divorțul de catifea. Aici, într-o clădire anexa a catedralei Sf. Martin, o casă veche îți afișează în loc de ferestre tablouri cu picturile lui Van Gogh. Gasești combinația ca având un contrast deosebit. Că această casă veche este precum un bătrân peste care timpul și-a pus amprenta, dar care deține în interiorul lui o comoară.


 

În continuare ați ajuns în Arles – Franța, unde Van Gogh și-a petrecut o bună parte din viață, iar împrejurimile i-au stat ca inspirație pentru multe dintre tablourile sale. Aici s-a împrietenit cu Paul Gauguin și aici și-a tăiat urechea. Bineînțeles că vara însorită vă va da prilejul să admirați și un lan de floarea soarelui, de pe aceleași câmpuri de unde Van Gogh le-a și pictat.Pentru că vara e în toi și sunteți în spiritul Van Gogh, decideți să achiziționați o rochie pentru ea. Una specială! Și ce altceva s-ar potrivi mai bine dacât una din colecția Rodarte inspirată din picturile lui Van Gogh?

 

La Nuenen, în Olanda, în sudul Amsterdamului, un proiect realizat de Studio Roosegaarde, a reușit să păstreze în noapte cerul cu stele inspirat din tabloul ”Noapte Înstelată”. Și pentru că în Olanda se cuvine a circula cu bicicleta, ei au realizat un kilometru de pistă pentru bicicliști acoperită cu stele ce luminează în întuneric. Au reușit acest lucru folosind LED-uri și vopsea ce strălucesc în întuneric. Și au creat cea mai frumoasă pistă de biciclete din lume. Vezi un video aici.

 
Acest drum întunecat presărat cu stele simbolizează drumul vieții lui, destul de întunecat de sărăcie și nerecunoaștere, care a reuțit să vândă un singur tablou în timpul vieții – Viile roșii din Arles. A murit prea devreme, înainte de a se bucura de succesul pe care îl merita. S-a împușcat în cap și a murit după 2 zile. Mormântul lui îl vei vedea în localitate Zundert, la 78 km Vest de Nuenen. Aici nu vei veni doar pentru a-i vedea mormântul, ci pentru a-l felicita pentru faptul că a reușit să învingă moartea și trăiește în continuare prin operele de arta pe care ni le-a dăruit.Ca dovadă, sunteți pregătiți să ajungeți la muzeul Van Gogh din Amsterdam. Aici aveți la dispoziție cateva ore bune și linștite să admirați tablourile lui Van Gogh. În rest, orașul vă ofertă multe alte obiective pe care nu le veți rata.

Întorși acasă, la aceeași cafenea, pe Smârdan nr. 9, veți vedea alți doi tineri pregătiți pentru acest itinerariu. Pentru că sunt mulți îndrăgostiți de Van Gogh. Voi veți trece la următoarea cafenea!

Voi ce cafenea veti alege? Pentru ce aveți o pasiune sau un interes deosebit pentru care ați face o călătorie?


Text scris de Amalia Sfara. Pe Amalia nu ai cum să n-o iubești, pur și simplu. Dacă nu te-am convins, te las să o descoperi pe blogul ei: Follow Ami și pe paginile de facebook: aici si aici. Merită!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...