Maria este una dintre cele mai talentate artiste din Romania si una dintre cele mai frumoase femei pe care le urmaresc pe social media. Totul la ea este emotie si culoare. Are exact ce cred eu ca lipseste retelelor de socializare: o prezenta discreta, dar de neuitat, o lejeritate a fiintei, o bucurie, o magie care te fac sa visezi. Iar povestea ei este un exemplu pentru toti cei care isi doresc sa isi urmeze propriul drum in viata, indiferent de conditii. Are vulnerabilitate, curaj, speranta si iubire. Te invit sa o descoperi pe Maria Tureanu in randurile de mai jos…

Buna, Maria. Multumesc din suflet ca iti impartasesti povestea cu noi.

Buna, Ioana! Ma bucur de invitatia de a impartasi cu voi cate ceva din viata mea.

Cine este Maria Tureanu? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?

Maria Tureanu este un amalgam intre o visatoare, o pragmatica, o ambitioasa, o timida prin excelenta, un logician si un creator. Cred ca fara toate aceste aspecte ale mele, nu as fi reusit sa imbin atat de bine lumea artelor cu cea a business-ului.

De visat, mereu am visat cu ochii deschisi. Culori, forme, experiente. Imi place viata. Mult. Gusturi, mirosuri, sunete, tot ceea ce ma inconjoara privesc cu mare atentie.

In secret visez sa ajung sa pictez fara sa mai fac nimic altceva. Sa stau toata ziua in studioul meu si sa descopar tehnici de pictura, combinatii inedite de culori.

Neimpliniri? Am avut destule, legate in special de sfera emotionala. Poate au fost ca o balanta pentru restul lucrurilor care mi-au venit mai simplu. Cu siguranta m-au maturizat si mi-au mai slefuit ascutimile. Am devenit mai blanda, mai intelegatoare cu altii. Ai mei ma vad altfel. Ei imi ‘reproseaza’ mereu ca sunt prea deschisa, prea iertatoare, prea ‘buna’ ( scriu cu ghilimele caci nu cred ca esti vreodata suficient de bun – mereu se poate mai bine) cu toti oamenii si prea credula. Insa ce am fi fara aceasta deschidere? Imi asum riscul asta si sper ca ceilalti sa nu fie rau intentionati.

Iubirea s-a asezat in sfarsit in viata mea. Calma, rotunda, frumoasa, pasionala. Exact ce mi-am dorit o viata. Sotul meu imi spune in gluma ca este cerberul meu, ma pazeste din umbra.

Daca ar fi sa te intalnesti cu o singura persoana celebra din lumea asta, pe cine ai alege?

Mi-ar placea mult sa o intalnesc pe Maya Angelou. Rezonez cu scrierile ei, filosofia ei de viata .

Ce te deranjeaza cel mai mult la unii oameni? Ce simti ca ai putea face mai bine?

Ma deranjeaza minciuna si lipsa de onestitate. Manipularea. De orice fel.

Nu vreau sa fiu in competitie cu nimeni. Este o cursa din care nu vei iesi vreodata cu adevarat castigator. Sunt libera pentru ca stiu sa ma compar doar cu ceea ce am fost eu in trecut si cine vreau sa devin. Restul nu ma intereseaza. Respect ce fac ceilalti si sunt sigura ca in multe privinte unii sunt mai buni ca mine iar eu in altele.

Stiu ca ai calatorit prin lume inca din copilarie, ne poti povesti mai multe despre perioada respectiva? Pe unde te-au purtat pasii?

Am calatorit mult pentru ca tata era Consul General. Am fost in Australia, Asia, iar in Europa am fost alaturi de el in Turcia, Franta. In rest, doar scurte drumuri de copil inrolat la scoala romaneasca.

Ceea ce m-a marcat a fost stilul de invatamant din Sydney. Lejer, axat pe abilitatile copilului. Fara frici si presiuni.

Cum a fost la Universitatea de Arte din Londra? Ce te-a facut sa te intorci acasa?

Am fost admisa acolo insa nu am plecat din tara. Era o responsabilitate prea mare sa mi-o asum de una singura, cu doi copii mici. Aici am hotarat sa urmez cursurile de pictura de la Scoala de Arte Bucuresti. Deja incepusem sa pictez cand m-am inscris. Insa am facut-o cu gandul ca voi avea o ‘patalama’ la mana daca cineva ar cere dovezi suplimentare legate de pregatirea “academica’ .

Unii vor sa te certifice doar prin asta si prea putin prin ceea ce ai de oferit.

La prima ta expozitie de pictura, ai vandut tot. Ce gandeai in acel moment? Ce visuri aveai atunci?

A fost o confirmare binevenita si o incurajare sa continui sa creez. Mi-am demonstrat ca intuitia nu m-a inselat si desi in trecut nu eram dispusa sa ma bazez doar pe instinct, uite ca in acest domeniu a insemnat totul.

Visul meu era sa pictez si doar asta sa fac. Apoi cu trecerea timpului am inteles ca este nevoie sa creez ceva sustenabil din care sa ma pot intretine pe mine si pe copii dar sa nu deviez de la parcursul meu artistic. Asa s-a nascut Marie Nouvelle.

