Este început de iarnă în Bali, o iarnă cu 27 de grade și vânt prăfos care scutură frangipanii. N-a mai plouat de ceva timp, iar când a plouat noi eram prin Jakarta. Astăzi împlinim 11 luni de locuit, trăit și simțit (uneori fooaarte intens) în Bali. Mai exact în Ubud, locul ăla pe care toată lumea îl visează ca pe un panaceu al vindecării și transformării totale, prin yoga și mers desculț prin junglă. :)) De fapt, este un oraș obișnuit, fără trotuare, cu multe temple și cu o energie care te copleșește. Însă pentru fiecare se simte diferit… 
 
În Bali, și în special în Ubud, trăiesc foarte mulți români, este o comunitate faină de oameni care, la un moment dat, au primit un impuls să vină pe insulă. O idee. O chemare. Și e ca în basmele balineze – dacă Mamma Bali te place, nu te mai lasă să pleci :))) Glumesc, evident. 
 
 
 
Dacă visezi și tu la Bali, la magie și la povești, astăzi ți-am pregătit un cadou – 11 locuri pe care le-am descoperit în explorările mele și pe care le iubesc din tot sufletul. 
 
1. Tanah Lot – este unul dintre templele cele mai vechi si mai celebre de pe insulă, însă puțin mai sus de el, vei găsi niște plaje absolut spectaculoase și pustii, accesibile uneori doar cu… privirea și aparatul foto, din cauza valurilor imense.  
 
Noi am stat la Natya Hotel Tanah Lot, pe care îl recomand din suflet. Budget-friendly.  
 
 
 
Dacă nu vrei să rămâi peste noapte, poți avea cea mai reușită aventură combinând Tanah Lot (mergi în jur de ora 10-11, după ce pleacă autobuzele cu turiști) cu Hotel Tugu Canggu (unul dintre cele mai interesante și magice locuri din Bali). La Tugu poți încerca masajul special de full moon (este făcut de o preoteasă balineză) și Cina Regală cu dansuri tradiționale. 
 
 
 
2. Plaja ascunsă de la Samabe – un resort de 5 stele, priveliști spectaculoase, păuni, lacuri cu lotuși, o scară vintage spre o peșteră. Însă nu trebuie să te aliniezi cu prețurile de 5 stele – plaja este publică (toate plajele din Indonezia sunt!). 
 

 

 
 
3. Parcul din Nusa Dua. Habar n-am dacă se numește în vreun fel, însă se află lângă Melia Bali și Shopping Mall Bali Collection. Este o zonă elegantă, cu statui uriașe, copacii din Avatar, alei cu flori gigant și se termină cu Waterblow – practic o stâncă prin care oceanul răsuflă. Un spectacol!
 
Apropo de Melia – este aici un restaurant indonezian care merită efortul. 
 
 
4. Serangan Beach – este o plajă de care puțini localnici știu. Se află la ieșirea din Sanur spre Denpasar, pe Insula Țestoaselor, are nisip fin și ape turcoaz. Nu băga în seamă drumul până la plajă 😀 
 
 
 
5. Big Garden Corner este un loc de joacă, templu, restaurant și parc de distracții. Se află la intrarea în Sanur. De aici, îți recomand să mergi la Segara The Seaside Restaurant în Sanur și să te plimbi pe toată esplanada de la ocean, până ajungi la Griya Santrian. 
 
 
 
Hotelul ăsta mi-a furat inima. Este locul în care toate tradițiile s-au păstrat intacte, poate și pentru că aparține regelui din Sanur. 
 
Un secret! Dacă te cazezi la Griya Santrian în weekend, sâmbătă poți merge la Palatul Regelui din Sanur for free!!
 

 

 
 
6. Blue Lagoon Beach este cea mai frumoasă și mai boemă plajă din Bali. Se află în estul insulei, în Padang Bai. Dacă ai o zi întreagă la dispoziție, mergi cu mașina până în Candidasa, apoi ia o barcă până în Padang Bai. Tot în zona de est îți recomand și The Water Palace. 
 
 
 
7. Campuhan Ridge Walk este obligatoriu în Ubud – este cel mai frumos traseu din oraș. Însă nu te duce ca înecatul la singura cafenea specificată de ghidurile de turism (Karsa Kafe & SPA), ci mergi să te dai în leagăn la Alam de Ubud sau oprește-te la NAMO Warung (cel mai ieftin și mai minunat loc ever!!). 
 
