Am avut norocul sa o cunosc pe Bianca dincolo de peisajul monden sau a pozelor de Instagram. Intr-o dupa-amiaza de vara, in satul meu din Bali. Am fost amandoua dezbracate de secrete si de acel “trebuie sa…” atat de plictisitor .

De la conversatia fluida la rasul ei care mi s-a lipit de suflet, de la povestile cu talc la plimbarile atat de firesti pe ulitele unei insule exotice, toata seara noastra a fost parca dictata de dincolo de lume.

Ah, sincronicitatile Bali-ului, acele momente in care te intrebi daca nu cumva despre asta e vorba in viata. Daca nu cumva asa este normal sa traim. In flow, ancorati in prezent, in dor, in clipe si prin oameni. Indiferenti la spatiu si timp, intr-o permanenta poveste de iubire.

Astazi este despre bucuria de a o citi pe Bianca.

Cine este Bianca Granieri? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?

Intrebarea cea mai simpla in aparenta, este intrebarea cu cel mai greu raspuns.

Cred ca inainte de toate sunt un verb, nu un substantiv. Nu sunt o calatoare, o antreprenoare. Sunt o femeie careia ii place sa faca anumite lucruri.

Imi place sa calatoresc, sa citesc, sa creez, sa scriu, sa povestesc. Cred cu tarie ca este limitativ sa ma descriu prin substantive.

Intr-o abordare mai “poetica” cred ca sunt un fel de reinterpretare a lui Don Quijote si incerc sa-mi oranduiesc viata incercand sa gasesc curaj, aventura, rafinament, eleganta, frumusete strecurate printre banalitatile cotidiene.

Dorinta mea dintotdeauna a fost sa nu cad prada modernitatii si domesticului, aventura si provocarile existentiale fiind pentru mine cel mai important deziderat.

Daca ar fi sa te intalnesti cu o singura persoana celebra din lumea asta, pe cine ai alege?

Imi place cum ma strangi cu usa si-mi dai sansa unui singur date :).

Dar pentru ca n-ai specificat viu sau mort am doua sanse. Daca e istorie, cu siguranta Alexandru cel Mare, cu riscul de a ma indragosti ireversibil. Pentru mine, el este cel mai carismatic lider, antreprenor, calator, visator nebun al tuturor timpurilor.

Daca vorbim despre o personalitate contemporana, atunci mi-ar face deosebita placere sa petrec timp cu Malala Yousafzai. Sunt o mare sustinatoare a educatiei (cand zic educatie, nu ma refer la cultura “fake it until you make it” de pe retelele de socializare, de ghiduri “cum sa” ce promit optimizarea “eului”in 10 pasi).

Am un mare respect pentru aceasta tanara castigatoare a premiului Nobel pentru pace. Cred ca acestea sunt femeile care ar trebui sa ne inspire prin curajul, initiativa, mesajul si delicatetea lor.

Ce te deranjeaza cel mai mult la unii oameni? Ce simti ca ai putea face mai bine?

Timpul si experienta de viata m-au invatat cum sa-mi cern anturajul astfel incat sa fiu cat mai putin deranjata de minusuri si sa ma bucur cat mai des de plusuri.

Evident ca nu poti ocoli in permanenta minusurile, ocazional ele devenind relevante.

Ma deranjeaza, in sensul in care gestionez mai greu, lipsa de bun simt, maniere si rafinament. Ma deranjeaza conceptul “merge si asa”.

Nu stiu daca cred in “mai bine” si “mai rau”, dar cu siguranta cred in diferit. Descopar pe zi ce trece ca fac in mod diferit de altii majoritatea lucrurilor, iar acest diferit este cu siguranta mai bine pentru mine.

Ai calatorit prin toata lumea si ai avut experiente si aventuri cat pentru o viata intreaga. Cand a fost momentul in care ai simtit ca “this is it”, ca asta este rostul tau? Daca ar fi sa alegi un cu totul alt drum, ce ai face?

Nu cred in povesti singulare. Iubesc sa calatoresc, dar nu cred ca este rostul meu in viata. Calatoria m-a invatat de fapt ca nu avem neaparat un rost in viata.

