Din 2014, cand am lansat primul meu curs de travel writing, am lucrat cu mii de studenti. In cei 9 ani si ceva, am primit intrebari dintre cele mai interesante sau… ciudate. Chiar daca am devenit cunoscuta ca “profa de travel”, chiar daca lucrez cu foarte multi oameni, inca mai am uneori o usoara frica de expunere, si atunci tind sa pastrez anumite lucruri pentru mine.

Azi m-am gandit ca ar fi cazul sa ies din vizuina si sa te las sa ma cunosti – asa cum sunt, cu ce am si cu ce defilez.

Ti-am pregatit mai jos o serie de Q&A pe care le-am primit de-a lungul timpului:

Q1. Din ce anume castigi bani si cati? (intrebarea cea mai intrebata :))

A: In acest moment, banii vin la mine din… ce vreau eu, in my terms. Propriile produse online (cursuri, Scoala de Digital Nomads), Mentorships, fac site-uri magice pentru oameni de afaceri la inceput de drum in online, foarte rar -> advertoriale platite & bartere cu companii aeriene si hoteluri. Net worth-ul variaza si ti-l voi dezvalui cand lucram impreuna – in familie nu am secrete 🙂

In trecut am castigat din multe colaborari cu diverse branduri, advertoriale, social media si – mai ales – backlinks pentru site-uri/ afaceri din afara.

Q2. Care a fost cea mai profitabila colaborare avuta?

A: Prin 2016 am primit un mesaj pe Linkedin de la un tip din Arizona care m-a intrebat daca fac PR. M-am uitat pe profilul lui si omul era… rocker. Am ras. Insa ceva m-a impins sa-i raspund si sa-i cer mai multe detalii. I-am scris ca-mi place rock-ul de cand ma stiu :))) Mi-a spus ca, de fapt, cauta un colaborator pentru seful lui care are o agentie de travel marketing. Ne-a facut legatura si asa a inceput colaborarea mea cu Josh din Arizona. Cea mai profitabila, interesanta si magica relatie de business. Josh imi dadea o destinatie si un link, ma platea in avans cu cateva sute de dolari, eu scriam, el spunea tot timpul “awesomeee”.

Ah, si inca o colaborare “profitabila” este cu The Ritz-Carlton. Nu m-au platit niciodata, insa m-au facut sa ma indragostesc definitiv de brand. win-win.

Q3: Care este cea mai mare suma de bani pe care ai primit-o intr-o singura zi si ce ai facut cu ei?

A: O lunga perioada din viata mea, am refuzat sa vorbesc despre bani. Mi se parea un subiect delicat, intim, incomod. De ce? Pentru ca aveam o multime de limiting beliefs preluate din familie si din societate. Am lucrat mai bine de 9 ani la acest subiect (ongoing work). Am primit multi bani cand nu eram pregatita si am facut orice sa scap de ei. Am avut perioade cu foarte putini bani sau deloc si da, am incercat sa scap si de situatia asta. Pana am inteles ca este vorba, de fapt, despre energia mea, nu despre ce fac sau nu fac. Si atunci n-am mai incercat sa scap de mine.

Ca sa raspund la intrebare – am avut o zi cu 20K euro si o zi cu 30K de euro, la diferenta de 12 ani. Astea sunt exceptiile. “Termostatul” meu de placere si acceptare este setat acum pe zile de 3-5K euro, insa nu asta conteaza, ci cum ma simt.

PS. Ce am facut cu cei 30K? Mi-am inchiriat un apartament intr-un palat din secolul al XIX-lea din Catania, unde am locuit aproape trei luni. Nu cu toti 🙂

Q4: Care este cel mai scump lucru pe care il detii?

A. Pasaportul.

Q5: Unde ai vrea sa calatoresti next?

A: In ultimii ani, ne-am schimbat perceptia despre calatorii. Daca un loc ma “cheama”, mergem acolo sa stam. Cat ne simtim bine. Experienta m-a facut sa nu mai visez la destinatii, ci la… detalii – la emotiile pe care vreau sa le simt, la lucrurile pe care vreau sa le invat, la oamenii pe care vreau sa-i descopar prin arta lor, la hotelurile pe care le iubesc inainte de vedere.

Am umblat cu rucsacii in spate o perioada, a fost genial, insa slow travel ni se potriveste mai bine. So, imi doresc sa locuim around the world, oriunde ne place si suntem inspirati.

Now, London & Bangkok are calling!

Q6: Ce inseamna pentru tine libertate financiara, ca termen si ca suma? De ce “digital nomad”?

A: Libertatea este libertate. Punct. Nu vad rostul sa-i atasez atribute. Iar libertatea pentru mine inseamna sa ma simt super bine, sa am incredere in mine, sa fac numai ce-mi place in termenii mei, sa ma minunez de frumusetea lumii, sa am tot ce imi doresc, sa iubesc. Ca suma – ma bazez pe faptul ca am bani intotdeauna pentru tot ce vreau.

