Filmele sezonului 2015 - 2016. Analize, predicții, recomandări.

Anul acesta avem câteva filme interesante, care au câștigat momentum și care merg spre mult așteptatele Oscaruri. Le-am văzut aproape pe toate, iar după Golden Globes și Critics' Choice Awards, voi face o scurtă analiză, câteva predicții și îți voi recomanda ce mi-a plăcut mie în acest sezon. Iată detalii...

 

Analiză și confruntări


Ne-am obișnuit de-a lungul timpului cu premii-surpriză acordate de Academie, din considerente doar de ei știute. Nu de puține ori am fost nemulțumiți de alegeri, însă asta nu a însemnat că renunțăm să urmărim cursa nebună către Oscaruri. Însă anul acesta este puțin diferit. Există mai multe elemente de analizat și câteva confruntări interne ale Academiei.

1. Sunt câțiva membri noi în cadrul Academiei, tineri, interesați - mai mult decât de obicei - de opinia publică și dornici să facă pe plac milioanelor de oameni activi în social media.

2. S-a intensificat "mișcarea" #OscarsSoWhite - care mie personal mi se pare o tâmpenie, o totală nesiguranță, vină și frustrare din partea celor care o promovează și se arată atât de deranjați de faptul că nominalizările merg și anul acesta către o majoritate "albă".

3. Academia a făcut o greșeală de PR - asta este părerea mea. O mișcare foarte ciudată și rară, de altfel. Până acum s-au lansat două declarații de presă, în care Academia își cere scuze pentru alegerile sale. How lame is that?!

Iată ce a declarat the Academy President, Cheryl Boone Isaacs: "I’d like to acknowledge the wonderful work of this year’s nominees. While we celebrate their extraordinary achievements, I am both heartbroken and frustrated about the lack of inclusion. This is a difficult but important conversation, and it’s time for big changes. The Academy is taking dramatic steps to alter the makeup of our membership. In the coming days and weeks we will conduct a review of our membership recruitment in order to bring about much-needed diversity in our 2016 class and beyond."

Jada Pinkett Smith and Spike Lee have both announced that they will be boycotting the Oscars this year after all 20 acting nominees were white actors for the second straight year.

Mai multe detalii aici și aici.

4. Mai există și imensa (și amuzanta) mișcare a publicului de susținere a lui Leo DiCaprio #TeamLeo. Sunt convinsă că tot de la oameni a plecat și presupusa "luptă" a lui Leo pentru un Oscar și că, evident, habar nu avem ce gândește actorul în această privință. Gif-urile și meme-urile cu Leo și Oscarul sunt amuzante, but more than enough pentru orice om normal.

Însă, ținând cont de acțiunea ciudată a Academiei (descrisă la punctul 3), mă aștept ca aceasta să mai facă o greșeală și să-i dea that damn Oscar lui Leo. Din punctul meu de vedere, DiCaprio este un actor fabulos - poate cel mai bun al generației sale - merită cu prisosință un Oscar, însă nu pentru The Revenant. Și nu pentru că publicul face presiuni.


Predicții:


Filmul anului - nominalizări:

The Big Short
   
Bridge of Spies
   
Brooklyn
   
Mad Max: Fury Road
   
The Martian
   
The Revenant - ar trebui să câștige.
   
Room - mi-a plăcut cel mai mult.
   
Spotlight - cred că va lua premiul.


Regie - nominalizări:

Adam McKay, The Big Short
   
George Miller, Mad Max: Fury Road - cred că va câștiga.
   
Alejandro G. Iñárritu, The Revenant - mi-aș dori să câștige.
   
Lenny Abrahamson, Room
   
Tom McCarthy, Spotlight


Cea mai buna actriță într-un rol principal - nominalizări:

Cate Blanchett, Carol
  
Brie Larson, Room - 100%
  
Jennifer Lawrence, Joy
  
Charlotte Rampling, 45 Years
  
Saoirse Ronan, Brooklyn


Cel mai bun actor într-un rol principal - nominalizări:

Bryan Cranston, Trumbo
   
Matt Damon, The Martian
   
Leonardo DiCaprio, The Revenant - cred că va câștiga, din păcate pentru corectitudinea procesului. (Există așa ceva?:))
   
Michael Fassbender, Steve Jobs
   
Eddie Redmayne, The Danish Girl - din punctul meu de vedere, este singurul care merită cu adevărat.


Cel mai bun actor într-un rol secundar - nominalizări:

Christian Bale, The Big Short
   
Tom Hardy, The Revenant
   
Mark Ruffalo, Spotlight
   
Mark Rylance, Bridge of Spies
   
Sylvester Stallone, Creed - cred că va câștiga, dintr-o nostalgie a Academiei - the wrong way.

Nu mi se pare că este vreun actor care să iasă în evidență la acestă categorie. Rylance a făcut un rol neașteptat de bun. Hardy a muncit mai mult. Bale este unic și senzațional.


Cea mai buna actriță într-un rol secundar - nominalizări:

Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight - cred că va câștiga.
   
Rooney Mara, Carol
   
Rachel McAdams, Spotlight
   
Alicia Vikander, The Danish Girl - mi-aș dori să câștige.
   
