Transylvania in your blood!

Într-o seară fierbinte și umedă de iulie, ne îndreptam spre hotel, după o cină de vis la etajul 63 dintr-o clădire singaporeză. Eram ușor amețită de priveliște, de povești, de mâncarea divină, de oameni. Îmi doream să plec acasă, însă ceva mă mai ținea acolo, agățată între două lumi. Și ne-am urcat în ultimul autobuz spre Katong, înfruntând necunoscutul. Șoferul, un bărbat de culoare, trecut de 60 de ani, ne-a zâmbit și ne-a spus că ne indică el unde să coborâm. Bun, am rezolvat-o și pe asta. Înainte cu o stație de hotelul nostru, șoferul m-a privit prin oglindă și m-a întrebat de unde sunt. Când a auzit de România, a zâmbit larg, a mimat un tremurat și a șoptit: "waw, Dracula, spooky." Am râs. Mi-a plăcut enorm, m-am simțit mai aproape de casă. Și am plecat cu inima deschisă spre o nouă provocare...


Însă semnele și dorul de casă s-au conturat cu aproape o lună înainte de această "întâmplare". Eram în Bali, adâncită într-o muncă inutilă, interminabilă. Abia respiram. Aș fi vrut să schimb ceva, însă habar n-aveam ce. Și în ziua aia am primit un email de la Alexandra. "Hei, Ioana, am un proiect frumos despre România, te bagi?" Bine, nu suna așa, însă știu că sufletul meu a început să danseze. Bineînțeles, înainte de a da un răspuns, am făcut partea mea de research: cine sunt oamenii, cu ce se ocupă, ce scop au. Și așa am descoperit Art&Craft, una dintre cele mai frumoase afaceri românești, genul acela de business cu suflet, care - pas cu pas - schimbă lumea. Oameni care fac branding de țară în cel mai natural, frumos și sănătos mod cu putință. Împart cu turiștii care ne trec pragul amintiri, momente, senzații. Și trimit - prin intermediul românilor călători - bucățele de România în afară. Fie că sunt dulciuri, tricouri, obiecte de artizanat, farfurii pictate, ouă încondeiate, instrumente muzicale, mascote sau globuri suvenir - toate aceste mici minuni scriu povestea unei țări, vorbesc despre oameni, despre istorie, tradiții și amintiri de păstrat pentru o viață. Când m-am întors în țară, am primit de la Art&Craft un cadou dulce: prune în ciocolată - Vlăduț' story, nuci umplute Via Delicecornulețe Via Delice și trufe Transylvania. Îmi pare rău că nu am fotografii cu bunătățile de la ei, însă când am ajuns acasă - toată familia a degustat din cutiile cu dulciuri. (degustat este doar un cuvânt!:) Dimineți în șir am mâncat din cornulețele alea divine, simțindu-mă ca în copilărie. 

Despre Art&Craft și povestea lor am scris mai multe pe Huffington PostAcum, pentru că ne pregătim de summit-ul internațional de travel de la Istanbul (am scris aici), Art&Craft ne vor însoți și vom dărui o bucățică de România și celor mai mari influenceri din lume - cum ar fi Nataly și Murad Osmann, #FollowMeTo. (dacă vreți să recitiți interviul meu cu Nataly, îl găsiți aici). 

Cred cu tărie că așa se face branding-ul de țară. Calitate și atenție la detalii, produse memorabile, emoții, povești, bucurie, joacă, pasiune.  Nu trebuie să fim peste tot, la toate târgurile, la toate conferințele, la toate expozițiile. M-am săturat de expresia asta de lehamite "este bine și așa, merge..." Gândul că un simplu gest este prea puțin și nu contează este fals și sub demnitatea noastră. Este timpul să învățăm să spunem povești despre cine suntem cu adevărat. Pentru că un singur obiect cu suflet, o amintire, o emoție, o ciocolată împărțită cu cineva, o cană de cafea - toate astea au puterea imensă de a șlefui sentimente, de a ne aduce mai aproape de străini, de a-i învăța ceva despre noi, despre istoria noastră, despre țara noastră. Art&Craft exact asta fac. 

Iar o parte din colecția mea preferată - Transylvania - ne va însoți la Istanbul. Pentru că merită și alții să afle despre noi:) Dracula welcomes you! 


Fotografii: Vlad Semen
Locații: Parcul Carol, Dineș, The Temple Social Pub. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...