Dinozaurii și schimbareaȘoc și groază! Lumea se schimbă, evoluează, merge mai departe. Dahhh! Tocmai am aflat de pe blogul lui Răzvan Pascu despre cele 1384 de agenții de turism din România care și-au pierdut licența de funcționare. Și zău că nu mă miră. Am lucrat cu 2-3 dintre ele, au fost ok în acel moment, însă asta nu înseamnă că știu ce se întâmplă în 'bucătăria' lor. Pentru că foarte multe suferă de opacitate. Este o boală grea. 


Dintre toate, aș fi putut să bag mâna în foc pentru Eximtur, i-am recomandat mereu și știu că au experiența necesară să organizeze vacanțe faine. Habar n-am de ce sunt pe listă, probabil există un motiv foarte întemeiat și, ca și restul, nu au acea asigurare în caz de exit. Mă rog, nici nu-i văd pe unii dintre ei să iasă repede de pe piață, cu tot cu lista asta. (o găsești la Răzvan pe blog).

Pentru mine, este practic același feeling ca și în cazul "scandalului" dintre Vogue și bloggeri. Sau dintre oamenii nemulțumiți de ce se vorbește în conferințe, de promisiunile nerespectate, de vorbăria goală, de vânzările forțate (le-aș spune copilărești, pentru că mulți vor să copie exemple de succes din afară, însă nu le iese neam) și antreprenorii care nu știu ce vor, dar vor să fie acolo, pe scenă, bagați în seamă.  Și de ce toate astea? Pentru că lumea s-a săturat de dinozauri. Pentru că lumea este dornică de autenticitate, de adevăr, de vulnerabilitate, de nou, de modele reale nu perfecte. Oamenii nu mai vor să li se spună ce să facă și ce să creadă, ci să învețe din exemple de eșecuri și reușite, din povești de bun-simț. Pentru că nimeni nu ajunge sus peste noapte, însă toți ne ferim să recunoaștem că am dat cu bâta în baltă de nenumărate ori. 

Modelele vechi nu ne mai inspiră. Vogue nu mai este așa ceva de grozav, când ai Instagram cu milioane de exemple de frumusețe autentică și stil. De la o conferință boring te ridici și pleci, și scrii pe blog sau pe facebook cât de stupidă a fost. Refuzi să mai citești reviste de lux, în care singurul lux este suma de bani pe care ai dat-o pe ele. Refuzi să mai lucrezi sau să crezi în branduri pentru care atenția la detalii (cum ar fi publicul lor) este egală cu zero - adică pe românește, te consideră cam tâmpit. 

În turism, în fashion, în beauty, în nutrition - în toate domeniile practic - oamenii se îndreaptă spre bloguri, nu pentru că bloggerii ar fi mai grozavi sau mai bine pregătiți, ci pentru că sunt reali, cu probleme, cu frustrări și vin cu soluții. Îți spun exact cum au rezolvat ei o situație, fără să te împingă să iei aceeași decizie. Te lasă să alegi. Dacă nu-ți place un blog/ blogger mergi mai departe. Alegi altul. Și tot așa. Asta înseamnă liberul arbitru. Brusc, lumea s-a trezit că are de ales. De aici s-a creat o putere și, mai ales, o eliberare imensă. 

De ce aș citi Vogue, când pot citi 30 de bloggeri excelenți și să aleg exact ce mi se potrivește și ce mă face să ma simt bine pe mine, ca om, nu ca oaie din turmă? De ce aș citi Elle, când mă dor ochii de la greșelile lor de gramatică și indiferența crasă? De ce aș alege să merg într-o vacanță cu o agenție de turism mai mult sau mai puțin incertă, când există site-uri de pe care mă pot documenta, pot să îmi cumpăr singură biletele de avion, pot să îmi găsesc cazarea care mi se potrivește mie, pot să aleg să văd o țară/ un oraș/ o insulă așa cum vreau eu, și nu cum mă conduce ghidul cu steguleț? 

La fel când este vorba despre companii care se folosesc de oameni, de servicii și apoi uită să-și achite facturile. Văd acest lucru în fiecare zi. Exact cum spunea Raluca Radu, care știe vreo două chestii despre afaceri și oameni:

Aici mai este de lucru. Încă suntem mega speriați să refuzăm să lucrăm cu o companie/ client/ colaborator, chiar dacă nu prea ne convine. Dacă nu mai primim bani, dacă rămânem fără, dacă nu mai avem clienți?... Dar dacă totul se va duce naibii oricum? Când ne-om trezi din somnul asta și vom refuza politicos toți acești dinozauri care cred ca dețin puterea? Când vom învăța să spunem NU?! 

