E luni, ora 12 si afara ploua (cu poza de mai sus doar ma dau mare:). Doamna de vis-a-vis mi-a strigat un Buongiorno! entuziast, iar catelul ei a ridicat labuta in semn de salut. In palatul meu din Catania, am lumini de Craciun, flori roz in birou si spatiu cat cuprinde. Linistea este – destul de des – sparta de soferii italieni agitati (probabil de la espresso si micul dejun cu gogosi si croissante). 
 
Suntem in Catania de 20 de zile, ne-am plimbat putin, am avut si invitati, totul se simte ca un vis implinit. Cum vine asta? Cam ca o pizza cu aluat elastic si plina ochi de mozarella de bivolita, rosii uscate, ulei de masline si busuioc proaspat. Yammy yam. 
 
 
 

Iata lucrurile pe care le ador la Sicilia mea: 

 
1. Espressssssso. 
 
Sunt bautoare de ness de pe la 16 ani. De cand umblu prin hoteluri de lux, m-am invatat cu gustul cafelei bune, aromate, lightly roasted, si mi-am dorit sa imi fac si eu asa ceva. Aici, in Catania, am in fiecare zi alte arome. I’m in heaven! (ah, and Vanilio rullz). 
 
 
 
2. Florile. 
 
Catania nu este un oras tocmai verde. Stam langa Gradina Botanica, ce-i drept, dar in rest sunt cladiri, blocuri, biserici, muuulte restaurante, balcoane cu cactusi si cam atat. Eh, la doua minute de mine este un sicilian care are o florarie mica. Rasare soarele cand imi zambeste si imi impacheteaza cu grija crizantemele, orhideele, trandafirii. Si fiicele lui de vreo 5 & 15 ani il ajuta. Afacere de familie. 
In piata de peste, gasesc in fiecare duminica buchete de flori la 1 euro, o minunatie. Le completez cu rodii si capsuni 🙂
 
 
 
3. Gogosile. 
 
Am o obsesie recenta pentru gogosi. Din alea uriase, pline, delicioase, care te fac sa plutesti pe un nor de zahar pudra. 
 
Aici NU intra biscuitii cu limoncello, prajiturile cu crema nocciola, fursecurile coapte in casa si nici torturile cu fistic. Toate astea merita o categorie aparte. 
 
 
 
4. Ciao, bella! 
 
Italienii sunt foarte frumosi si foarte agitati. Gesticuleaza, vorbesc tare, ce mai… fratii mei. Doar la timing nu ne potrivim, ei ies noaptea din casa si mananca kebabi pe la 3 AM. Ah, si pasiunea lor de a vorbi prin gesturi ii face sa isi piarda controlul la volan si, evident, sa stea cu mana pe claxon. 
 
Doamnele ies la plimbare cu catelul si poseta Dior, barbatii au cei mai misto pantofi din lume, parfumul Malizia este o stare de spirit aici. 
 
Cand Antonio – proprietarul palatului in care stam – m-a strans in brate, am simtit iubirea unui popor intreg. Ciao, bella! se pronunta apasat, dar dulce, convingator, insinuant, cald. 
 
Un alt domn, proprietar de crasma, mi-a spus ca bunastarea vine din pizza, vin si… AMORE. 
 
Oamenii astia stiu sa-si traiasca viata din plin. Nu fac niciun efort si aleg doar ce le place. E che sara, sara!
 
 
 
5. Noto
 
Caffe Sicilia este o bodega veche de pe la 1900, cu prajituri pentru care poti face o pasiune pe viata. Asa cum s-a si intamplat. Nu voi povesti aici despre Corrado Assenza, ci iti recomand sa vezi episodul despre el si Caffe Sicilia, din Chef’s Table, Pastry pe Netflix. 
 
 
 
6. Mazzaro 
 
Practic, satul este celebru pentru ca lumea coboara aici din Taormina, la plaja. Noi am gasit o portiune pustie, (aproape toate hotelurile sunt inchise in noiembrie), unde Mediterana este de un albastru orbitor. Ah, si am descoperit si o crasma cu vedere la valuri si Isola Bella, cu peste proaspat, lasgna de vis si vin ieftin sicilian. 
 
