Cum să fii călător profesionist

Îmi aduc aminte și acum de unul dintre cele mai frumoase, mai emoționante și mai intense momente din viața mea. Ieșisem din biroul unui important ziar din România. Dansam pe stradă, zâmbeam atât de deșănțat, încât toți trecătorii mă priveau ciudat și probabil se întrebau ce s-a întâmplat cu nebuna de râde pe stradă. Obținusem primul meu proiect de travel și o sponsorizare de 1500 de euro, pentru a călători prin Europa. Era în vara lui 2010, iar de atunci nu m-am oprit nicio clipă.


Știam ce fac în acel moment? Habar n-aveam. Tot ce știam este că vreau să călătoresc, să văd toată lumea și să scriu despre asta. Nu aveam bani de călătorii și nici vreun plan de business. Și au urmat 6 ani în care am învățat constant, prin erori, eșecuri, succese și călătorii pe 3 continente. Încă învăț în fiecare zi. 

Pe ce m-am bazat tot timpul? Deși ai putea crede că pe talentul meu la scris, nu a fost deloc așa. Vezi tu, încrederea în mine a fost mereu la un nivel minim. Însă m-am bazat pe curiozitate. Pe dorința mea atât de intensă de a călători, încât nimic altceva nu mai conta. Și pe perseverență. Mi-am spus că - oricât ar dura, poate fi și toată viața - tot am să încerc să-mi împlinesc visul de a face înconjurul lumii. În decursul anilor s-au întâmplat și lucruri - mă scuzi, de rahat. Îmi aduc aminte cum am negociat bilete de avion Bucharest - Lisbon - Rio cu directorul de la TAP Portugal, le-am obținut, am sărbătorit momentul și apoi nu am plecat. De ce? N-am avut bani. La fel s-a întâmplat și cu un cadou de Crăciun de la KLM, bilete la Amsterdam care n-au fost folosite niciodată. Iar anul trecut am intrat în depresie pentru că toate planurile mele de călătorie păreau să nu prindă contur. 

Am plâns și m-am ridicat și am mers mai departe, pentru că n-am uitat niciodată promisiunea pe care mi-am făcut-o: nu contează cât va dura, eu voi vedea toată lumea. Bineînțeles, este work in progress: m-am întors în țară după 10 săptămâni în Singapore, Langkawi și Bali, mă pregătesc de un tur al capitalelor europene și de o iarnă în Thailanda și Vietnam. 

Iar pe drum am învățat ceva foarte important: când afli exact ce îți dorești și acționezi în sensul asta, posibilitățile apar (colaborări, bani, oameni). 

În 2014 am creat cursul de Travel Writing. Când am anunțat prima dată că fac acest curs, s-au înscris 8 oameni. Nu prea există cuvinte să-ți spun uimirea și bucuria. Însă tot sceptică am rămas: oare pot eu să ajut, pot să îi învăț ceva cu adevărat?! Și așa am cunscut-o pe Andra. Un om minunat, optimist, vesel, pasionat de călătorii, însă prins în schimbări importante. I-a luat un an până să se hotărască să-și facă blog. Însă în clipa în care a pornit la drum, o revistă din Spania i-a publicat un articol, și-a urmat intuiția, a mers mai departe, a încercat, iar acum locuiește în Barcelona și face exact ce îi place. 

Apoi am cunscut-o pe Maria. După curs și, mai ales, după ce și-a luat inima din dinți și a plecat în lume - a urmat o școală de yoga în Bahamas, a locuit câteva luni în Bali, a fost singură în India, a început o nouă relație și a călătorit cu iubitul ei în jurul lumii, a scris pentru Elle, Huffington Post și National Geographic, iar acum organizează retreats în Bali. Printre altele. 

Când am primit primul email de la Ovidiu, eram în tren spre Sibiu. Direct la subiect, mi-a spus că vrea să-și facă blog și să călătorească. Nu era străin de drumuri lungi și aventuri de suflet, însă vroia mai mult. Ovi are un blog genial, a fost pe 5 continente, și spune niște povești care te fac să îți cumperi bilete de avion în următoarele 5 minute. 

Ca ei mai sunt încă mulți alții. Bineînțeles, nu toți care au cumpărat cursul au și trecut la treabă. De aceea spun mereu: cât de mult îți dorești să vezi lumea asta? Îți dorești să călătorești mai mult decât ți-e frică să începi ceva? Pentru că ai în tine dorința, bucuria, puterea să faci ce-ți dorești. Eu sunt aici ca să te ajut. Scuzele sunt cel mai ușor de găsit. Do it anyway!  În 2014 am creat un proiect - Invisible Us - o călătorie în jurul lumii, visul meu de o viață. Mi-am făcut un plan de marketing și l-am promovat peste tot: CNN, Huffington Post, Bored Panda, Adevărul etc. Aveam în mintea mea ideea că, mai întâi, trebuie să am un buget și apoi să plec în lume. Însă oricât aș fi muncit, oricât aș fi schimbat strategia și aș fi încercat, nimic nu părea să se miște. 

Și, la începutul lui 2016, am renunțat să mai lupt cu mine. Am zis că, orice ar fi, eu plec. Am plecat în Asia de SE cu bilet de avion doar dus și cu 500 de euro în cont. Am fost în Dubai, Singapore, Kuala Lumpur, Langkawi și Bali, timp de 10 săptămâni. Am stat la 18 hoteluri de 5 stele. Am zburat la business class și am avut parte de cele mai frumoase momente din viața mea. Cum? Trimițând email-uri oamenilor pe care vroiam să-i cunosc, hotelurilor pe care vroiam să le văd. 

Și totul a pornit de la o hotărâre. Orice ar fi, voi încerca să văd lumea asta și să mă bucur de ea. Și merită! Tu ce faci pentru visul tău?

Pachetul Călător Profesionist este online 100% și are două cursuri: Secretele meseriei de Travel Writer și Cum să faci fotografii mai bune


* click pe link-urile de mai sus să vezi detalii.


Pe lângă modulele, anexele și temele din cursuri, eu îți ofer sprijinul meu, tot ce am învățat în decursul anilor, îți fac cunoștință cu oamenii din industrie și te susțin atât timp cât ai nevoie. Pentru că de asta suntem o gașcă de călători nebuni și frumoși: să fim mereu, din orice colț al lumii, unul lângă celălalt. 


Plata se face online sau la orice Raiffesen, în contul firmei mele, Baraka Semen SRL-D: RO29RZBR0000060016972252(ron) sau prin PayPal la budeanu.ioana@gmail.com.


 Aș fi onorată să facem această călătorie împreună! 

Scrie-mi la budeanu.ioana@gmail.com și hai să explorăm posibilități. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...