Dacă ai chef de ceva fancy, mergi la Jungle Fish, o piscină pentru expați și turiști, suspendată peste junglă. 
 

 

 
 
8. Joglo Organik este cel mai bun restaurant (rooftop, aș putea spune:)) din Ubud. Până aici ai un drum seducător, începi urcarea de lângă Pura Dalem Temple Ubud, treci de Dragonfly Village și Cafe Pomegranate (nu te opri decât pentru 2656 de poze!), și apoi continui pe alee, printre orezării, până la Joglo. Vei vedea la intrare două bărci, o plantație de papaya și cai care pasc liniștiți.  
 
 
 
9. Pentru o mâncare bună, bună – mergi la mine-n sat (Penestanan), la Indus. Este un restaurant elegant, cu vedere la Mt. Agung și cu balcon peste junglă, iar lunea au seară de salsa. 
 
Secret: Ia-ți aici un fresh de ananas și apoi mergi câteva sute de metri mai sus, la Naughty Nuri’s Ubud pentru cele mai tari, mai impresionante și mai alcoolice cocktailuri din viața ta. (este un loc celebru pentru Pork Ribs – dar stai departe de porcul balinez, nu e ce trebuie! Băuturile sunt the shit). 
 
 
 
10. Pentru o zi spirituală în Ubud, îți recomand să începi de foarte dimineață. Mergi mai întâi la Tirta Empul Temple (locul cu energia cea mai mare de pe insulă), fă o baie în apele sfinte (și reci ca gheața), apoi mergi la Bali Pulina la o degustare de cafea și un leagăn peste junglă (cafeaua și leagănele sunt spirituale, right?!), oprește-te la Om Ham Retreat, poate ai norocul să iei prânzul cu Guru Ketut Arsana sau să participi la o ședință de yoga, iar apoi mergi la Balian Pak Man, Jl. Tirta Tawar No.12, Petulu. 
 

 

 
 
Daca te nimerești prin Petulu în sezonul ploios, poți vedea la apus peste 50 de mii de păsări albe (heroni) zburând peste sat. 
 
Cina ia-o la Waroeng Bernadette, în centrul Ubudului, unde vei găsi cea mai spirituală mâncare din Asia de SE – Rendang :)) 
 
 
 
11. Dacă iubești apusurile, mergi la The Sayan House. Este un bar-restaurant cu vedere la junglă, la un râu învolburat și la toată proprietatea Four Seasons, unde a stat Obama. 
 
 
 
Bonus: un alt loc foarte special pentru mine este Kupu Kupu Barong, unde vei găsi o masă inclusă în “Top 50: Best tables with a view in the world”. 
 
 
 
Evident, mai știu vreo două locuri pe aici.:)) Știu și cum să-ți iei o viză pentru o ședere mai lungă. Știu și cei mai buni șoferi din Bali – familia mea balineză care ne răsfață și ne duce peste tot. Știu prețuri, case, hoteluri și tot felul de ciudățenii legate de magie, de shamani, de videcări spectaculoase, de cocoși de luptă (și nu luptele alea dintre Uber și taximetriști:)), de ceremonii, unde-i mai ieftin, ce-i mai bun, de ce să fugi mâncând pământul. Înveți multe într-un an de Bali, fie că vrei sau nu. 
 
Ah, da, și veșnica întrebare: “Da’ cum e vremea în Bali?” E bine, soare, ploaie.:)) Lunile cele mai bune pentru o vacanță aici sunt martie-iunie și septembrie-octombrie. Cu accent pe ultimele (pentru că în aprilie mori de cald). 
 
 
 
Multe alte detalii găsești în ghidul meu complet despre Bali, care costă cât niște Pork Ribs și-o bere :)) Îl poți cumpăra de aici
 
Ce mai afli din ghid? Shamani balinezi, cu adrese și numere de telefon. Hotelurile cele mai faine (ținând cont că sunt peste 50 de mii de hoteluri în Bali, eu m-am rezumat la 10, să fie bine). Restaurante. Prețurile care este. ATMs și bănci. Ce să faci, vezi, mănânci, bei în jurul insulei. Și alte informații extrem de prețioase, care o să-ți schimbe viața definitiv :))) 
 
 
 
Și dacă ajungi în Bali, să-mi scrii să lauzi ghidul, ok?! :))
 
Huge hugs,
Ioana
 

One Comment