Digital = pentru ca asta este viitorul. Plus, un business online iti ofera libertatea pe care o visezi. de spatiu, timp, bani, oportunitati, creativitate, pasiuni.

Nomad = toti suntem calatori prin viata si toti ne dorim sa ne bucuram de aceasta calatorie, asa cum ne-o imaginam. Nomad, pentru mine, inseamna sa nu te atasezi de un singur mod de a face lucrurile, de o singura posibilitate, de realitatea din jur. Ci sa creezi realitatea asta cum iti place tie.

Q7: Care este afirmatia care ti-a schimbat viata?

A: I AM ENOUGH.

The more fun I have, the more money I receive. (s-a implinit in 2-3 luni).

Q8: Care e problema de mentalitate/ credinte limitative cu care inca te lupti?

A: Controlul si frica de a-l pierde. In fiecare zi invat lectia despre “surrender & let go”.

Q9: Care este cea mai mare frica pe care o ai?

A: Ca pierd controlul. Si se manifesta prin frica de zbor/ turbulente, frica de cutremure, frica de miscare pe orizontala (stiu, e ciudat:), frica de expunere, frica de respingere, feeling trapped.

Q10: Care consideri ca a fost cel mai mare succes al tau?

A: Scoala de Digital Nomads si faptul ca ma simt din ce in ce mai bine cu mine insami si ca imi dau voie sa daruiesc energia asta mai departe.

Q11: Cate ore muncesti pe zi? Ai o rutina? Se schimba ceva in calatorii? Tii o agenda?

A: Ma trezesc in fiecare dimineata la 4-5, beau cafea si scriu in jurnal (pe laptop) timp de minim 4 ore – despre ce ma deranjeaza, ce imi place/ apreciez si ce visez. Abia apoi deschid email-ul. Lucrez cam 3 ore pe zi. Dupa ce imi fac treaba – deschid si social media. Dupa ora 14 sunt ff rar disponibila pentru “munca”.

Nu se schimba absolut nimic in calatorii (chiar daca am un avion la 4 AM, ma trezesc la 1 si scriu in jurnal cum vreau eu sa fie calatoria).

Da, am o agenda in care trec diverse lucruri legate de munca, insa o folosesc din ce in ce mai rar. Fac doar ce se simte foarte bine si imi aduce bucurie in acel moment. Anul asta m-a invatat ca se poate sa nu faci planuri si sa lasi lucrurile sa fie. Si ca, abia atunci, te deschizi la oportunitati.

Q12: Care este cea mai indrazneata chestie pe care ai facut-o?

A: Hmmm. Depinde din ce punct de vedere. De exemplu, am trimis emails la Obama Office si lui Matthew McConaughey si lui Ethan Hawke. Toti mi-au raspuns, no kidding.

Pe vremea cand planuiam sa merg in USA cu un proiect si scriam oamenilor, am primit – printre altele – o invitatie la Oprah si am avut tupeul sa spun “pas” si sa ma mut in Bali :))

M-am ‘autonumit’ Brand Ambassador la Kempinski si a mers vorba, acum am o multime de directori de hoteluri Kempinski care ma stiu asa.

M-am facut antreprenor si n-am renuntat la asta, desi au fost… momente.

Q13: Care este cel mai mare atu al scolii de digital nomads?

A: 1. Energia mea. Insist sa lucrez cu fiecare student in parte, sa-i incurajez, sa le aduc idei si bucurie si inspiratie. Ah, si faptul ca nu “vand” bullshits si metode general valabile. Toti suntem unici, daca vrei ceva -> se poate si facem.

2. Este un program super complex, cu pasi clari, cu lectii foarte bune/ complete/ dedicate. Daca urmezi toti pasii si iti faci temele, you can have a business up & running in less then 2 months.

Q14: Cine este studentul tau numarul 1?

A: Nici nu stiu ce inseamna asta. Am studenti care m-au intrecut cu muuult si sunt tare mandra de ei. Cred ca asta este definitia unui prof bun.

Am studenti in multe domenii de activitate: bloggeri, youtuberi, creatori de continut, profi de yoga si dans, profi de fitness, creatori de bijuterii sau alte obiecte personalizate, fotografi, oameni de televiziune, directori de hoteluri, calatori cu acte in regula care au facut deja turul lumii, oameni care vor sa invete mai multe despre online – sa se instruiasca in permanenta, am psihologi, ingineri, profi de engleza in afara, am persoane intre 19 si 65 de ani.

Fiecare este numarul 1 pentru mine. Numarul 1 insemnand bucurie, mandrie, satisfactie si implinire.

Q15: N-as putea sa invat online, for free, toate chestiile pe care le predai la scoala?

A. Bineinteles ca poti. Orice se poate! Daca esti foarte incapatanat, ca mine, chiar iti recomand sa o faci.

Insa nu vei avea parte de energia mea buna, de ideile geniale, de incurajare, de adevar rostit fara menajamente, de “scurtaturi” si pasi clari de ales si urmat din tot amalgamul de informatii, de iubire si sustinere si un cheerleader care STIE ca poti orice si, mai ales, cum sa faci orice iti doresti.