Care a fost cea mai uluitoare experienta/ breathtaking/ goosebumping thing din viata ta?

Sa stii ca stau putin pe ganduri. Cu parapanta nu m-am dat, sky diving nici atat, parasutism nu… Dar am schiat pe un ghetar.

Cele mai vii amintiri si cele care mi-au dat pielea de gaina nu sunt cele mai pline de adrenalina dar sunt cele mai intime momente traite de mine.

Imi aduc aminte cum ma trec fiorii sau imi lacrimeaza ochii cand constientizez real peisajul din fata mea, sau lanul cu flori din satul x, sau mirosul de lemn uscat si soarele bland in parul meu. Acestea nu sunt doar metafore ce dau bine scrise ci adevaruri pe care daca le constientizezi cu inima, esti mai plin si mai bogat decat orice calatorie exotica pe care ti-ai ofrerit-o vreodata.

Daca vine cineva la tine si te intreaba cum ar putea sa-si urmeze visele, desi lumea nu-l sustine si el nu isi doreste ceva “normal”, pragmatic, cu diploma – ce il sfatuiesti?

Sa prinda aripi. Sa inceapa exact acel lucru si sa nu se gandeasca prea mult.

Daca poate sa se intretina macar prima luna din altceva, atunci sa isi inceapa calatoria. Nu este nevoie sa avem planul cincinal sau un cont consistent doar ca sa indraznim sa pasim alaturi pe drumuri necunoscute.

Tocmai acest aspect al lipsei te va determina sa iti turezi motoarele la maxim si sa gasesti solutii, sa te ambitionezi sa iti iasa. Zona de comfort nu a adus vreodata beneficii atunci cand vine vorba de inovatie, de regenerare, de creatie.

Pana la urma ai ajuns tot la Londra – in ipostaza de colaborator cu fabrici de print pentru produsele Marie Nouvelle. Mie mi se pare ca totul are un sens, ca nu este nimic intamplator. Ai clienti internationali, ai expozitii la Londra sau in alta parte? De fapt, unde ti-ai dori cel mai mult sa iti expui picturile si obiectele de arta?

Asa este ;)) Drumul meu tot intr-acolo a dus. Exista un sens in toate si fara sa vedem cu ochiul liber, totul se leaga intr-o alchimie interesanta.

Nici eu nu cred in coincidente. Dar stiu ca fara aportul nostru la oportunitatile vietii, nimic nu se concretizeaza asa cum visam. Trebuie sa iti muncesti visul. Insa atunci cand este sa fie, totul curge. Esti in flow, cum imi place mie sa spun.

Clienti am peste tot in lume. Atat pentru mine ca artist cat si pentru brandul meu, Marie Nouvelle. Am avut pana acum doua expozitii la Londra. Chiar acum in martie aveam invitatia de a expune la Paris insa trebuie sa mai aman avand in vedere situatia globala de pandemie. Am expus si in Canada, in Bristish Colombia.

Nu am un loc preferat unde as vrea sa expun musai. Cred ca oriunde sunt invitata si primita, este o bucurie si o onoare.

Ce faci pentru sufletul tau zilnic? Cum te incurajezi si te iubesti?

Fac ceea ce-mi place. Asta imi umple sufletul. Imi traiesc visul. Creez pentru mine si pentru Marie Nouvelle.

Suport stresul cu brio pentru ca imi place. Lucrez de una singura caci sunt o singuratica prin excelenta. Cu restul de colaboratori, de la distanta. Ascult in surdina muzica, de cele mai multe ori jazz café- French music, imi cumpar flori, ma plimb cand nu mai pot.

Cand vine primavara, ma ocup zi de zi de gradina. Urmaresc fiecare planta sa vad cum ii merge. La 6,30 dimineata sunt in curte, la inspectie. Asa ma hranesc eu.

Ma iubesc prin timpul pe care mi-l daruiesc stand intre lucrurile si oamenii care imi fac cu adevarat bine. Invat sa fiu mai asertiva si sa spun si “nu”. Fara o mie de explicatii.

Am insa de multe ori senzatia ca nu fac suficient. Ca trebuie sa trag mai mult. Pentru business. Pentru casa- gatit si intretinere. Pentru pictura. Ma impart cum pot mai bine. Ceilalti imi spun sa stau insa pe mine ma mustra constiinta. Asa am fost educata. Sa tragi ca un catar ca altfel nu esti destul de bun. Aici mai am de invatat.

What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?

My secret power? Sunt o buna bucatareasa si iubesc sa fac asta pentru ai mei.

Care este relatia Mariei cu banii? Cum vezi tu abundenta? Provii dintr-o familie instarita, cu posibilitati. Insa stiu ca ai avut perioade complicate, ai trecut prin schimbari mari. La inceputul business-ului, faceai lucrurile de pe o luna pe alta. Care a fost (si este) mentalitatea legata de bani care te-a facut sa mergi mai departe?

Relatia mea cu banii – una foarte complicata.

