Când marea vorbește despre Italia

Un text de Oana Coșman. O seară frumoasă începe cu un vin bun italian, în compania prietenilor, gustând spaghetti alle vongole – în timp ce gândul o ia la fugă de-la lungul coastei Amalfitane -, și gelato. Mult gelato!


Nu vă închipuiți, însă, că vă scriu aceste rânduri stând la masă în vreo pizzerie napoletană! Pentru o seară, Napoli și zona de sud a Italiei au poposit chiar în centrul Bucureștiului nostru.


Signa Maris și promovarea turismului nautic


Camera de Comerț Italiană pentru România a organizat pe 10 noiembrie evenimentul “Signa Maris – Polo Baia din Napoli”. Gândit ca o călătorie imaginară prin arta, istoria și rafinamentul cultural din zona Polo Baia din Napoli, evenimentul a fost condimentat din plin cu preparate și băuturi cu specific napoletan, care au reușit să ne stimuleze toate simțurile și să ne ducă (sau readucă), chiar dacă doar pentru câteva ore, pe coasta de sud a Italiei.


Proiectul omonim, finanțat de Ministerul Culturii și Turismului din Italia, are ca scop prezentarea și promovarea, într-o manieră inedită, a obiectivelor culturale, naturale și gastronomice ale zonei de sud a Italiei prin intermediul unui nou sistem turistic ce integrează marea și pământul.

Propunerea Signa Maris este una inovativă și cu un focus clar, mizând pe promovarea turistică a zonei prin circuite care au loc, îndeosebi, pe mare. Proiectul implică 38 de porturi din regiunile Calabria, Campania, Puglia și Sicilia, reprezentând 128 de itinerarii specifice maritime și terestre.

Creatorii Signa Maris văd aceste porturi situate de-a lungul coastei italiene ca porţi de intrare în țară și invită turiștii care călătoresc cu barca să beneficieze de patrimoniul cultural și natural aflat la mică distanță de orice port turistic. În acest sens, dezvoltatorii proiectului identifică turismul nautic drept un avantaj competitiv care poate atrage un număr mai mare de turiști în Italia (atât dintre cei care călătoresc pe Mediterana, dar și dintre cei care plănuiesc să viziteze țara pe viitor).

Pentru a promova proiectul, a fost creată o platformă specială online,  disponibilă în 5 limbi (italiană, spaniolă, engleză, germană și franceză). Aceasta este completată de pagini în rețelele sociale, dar și de aplicații mobile. Totodată, materiale suplimentare, precum rapoarte speciale despre teritoriile incluse în proiect, sunt puse la dispoziția vizitatorilor platformei. Printre regiunile prezentate pe larg se numără Munții Albaștri în Calabria, Golful Napoli, Campania, Salento în Apulia și Sicilia grecească), toate acestea fiind deservite, pe lângă porturi, de aeroporturi regionale.

Scopul proiectului este de a pune la dispoziția turiștilor un ghid complet și cât mai practic, care oferă, pe lângă informații referitoare la accesul acestora, și detalii despre cultura și moștenirea naturală pe care zonele de sud ale Italiei le pot oferi.

Printre porturile incluse în proiectul Signa Maris se numără Agropoli (Salerno), Amalfi (Napoli), Brindisi, Capri (Napoli), Catania, Leuca (Lecce), Napoli sau Palermo.

În viitor, dezvotatorii Signa Maris își propun creșterea numărului de regiuni promovate la 20, dar și includerea a 200 de portui și 1.000 de itinerarii în proiect.


Mai multe informații aici și aici.  

Napoli va rămâne întotdeauna unul dintre locurile speciale pe care le-am vizitat și la care mă voi gândi cu drag. Dacă la prima vizită am încercat să descopăr ceea ce are de oferit orașul, precum și celebrele Pompei și Herculaneum, acum - având la dispoziție traseele promovate de Signa Maris - îi voi căuta, cu siguranță, și secretele ascunse în valuri. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...