Am fost implicată în vreo trei astfel de relații productive și înălțătoare de-a lungul timpului. But I'm done with that! Vin la mine companii, cunoscuți și necunoscuți, care mă roagă să-i ajut pentru că... (insert here a good reason for them, but not so good for me), pe gratis sau pe facturi plătibile cândva, 'când se poate'. Și pentru că sunt blondă, mai fac din astea, inclusiv eu mai cer ajutor pe ochi frumoși. But, you know what?, lumea asta geme de posibilități. N-o să mor de foame dacă refuz să fiu tratată ieftin. Culmea, când îți urmezi instinctul și refuzi, oportunitățile 'bune' apar. Avem un pașaport puternic. Companiile din întreaga lume vor să colaboreze cu tine, dacă ești tu însuți și știi să ceri ce vrei. Plus, propriii tăi clienți NU vor mai fi clienți dacă îi tratezi ca pe clienți, adică vaci de muls. 

M-am săturat să fiu bună, vreau să fiu liberă (vorba lui Liz Gilbert).  

Oamenii au început să refuze turma. Refuză experiența nepersonalizată, experiența care îi face părtași la emoțiile unui grup, în ciuda propriilor trăiri. Iar de aici apar aceste schimbari mari de energie. Noi creăm această energie, făcând în fiecare zi, în fiecare moment, alegerile bune pentru NOI, alegându-ne pe NOI înșine. Am început să ne iubim mai mult, să ne respectăm mai mult. Și tot ce nu mai este în raza asta de emoție dispare. Dinozaurii din industrii de turmă sunt primii care cad. And I salute that! 

Bineînțeles, agențiile de turism n-or să dispară. Nici revistele de modă. Nici sfaturile aberante, stupide, "clasice", putrezite despre beauty, nutriție, food și altele. Însă schimbarea a început. Și dacă dinozaurii vor să rămână pe piață, trebuie să se plieze pe piață. Pentru că noi vrem mai mult. 

Revoluția asta este pe un fond subtil de încredere și este cel mai important lucru care s-a întâmplat în ultimii ani. Așa se schimbă lumea. Începând cu tine. Îți afirmi dorințele, ceri, primești DOAR ce vrei tu să primești. Nu mai cumperi bullshit-uri, nu mai accepți ce nu-ți place doar pentru că așa se face sau din frică. Iei atitudine. Îți afirmi puterea și individualitatea. Pentru că nu ești aici ca să faci parte din turmă, ci ca să fii tu însuți. Și ești minunat exact așa cum ești! 

Vor fi și voci care se vor întreba: 1. bun, și eu acum ce fac? Dacă am o vacanță cumpărată deja de la agențiile astea sau 2. dacă vreau să merg într-o vacanță și să n-am nicio grijă, sau 3. dacă nu știu să mă ocup/ n-am timp de organizare? 

Și le voi răspunde sec: rezistența la schimbare este atât de puternică, încât vei găsi mereu motive care să te oprească să gândești. Mai simplu: știi deja răspunsul la întrebările tale, dar refuzi să-l auzi. Îți mai spun o dată: găsești scuze ca să te menții în trecut, în turmă, în confort. Iar lumea ta mică dispare acum. Ce-ai să te faci? 

Iată răspunsurile mele: 

1. Mergi naibii în vacanța aia cumpărată și încetează să te îngrijorezi (până când o pica Burcea de pe piedestal, poți face înconjurul lumii lejer). 2. Chiar crezi că dacă tu cumperi dintr-o agenție o vacanță complet organizată - asta însemnă că poți sta fără griji? Come on! 3. Nu știi să te ocupi, învață. Sunt mii de bloguri în Ro și în afară. Nu ești mai prost ca alții, right?! Dacă n-ai timp să te ocupi de ce îți face plăcere (practic, o vacanță este o bucurie pentru tine, corect?), atunci nu ai o viață. Re-think it! Și nu, nu trebuie să faci totul de unul singur. Cere ajutorul. Dacă îți pui mintea aia la contribuție, vei ști exact în cine să ai încredere. 

Ok, și ca să închei aberațiile, mai spun încă o dată. 

Lumea are nevoie de modele, de reviste, de vacanțe. Va avea întotdeauna. Însă oamenii își iau puterea înapoi și nu mai înghit tâmpenii. Practic, ne oprim încet-încet din supt. Și de aceea, modelele vechi nu vor mai funcționa. Vii cu ceva nou și autentic sau mori. 

Generația care astăzi are cuvântul nu mai crede în standarde și limitări și bullshit-uri promoționale. Nu mai urmează dinozauri. Îți râde în față când încerci să-i vinzi ceva. Nu mai merge după tipare, nu mai poate fi controlată. Nu mai luptă pentru libertate pentru că știe că o are deja, vrea să aleagă pentru că știe că poate, vrea bună-voință și respect, vrea iubire, vrea calitate și personalizare, vrea modele reale - oameni care au dat greș de nenumărate ori, care știu să râdă de ei înșiși, care s-au ridicat singuri, care sunt vulnerabili, greșesc, reușesc și cad din nou. 

Oamenii vor povești, nu pachete în Grecia cu 200 de euro. 

Nah, acu' aveți un avatar. Ce puneți voi la bătaie, băi dinozaurilor? 

Kudos! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...