Q16: Care a fost cea mai misto chestie pe care ai “manifestat-o” instant?

A: Hmmm, am zilnic exemple. De la vreme la oameni senzationali, de la “intors” lucrurile in favoarea mea la raspunsuri perfecte, de la bani la povesti superbe.

Insa cele mai misto sunt mai multe randuri de bilete de avion business class, spre diverse destinatii, in less than 10 minutes, for free. Ah, si da, sume de bani aparute “out of blue”, identice cu ce puneam eu dimineata pe foaie ca as vrea sa experimentez.

Q17: Ce-ti doresti cel mai mult de la viata?

A: Sa ma simt foarte-foarte-foarte bine. Sa ma bucur ca un copil de orice. Sa imi urmez curiozitatea si ideile nebunesti. Sa vad lumea si sa locuiesc oriunde imi doresc.

Q18: Cum lucrezi la scoala de digital nomads – video, scris, email?

A. I’m old school. Trimit teme, PDFs si materiale pe email. Stiu ca e la moda sa faci live-uri si video de tot felul acum, insa cred ca este mai important ca studentii mei sa aiba acces la materiale scrise, sa le citeasca si reciteasca. Sa invete cu pixul in mana. Sa urmeze niste pasi clari, nu vorbarie. Si oricum fac updates de la an la an, iar studentii mei au acces pe viata la toate materialele.

La Mentorships fac si sedinte face-to-face.

Q19: Care este cel mai bun/ prost sfat pe care l-ai primit?

A: Spuneam ca sunt control freak, deci nu urmez sfaturi, indiferent de unde vin.

  • mi s-a spus la un moment dat sa vand cursurile si sa las in pace oamenii sa invete singuri, sa nu-mi bat capul, sa automatizez procesul. Oricat de tentanta ar fi ideea, bucuria mea vine din a lucra direct cu studentii mei.
  • mi s-a spus sa renunt la diverse “obsesii” ca: antreprenoriat, business, mutat in Bali, “plecat de aiurea” prin lume etc. Hold my beer! :))
  • cel mai bun sfat? “Ancorele sunt facute ca sa fie ridicate”.

Q20: Ce mai pregatesti?

A: Acum te poti inscrie in orice moment la Scoala de Digital Nomads, a devenit evergreen. Iar programul meu de Mentorship este MI-NU-NAT. Am o multime de studenti care sustin asta.

In rest, construiesc un business offline si incerc sa o las mai usurel cu planurile, atat de usurel pe cat ma lasa control freak-ul din mine.

Q21: Care este cel mai nebunesc vis pe care il ai?

A: Am tot timpul visuri nebunesti, asta este cel despre care pot vorbi acum – sa lucrez cu Shonda la un serial Netflix.

Q22: Care a fost cel mai frumos lucru pe care ti l-au spus studentii tai? Dar cel mai nasol?

A: “Te iubesc. Multumesc. Te-am asteptat in viata mea. Tu esti exact energia de care aveam nevoie. Nu stiu ce faci, da’ ma nimeresti perfect, parca ma citesti.” Yeah, I’m a magical witch.

O tipa mi-a scris sa-i dau banii inapoi (a insistat si amenintat), pe motivul ca materialele de la scoala sunt prea complicate, ca ea se astepta la video lejere, pe care sa le poata urmari, nu la teme scrise si teorie si actiuni practice.

Q23: Care este cel mai frumos loc in care ai fost?

A: Alea in care am fost foarte fericita: o plaja din Tarragona, o terasa suspendata in Ubud, un bar cu pian langa mare in Catania, hotelul meu preferat din Dubai, un parc din Bucuresti, un cafenea din Istanbul, o strada din Amsterdam, un sezlong in Chania, un riad din Marrakech, un apartament cu terasa in Kuala Lumpur, bucataria unde inventez retete.

Q24: Ce ai scrie pe un banner urias sa vada toata lumea?

A: Let go and let God.

Q25: Care crezi ca este cea mai importanta chestie pe care trebuie sa o faca cineva ca sa-si implineasca visurile?

A: Sa aiba incredere in propria intuitie si nu in zgomotul din jur. Sa aiba curaj sa vada si sa urmeze oportunitatile care ii apar in cale, chiar daca frica il strange putin in spate. Sa aleaga sa fie bucuros cu tot ce este si are acum. Sa stie ca merita sa primeasca tot ce viseaza, indiferent cand si cum se intampla lucrurile. Sa faca din orice vis – “a done deal!”.

Si sa lucreze cu mine. :))) Glumesc, evident. Cand esti pregatit, profesorul apare si acea persoana este cea mai buna pentru tine, in acel moment. Follow your intuition, always!

Multumesc ca m-ai citit si astept toate intrebarile tale in comentarii. Iti raspund cu drag. Multumesc!

ȘCOALA DE DIGITAL NOMADS

VISURILE NU SUNT FĂCUTE SĂ FIE AMÂNATE

Comments are closed.