Interactive Cities: Alba Iulia in social media

De-a lungul timpului, am lucrat cu multe companii care și-au luat activitatea din online în serios și au reușit să își transforme conturile de social media în instrumente nu doar de promovare, cât mai ales de umanizare a brand-ului. În anul 2015, povestea este cea care contează. Da, ne luăm după cifre, însă ele sunt în planul secundar. Povestea este cea care face lucrurile să se miște, care emoționează, care inspiră, care atrage după sine proiecte uluitoare, cu oameni-companii-entități care visează înalt. Marketingul și social media, în acest moment, nu mai înseamnă doar date, contracte, ci mai ales, emoții, vise înalte, bucurie, povești, oameni. Chipul și identitatea povestitorului sunt mai importante decât orice cold call. Și astăzi am să-ți povestesc cum se întâmplă acest lucru în România! (Fotografii: Romulus Oprișcan).

Pentru că întotdeauna am fost sinceră cu mine și așteptările mele, îți voi spune că nu vedeam și nu credeam că este posibil ca la nivel de oraș/ județ/ municipiu/ primărie din România să aibă loc transformări dramatice în ceea ce privește social media și comunicarea. Mereu am crezut acea variantă învechită de "lăsăm lucrurile să fie", "se poate mai mult, dar nu avem buget". My bad!

Iată că am avut șansa să descopăr o Românie care începe să investească în resursele digitale. Unde? În Alba Iulia. Da, în inima țării, acolo unde o mână de oameni au avut încredere în potențialul impact al unor astfel de instrumente și au considerat că social media le poate aduce beneficii uriașe, au marșat pe asta, și-au construit blog, site pentru turiști, conturi de Facebook & Twitter și aplicații de mobil și le-au promovat cu ajutorul unor bloggeri cunoscuți (cum ar fi Răzvan Pascu). 

 
Mai mult decât atât, pe lângă proiectele europene care au atras sume importante pentru investiții în infrastructura orașului și în restaurarea celei mai mari Cetăți din România (Alba Iulia a atras în ultimii ani peste 150 milioane de euro, fonduri nerambursabile), Alba Iulia încheie parteneriate cu orașe europene care pot influența dezvoltarea orașului.

Interactive Cities este un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul  programului european de cooperare interregională URBACT III (2014-2020) prin FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), în cadrul căruia Primăria Municipiului Alba Iulia este partener în cadrul consorţiului transnaţional coordonat de Municipalitatea Genova – ITALIA. Din structura acestui consorţiu mai fac parte în calitate de parteneri orașul Tartu  – ESTONIA, orașul Murcia – SPANIA, Municipalitatea Liverpool – Marea Britanie,  Orașul Lausanne – ELVEȚIA, Municipalitatea Gent- Belgia, Municipalitatea Lisabona-Portugalia, Municipalitatea Varna- Bulgaria, Municipalitatea Palermo- Italia și doi alți parteneri de utilitate publică - EDC Debrecen Varos – Ungaria, SEMAEST în Paris  - Franța.

 
Ce se întâmplă mai exact în cadrul acestui proiect?

Alba Iulia își propune să devină un oraș interactiv și are ca scop promovarea dezvoltării urbane durabile, prin instrumente menite să cerceteze modul în care componenta digitală, mijloacele de mass-media sociale și conținutul generat de utilizatori pot îmbunătăți managementul urban al orașelor europene, indiferent de dimensiunea acestora.

- va urmări creșterea vizibilității potenţialului turistic al Municipiului Alba Iulia şi atractivitatea  acestuia pentru investitori, turiști, promovând oraşul într-un mod sustenabil şi eficient;

- va avea posibilitatea să adopte modele de bune practici de la alte orașe europene care au implementat cu succes proiecte în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, respectiv proiecte cu impact în dezvoltarea „digitală” a comunităților şi care pot fi transferabile la nivelul Municipiului Alba Iulia;

- va identifica instrumente care să asigure un management eficient al promovării identităţii oraşului la nivel naţional şi internaţional în trend cu noile tehnologii inovatoare şi să devină competitiv la nivel internaţional alături de oraşe promotoare ale unor strategii pentru orașe digitale.