Cred ca suntem un proiect in desfasurare, in curs de civilizare permanenta. Calatoria mi-a adus o singura certitudine si anume ca nu e sanatos sa ai certitudini 🙂

Am devenit mai relaxata, mai flexibila, mai deschisa si din ce in ce mai curioasa. Rostul meu este sa devin cea mai buna versiune a mea iar aceasta destinatie poate avea multiple cai de acces. Una dintre ele ar putea fi o carte sau chiar mai multe. Imi place sa scriu deci iau in calcul si posibilitatea unei povesti scriitoresti.

Ai avut frici sau anxietati pe drum? Care este cea mai mare frica a ta si cum o imbratisezi?

Imi place vorba “spune-mi ce relatie ai cu fricile tale, ca sa-ti spun cine esti!”.

Cand esti pe drum, in afara zonei de confort, mai repede sau mai tarziu te confrunti cu fricile tale. Pana la urma cine nu cunoaste frica nu are nevoie de curaj.

Fara curaj nu te vei aventura si fara aventura nu te vei simti niciodata viu. Frica te poate paraliza sau poate sa-ti faciliteze cele mai memorabile momente din viata. Depinde de ce relatie ai cu ea.

Recunosc ca mi-ai dat sah mat cu intrebarea: “care este cea mai mare frica a mea”. As putea spune frica de moarte, dar mai mult decat orice, mi-e frica sa ma pierd in multime, sa devin parte din numitorul comun, sa nu mai aud muzica mea. Mi-e frica sa nu cumva sa incep sa dansez pe ritmul altora, asa ca dau la maxim cat de des pot, muzica din capul meu.

Care a fost cea mai uluitoare experienta/ breathtaking/ goosebumping thing din viata ta?

De obicei imi place sa tin pentru mine cea mai importanta experienta a mea. Imi place sa tin lucrurile importante pentru mine dar pentru tine, voi face o exceptie.

Probabil ca lumea se asteapta la o aventura calatoreasca. Au fost multe, de la invitatia unui sef de trib bushiman de a vana impreuna cu el babuini si a fuma ulterior marijuana, la intalnirea cu Oriana Fallaci una dintre cele mai renumite jurnaliste a tuturor timpurilor, la intamplari, oameni si experiente extreme sau inedite.

Cu toate acestea, pentru mine, cea mai uluitoare experienta a fost si va ramane momentul cand am iubit pentru prima data. A fost experienta si omul care poarta partial “responsabilitatea” a cine sunt azi.

Cred ca nu cartile, experientele, calatoriile sunt cea mai extraordinara experienta… acestea ne faciliteaza doar drumul sau cautarea destinatiei finale – omul.

Cea mai frumoasa destinatie, pentru mine, a fost si va fi mereu omul.

De ce crezi tu ca oamenii nu fac tot ce le place pe lumea asta si nu isi urmeaza dorintele cele mai intime?

Confort si/sau frica. A scapa de stramtoarea conditionarilor presupune curaj si actiune si stim cu totii ca e mai usor sa cobori decat sa urci, e mai usor sa te feresti decat sa te confrunti, e mai usor sa abandonezi decat sa incerci din nou si e mai usor sa uiti ce-ti doresti sau cine esti cu adevarat decat sa lupti pentru a deveni.

Daca vine cineva la tine si te intreaba cum poate sa faca ce faci tu – sa calatoreasca mai mult, sa-si urmeze visele – ce il sfatuiesti?

Este foarte important sa-si defineasca foarte clar ce inseamna pentru ei calatoria. Foarte multa lume ma intreaba acest lucru si raspunsul este rareori pe placul lor. Foarte multi tineri traiesc virtual calatoria. Se uita la pozele de pe Instagram si isi imagineaza o lume croita pe tiparul James Bond si Lara Croft, dar se destabilizeaza la primul semn de disconfort… ore lungi de zbor, avioane anulate, modificari de orar, bagaje pierdute, un gecko pe peretele camerei de hotel, culturi diferite, carat bagaje, oboseala, jetlag si imprevizibil.