Kate Winslet, Steve Jobs


Scenariu adaptat - nominalizări:

The Big Short, Charles Randolph and Adam McKay
   
Brooklyn, Nick Hornby
   
Carol, Phyllis Nagy
   
The Martian, Drew Goddard
   
Room, Emma Donaghue - 100%


Scenariu original - nominalizări:

Bridge of Spies, Matt Charman and Ethan Coen & Joel Coen
   
Ex Machina, Alex Garland
   
Inside Out, Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley; story by Docter, Ronnie del Carmen - vreau să câștige.
   
Spotlight, Josh Singer & Tom McCarthy - va câștiga.
   
Straight Outta Compton, Jonathan Herman and Andrea Berloff; story by S. Leigh Savidge & Alan Wenkus and Berloff


Film de animație - nominalizări:

Anomalisa
   
Boy and the World
   
Inside Out - 100%
   
Shaun the Sheep Movie
   
When Marnie Was There


Cinematography - nominalizări:

Carol, Edward Lachman
   
The Hateful Eight, Robert Richardson
   
Mad Max: Fury Road, John Seale
   
The Revenant, Emmanuel Lubezki - 100%
   
Sicario, Roger Deakins


Recomandări


Iată mai jos topul filmelor recomandate din acest sezon:

1. Room - este un film pe care am tot amânat să-l văd din cauza unor preconcepții. Însă, când am făcut-o, am avut o mare revelație. Cred că este cel mai bun film al anului. Jacob este fabulos, iar Brie deja se bucură de toate premiile strânse. Se va bucura și de Oscar. Un film cu buget mic, mult mai profund decât pare la prima... vizionare.

"There's so much of "place" in the world. There's less time because the time has to be spread extra thin over all the places, like butter. so all the persons say "Hurry up! Let's get going! Pick up the pace! Finish up now!". Ma was in a hurry to go "boing" up to Heaven, but she forgot me. Dumbo Ma! So the aliens threw her back down. CRASH! And broke her."


2. The Revenant - pentru mine este un film senzațional. Și nu pentru că joacă DiCaprio (ar fi putut și altcineva să facă acest rol - de exemplu, Clive Owen, care era în discuții). Nu pentru situațiile dramatice sau pentru poveste (pe care de altfel, o consider oarecum banală). Ci pentru emoția pe care mi-a dat-o: "suntem în siguranță într-o lume nesigură". Orice am face, orice ni s-ar întâmpla, natura ne poartă de grijă. Măreția naturii a fost surprinsă impecabil de Inarritu și de El Chivo (Emmanuel Lubezki) și l-am admirat pe Mr. Inarritu pentru că și-a păstrat subtilitatea și emoția din arta sa. Nu este un film de actori (deși Hardy își dă toată silința), nici de scenariu, nici de marketing. It's a masterpiece about nature.

"As long as you can still grab a breath, you fight. You breathe. Keep breathing. When there is a storm. And you stand in front of a tree. If you look at its branches, you swear it will fall. But if you watch the trunk, you will see its stability."


3. The Danish Girl - un alt film absolut impresionant, de la subiect, la jocul actoricesc. Redmayne este uluitor: transmite atât de multă iubire, putere, vulnerabilitate, emoție și consistență, încât este greu să-l mai pui în vreo categorie. Nu este doar un actor bun. Este o forță. Iar faptul că va lua sau nu (încă) un Oscar nu va însemna nimic, pentru că în "cazul" lui nu mai există nevoie de confirmare. Și Alicia a avut un rol excelent, pentru care mă aștept să câștige un premiu important.

"We went for coffee, and after... I kissed him. And it was the strangest thing. It was like kissing myself.

I love you, because you are the only person who made sense of me. And made me, possible. "


4. Inside Out - cea mai bună animație de la Ratatouille încoace, o poveste minunată, reală, despre emoțiile care ne stăpânesc și ne îndeamnă să acționăm. Este un film despre cât de simplu este să fii fericit, dacă îți asculți sentimentele, inclusiv pe alea pe care le consideri mai puțin bune.

"Sadness: Crying helps me slow down and obsess over the weight of life's problems.
Joy: All these facts and opinions look the same. I can't tell them apart."


5. Joy - un alt film neașteptat de bun. Recunosc: sunt fană Jennifer Lawrence încă din 2010, de la Winter's Bone. I-am urmărit evoluția și cred că este una dintre cele mai bune și mai down to earth actrițe din generația sa. Va avea un viitor foarte interesant. Filmul este bun, pozitiv, înălțător, plin de umor și de replici smart, iar JLaw este divină în rolul lui Joy.

"Don't ever think that the world owes you anything, because it doesn't. The world doesn't owe you a thing."

[*Ați observat că anul acesta, JOY a fost un nume extrem de vehiculat în filme?]


6. Brooklyn - un film romantic, frumos, curat, care te ține în priză. Mă tot așteptam să se întâmple ceva rău, însă a decurs impecabil. Deși Saoirse iese în evidență în rolul lui Eilis, filmul este de duminică, de popcorn, nu de Oscar. Puncte în plus: culorile, modul de filmare, accentul irlandez. Priceless.