Mai simplu spus, Alba Iulia stă la dispoziția românilor și străinilor, turiști sau localnici, cu toate instrumentele necesare pentru a le ușura și amplifica bucuria experienței. 


Iată mai jos despre ce vorbesc:

1. Alba Iulia are blog: http://viziteazaalbaiulia.ro/.

Aici vei găsi informații despre oraș, despre cazări și atracții, știri din turism și afaceri, precum și diverse evenimente din Alba Iulia și împrejurimi.

Mircea Cărtărescu: „Alba Iulia este unul dintre cele mai minunate orașe din Europa!”

2. Alba Iulia are o aplicație interactivă pentru mobil: #VisitAlbaIulia excelentă! Găsești acolo: atracții turistice, Top 5, ce să vizitezi, harta interactivă, info, calendar, contact și pagina de facebook, dar și fotografiile lui Romulus Oprișcan. Recomand!

3. Pagină de Facebook, cu peste 5.700 de followers.

4. Pagina http://www.visitalbaiulia.com/, în engleză, pentru turiști.

5. Site-ul oficial al Primăriei: http://apulum.ro/, în română și engleză, inclusiv cu live web cams și interactive maps, dar și pagina: http://turism.apulum.ro/, și propria pagină de Facebook cu peste 14.200 de followers.

6. Twitter: https://twitter.com/visitalbaiulia

7. Hashtag dedicat #VisitAlbaIulia: https://www.instagram.com/explore/tags/visitalbaiulia/

8. Cont oficial pe YouTube.

9. Iar în offline, un nou centru de informare și promovare turistică, înființat pe 21 decembrie 2015.

Bineînțeles, absolut toate articolele despre Alba Iulia care apar în presa din România și din afară, ajută enorm la dezvoltare și la această poveste atât de importantă pe care le-o spunem turiștilor străini. Aici sunt foarte mândră că am avut șansa să scriu despre Alba Iulia pe The Huffington Post, BuzzFeed și Bored Panda


Îți spun toate aceste lucruri din mai multe motive:

1. Ca să îți arăt clar și obiectiv că se poate! Că există oameni care schimbă lumea în care trăim prin ideile și poveștile lor. Că un oraș și o primărie pot face minuni, atunci când se mobilizează.

2. Ca să îți demonstrez că dacă există voință și inspirație, instrumentele social media pot fi extrem de importante în relația directă cu oamenii, dar și în relația cu partenerii internaționali.

3. Ca să te invit să vizitezi Alba Iulia și să vezi cu ochii tăi despre ce vorbesc.

Interactive Cities este un proiect care vorbește despre oameni, despre dezvoltare urbană, despre mediu, economie și evoluție. Iată ce spune programul de finanțare al acestui proiect:

URBACT enables cities to work together and to share good practices and lessons learned with all professionals involved in urban policy throughout Europe. Alba Iulia is a partner in Interactive Cities, one of the projects of URBACT, which aims at exploring how digital, social media and user generated content can improve today’ s urban management in the European cities. Find out more on www.urbact.eu.

Despre cum am văzut eu Alba Iulia, într-un articol mult mai subiectiv, poți citi aici!


Iar dintre principalele atracții din Alba Iulia, iată ce găsești pe aplicația #VisitAlbaIulia:

1. Festivalurile Romane și dacice

 
2. Lecții de echitație în cetate

 
3. Plimbări cu bicicleta prin parcul dendrologic


4. Ceremonia de schimbare a gărzilor


5. Muzeul Național al Unirii


6. Catedrala Catolică Sfântul Mihail


7. Catedrala Încoronării


8. Sărbătorește Ziua Națională în Alba Iulia!


9. Zbor cu parapanta


10. Încearcă bucătăria ardelenească

 
Alba Iulia m-a convins: este, fără îndoială, cealaltă capitală a României, care nu și-a uitat trecutul, care își trăiește prezentul asumat și care visează înalt la viitor.


Fotografii: Romulus Oprișcan

 @Interactive Cities @URBACT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...