 
 
7. Gara din Taormina
 
Sunt obsedata de gara asta Art Nouveau. Are un pavaj alb-negru, din piatra lucioasa. Lumini galbene si calde ca in targurile de Craciun. Salile de asteptare sunt ca de muzeu, cu banci din lemn masiv, podea de la 1900 si tavane inalte, de palat sicilian. Pe peron este un bar cu bere din Messina, gogosi cu ciocolata amaruie, de casa, si sandvisuri inecate in mozzarela si ulei de masline. 
 
Da-mi doua ore in gara asta si sunt cel mai fericit copil!! 
 
 
 
8. Taormina
 
O bucurie de sat. Mi-au zambit 358 de italieni, pana credeam ca am niste paste pe fata sau ceva :)) Doar ca… Taormina este mega-ultra-hiper turistica, aici vin oameni care stau cu nasul in telefoane, cu ochii dupa Gucci si Prada, putin bosumflati si plictisiti. 
 
Si cand apar eu pe strada, toata un zambet, ranjind la gelato, privind oamenii in ochi, uneori plangand de fericire cand vad marea printre cladiri si Etna cu zapada pe creasta, si pastele desavarsite, si vinul stralucind in pahare – eh, aici se schimba discutia cu localnicii. 
 
I see you! I celebrate you, Taormina! 
 
 
 
9. Bisericile
 
Mai exact, sunt indragostita de Basilica della Collegiata, construita la 1700 si aflata fix in centrul Cataniei, pe strada aia cu shopping si cafenele. 
 
Este o biserica normala, asa cum sunt toate in Italia :))) LOL
 
Insa la Collegiata simti ca totul este posibil. Aici vin doamnele din Sicilia imbracate in dantela neagra, ca intr-o reclama D&G. Gesticuleaza si rad infundat, lumina curge pe peretii de culoarea untului, iar cand cobori treptele bisericii se vede Etna invelit in nori. 
 
 
 
10. Palatul
 
Pe o strada din centrul vechi al Cataniei, la numarul 23, este o poarta masiva din lemn. O deschizi, urci un etaj pe o scara cam intunecata si coscovita. Doua usi duble te introduc intr-un spatiu cum numai in visele mele am vazut. Tavane inalte, de la 1900, pictate manual. Podele cu mozaicuri arabe. O bucatarie albastra, cu un cuptor urias, in care abia astept sa bag cozonacii. Candelabre vintage din cristal, muzica in pereti, lampadare de printesa, smart TVs, lumanari cu parfum de vanilie si portocala si limoncello in frigider. 
 
I live here! 
 
 
 
Ah, mai sunt chestii pe care le ador. Berea artizanala, alba, nefiltrata, cu busuioc si citrice. Cand trece trenul prin Acireale, iar view-ul este ireal :)) Intre Etna si Mediterana te simti ca un copil jucaus. Cafeneaua la care mananc savarine cu fistic. Crema de portocale si fisitic, ricotta, lasagna cu ciuperci de padure, mozarella, rosiile cherry si valeriana, vinetele la gratar, biscuitii primiti in dar de la o italianca draguta, mirosul de paine coapta de pe scara palatului, chioscul cu cea mai buna fragolata, pestele spada in invelis de pesmet si fistic, branza cu nuci si cornurile aburinde cu prosciutto, Pecorino si masiline murate cu ardei iute. 
 
Vremea e perfecta. Pana acum am avut 25-28 de grade, cu unele emotii de vreo 17-18 grade, in zilele ploioase. 
 

 
 
 
 

 
* Taormina este in TOP 10: cele mai frumoase orase din lume de Sarbatori. Si nu, nu este aglomerat deloc 🙂 
 
* Catania are niste reduceri fabuloase in decembrie, pentru pasionatii de shopping. Mergi si te bucura. In afara orasului vei gasi cel mai mare sat de shopping din Italia.  
 
 
Multumesc, te astept!! ❤

No Comments

  1. Magic, Ioana! ❤
    Mulțumesc pentru călătoria virtuală prin Catania!