"You'll feel so homesick that you'll want to die, and there's nothing you can do about it apart from endure it. But you will, and it won't kill you... and one day the sun will come out and you'll realize that this is where your life is."


7.  Spotlight - este un film care a câștigat momentum. Este bun, nimic de zis. Însă nu mi se pare un film de premii. Este bine făcut, este interesant, dar cam atât. Pentru mine a fost un film despre niște jurnaliști care își fac bine meseria, când se confruntă cu un subiect controversat. Atunci au reușit să schimbe ceva, cât de cât, dar a fost doar un val într-un pahar cu apă. Dacă înțeleg dorința de a avea la premii filme despre "transformări" de orice fel, nu înțeleg deloc nominalizările pentru Ruffalo și McAdams - mie mi s-au părut complet șterși. Cel mai mult mi-a plăcut Liev Schreiber. Merită văzut, este ok.

"They say it's just physical abuse but it's more than that, this was spiritual abuse. You know why I went along with everything? Because priests, are supposed to be the good guys."


8. Bridge of Spies - un film la care am adormit după vreo oră și jumătate. I-am văzut sfârșitul în altă zi, mi s-a părut mult prea lung. Însă este bun, o combinație de Spielberg, Coen și Hanks reușită. Cel mai mult mi-a plăcut Mark Rylance și celebra sa replică (noua mea mantră pentru anul acesta:)):

"James Donovan: Aren't you worried?

Rudolf Abel: Would it help?


9.  The Martian - mie mi-a plăcut. A fost entertainment, ceea ce aștept de multe ori de la un astfel de film. Nu am gustat filmele SF din anii trecuți (Gravity, Interstellar), însă acesta mi-a dat o stare bună, de "orice este posibil", indiferent cât de tare o luăm pe câmpii... sau pe Marte. Damon este bun, așa a fost mereu. Și toată lumea îl salvează, normal.

"In the face of overwhelming odds, I'm left with only one option, I'm gonna have to science the shit out of this."


10. The Big Short - am fost atrasă de numele de pe afiș: Bale, Pitt, Gosling, Carell. Filmul este bun, nimic de zis, doar că este puțin prea complicat pentru un profan care habar n-are de bănci, credite, finanțe și calcule. Înțelegi ce vor ei, însă rămâi cu un gust amar că ar fi putut face o capodoperă, dar s-au pierdut pe drum. Un mare plus pentru Bale, evident, dar și pentru limbajul lui Gosling:))

"Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry."


11. Mad Max: Fury Road - l-am văzut de mult, este un film de popcorn, nu m-am plictisit, însă nici nu pot spune că m-a dat pe spate. O desfășurare de forțe, căreia nici măcar nu-i mai țin minte finalul. M-a surprins avalanșa de premii și, mai ales, nominalizarea la Oscaruri. WTF?

"You know, hope is a mistake. If you can't fix what's broken, you'll, uh... you'll go insane. "

[*Fără îndoială, pentru Hardy și Vikander, doi "newcomers", este anul lor!] 


12. Carol - un film foarte așteptat, cu recenzii foarte bune. Blanchett este una dintre actrițele mele preferate. Filmul... nu prea, deși m-am identificat destul de bine cu emoțiile din spatele acestuia. O poveste despre singurătate, plictiseală și o iubire (aparentă) care te poate salva sau nu. Cred că a prins acest subiect nu din cauza controverselor, ci a faptului că toți, măcar o dată în viață, ne-am aflat în postura de a oferi sau a accepta o poveste de dragoste (sau de sex) din frică și nu din iubire. Cel mai bun moment din film a fost când Blanchett s-a prezentat: "Carol". În rest, tăceri artistice și un final prost.

"I don't know what I want. How could I know what I want if I say yes to everything?"


13. Creed - un film ok, fără surprize, de popcorn. Înțeleg că vorbim despre o legendă, însă rolul lui Stallone din Creed nu mi s-a părut de Oscar sau de vreun alt premiu. Însă îl recomand, merită două ore din viața voastră, dacă nu aveți așteptări prea mari.

"Time takes everybody out; time's undefeated." 


14. Steve Jobs - un alt film foarte așteptat. L-am închis după prima oră. Sunt super fană Jobs, Danny Boyle, Fassbender și Winslet, dar mi-a fost greu să-i urmăresc. Poate voi mai da o șansă filmului.

"I don't want people to dislike me. I'm indifferent to whether they dislike me." 


15. The Hateful Eight - încep cu o precizare: nu sunt fană Tarantino, nici pe departe. Însă mi-a plăcut mult Django Unchained și m-am hotărât să văd și filmul de anul acesta. L-am închis după 20 de minute. Absurd, inutil și boring. Mda, acum săriți-mi în cap, eu tot îmi mențin părerea. 

"You only need to hang mean bastards, but mean bastards you need to hang."


Gala Premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie și va fi prezentată de Chris Rock. 

Cine credeți că va câștiga anul acesta? Va lua DiCaprio marele premiu? :)) 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...