Acestea pot fi toate ingrediente din scenariul din spatele pozei Instagram. Poza este stil de viata, ce este in spatele ei, poate sau nu sa fie calatorie.

Calatoria e placere dar si invatare. Daca e doar placere aduce mai mult a concediu. Daca e doar poza de pe Instagram e stil de viata.

Cum puteti sa va urmati visele?

Chiar daca in ziua de azi, se pare ca visele se pot comanda prin “cosmic ordering” ca si o pereche de pantofi pe Amazon, eu cred ca lucrurile stau diferit si ca necesita mult mai mult decat o lectura a cartii “The Secret”. Nu cred ca exista o reteta universala dar cu siguranta daca nu incerci si tragi, vei rata 100% din tinte.

Cateva sfaturi?

  1. Definiti-va clar visurile.
  2. Autoevaluati-va corect si obiectiv. Nu conteaza de unde pleci dar nu va imbatati cu apa rece si nu sariti etape. Nu exista scurtaturi.
  3. Studiati mediul, oamenii din jurul vostru dar si pe voi in raport cu ei. “Furati” meseria de la cei initiati. Nu va bazati pe teorie.
  4. Treci la actiune doar cand stii despre ce vorbesti si ai experimentat macar o mica parte din teorie.
  5. Fii pregatit mental si pentru a descoperi ca de fapt ai alt vis si gaseste puterea si inspiratia sa o iei de la capat.

Ce faci pentru sufletul tau zilnic? Cum te incurajezi si te iubesti?

Ma inconjor de oameni reali, cat mai putin virtuali. Oameni care-mi fac bine, cu care impart povesti, experiente, idei, perspective si vinuri bune.

Citesc, dansez, smotocesc cainii, rad cu pofta si nu trece zi fara sa ma gandesc la panaceul meu universal, bunicii mei.

What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?

Stiu sa numar pana la cifre astronomice descurajand masini cibernetice de renume, stiu sa reproduc din memorie simfonii, pot servi oricui si in orice imprejurare cifrele distantelor dintre planete si numarul atomilor din toate elementele cunoscute… glumesc evident :))

Nu am puteri supranaturale, dar am cativa asi in maneca pe care ii servesc dozat si cu cap la timpul potrivit.

Ai creat Tripaholic.ro din pasiunea ta pentru calatorii si oameni. Organizezi cele mai inspirate si stylish vacante pe care le-am vazut vreodata in Romania. Transmiti emotie prin fotografii si povesti. Ai avut vreodata momente de indoiala, ai vrut sa lasi totul balta si sa faci orice altceva? Ce te-a tinut in joc?

Ioana draga, iti multumesc pentru aprecieri. Tripaholic este un proiect de travel dupa chipul si asemanarea mea. Nu l-am gandit ca pe un produs pentru turism de masa. Mi-am dorit sa atrag, promovez, formez un calator complex, cosmopolit, educat. Sa mixez cultura cu gastronomia si aventura. Sa testez extremele.

Evident ca au existat momente de indoiala si nu putine. Au fost si momente cand am vrut sa las totul balta pentru ca aveam senzatia ca vorbesc fluent intr-o limba pe care putini o inteleg.

Ce m-a tinut in joc? Jocul in sine!

La inceput provocarea si certitidinea ca fac bine ce fac, mai tarziu intelegerea ca fac ceva important si special si, in final, aprecierile celor ce au trait experientele Tripaholic.

Bianca draga, care este mesajul tau catre lume? Ce ai scrie pe un banner, ce ai spune intr-un megafon, ce ai lasa in urma, care este singurul sfat pe care l-ai da celor care vor sa auda?

Editeaza-ti frumos si des scenariul vietii tale. Este filmul tau cel mai important.

Multumim mult, Bianca.

Pe Bianca o poti urmari pe Instagram – cu o singura avertizare: te vei indragosti iremediabil.

6 pași simpli pentru a-ți împlini orice dorință

Descarcă acum acest mini-curs gratis și învață cum să-ți împlinești visurile urmând o strategie super simplă și clară.

Comments are closed.