In copilarie nu am dus grija de nimic. Nu mi-am dat seama in ce sistem traiam, nu simteam vreo lipsa. Insa nu am fost vreodata rasfatata. Nu aveam multe haine, multe jucarii, insa ce aveam erau bune si de calitate.

In clasa I tin minte ca i-am dus doamnei invatatoare orhidee. Aveam teancuri de cutii de orhidee acasa.

Cand am crescut, am fost tinuti din scurt insa am fost mereu catalogati eu si fratele meu geaman drept copii de bani gata. Uram asta.

A venit adolescenta si am devenit rebela, fapt ce m-a distantat de ai mei. Am plecat de acasa la 18 ani si am trait cu putin. Nici ei nu s-au grabit sa-mi sara in ajutor. Firesc.

M-am maritat devreme, cu cineva ce nu avea nimic. Credeam ca este suficient sa iubesti. Ca sa compensez lipsa job-ului la varsta aceea, am pus pe numele comun casa mea. Apoi au urmat si altele, din increderea oarba ca asa sunt oamenii, buni, si se vor bucura cand primesc ceva.

Toate bunurile mele au fost folosite pentru a face credite si astfel, in cativa ani, am pierdut tot ce aveam cand a venit criza. Eram prea tanara sa realizez in ce directie ne indreptam si nu mi s-a permis sa ma bag in treburile de business pe care nu le stapanesc. Eu sa imi vad de casa si copii si sa am incredere. Am avut.

O lectie usturatoare care ma va urmari toata viata.

Cand am decis sa schimb totul si sa urmez calea artelor si in definitiv, a inimii mele, am trecut in chirie. De unde plecasem si unde ajunsesem…

Cand nu mai “ai” nimic ce te leaga material de o zona de confort, atunci esti liber.

Mama a sarit atunci in ajutor si mi-a dat in folosinta una dintre casele ei.

Am pus pe picioare propriul business cu 1000 de euro si mult effort. Fara sa stiu nimic despre asta si fara sa stiu cum va fi. Ce bine este sa nu ai decat un plan. Atunci va trebui sa il faci sa functioneze.

Abundenta este o stare de spirit. Un mindset. Sa crezi ca meriti si ca poti face orice. Sa te simti implinit cu ceea ce ai. Daca stai si visezi mereu la multi bani, nu inseamna abundenta.

Banii sunt o energie. Un aspect al nostru. Nu este o rusine sa ai multi bani. Nici sa nu ai. Important este sa ai valori. Sa stii ce te face sa fii TU. Banii sunt un rezultat.

Nu multimea banilor iti confera valoarea. Azi poti sa ii ai, maine nu. Ci cine esti tu, ce stii sa faci, ce fel de om esti. Ce abilitati ai, ce pasiuni ai.

Maria, cum iei decizia aia de a lasa totul in urma si de a-ti urma sufletul? Cum spun americanii “to burn your boats”. Crezi ca tine de mentalitate sau de o durere suficient de mare – care te forteaza practic sa te arunci in necunoscut?

Tine si de una si de alta. Degeaba iti sopteste o voce interioara sa mergi pe calea ta, atat timp cat nu te forteaza viata sa iei decizia finala. Sunt unii care nici fortati nu ies din propriile tipare dar acestea sunt cazuri nefericite. Inteligenta o avem pentru a porni motoarele. Intuitia este pentru a ne constientiza. Avem nevoie de amblele aspecte ca sa ne punem in miscare.

Ai unele dintre cele mai frumoase rochii si esarfe pe care le-am vazut vreodata. Ador faptul ca pozezi pentru colectiile tale. Esti creator, model, antreprenor, mama, sotie. Si, mai presus de toate, o femeie senzational de frumoasa. In dar de 8 Martie, cum le-ai invata pe femeile din jurul tau sa se iubeasca mai mult? Sa aiba mai multa incredere in ele? Sa isi urmeze visurile si sa plece pe drumul lor.

Oh, multumesc mult pentru apreciere.

De 8 martie le-as indemna se bucure de ele, sa isi ofere timp, flori sau mici cadouri in semn de rasfat.

Iubirea de sine este cel mai greu de invatat. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne consideram indreptatite fata de altii. Doar fata de noi insine. Meritam sa ne iubim. Ca sa primim si de la ceilalti iubire, respect, asta este cu totul altceva. Trebuie sa si oferim.

Sa ne urmam visurile astfel incat sa devenim cat mai autentici, sa fim impliniti cu adevarat. Va imaginati ce schimbare ar fi in societate si in intimitatea fiecarei familii daca am fi toti pe drumul nostru, facand ceea ce ne defineste cel mai bine?

Am citit mai demult o vorba care mi-a ramas in inima: ‘the man of the future is the one who learns, unlearns and relearns everything”

Iti multumesc pentru interviu, Maria.

Operele de arta ale Mariei – tablouri, rochii, esarfe, accesorii, home deco – le gasesti in magazinul online Marie Nouvelle.

DIGITAL NOMADS SCHOOL

Un program intensiv online, de 5 săptămâni, dedicat celor care își doresc să fie cu adevărat liberi = să își construiască un business online profitabil, să locuiască oriunde în lume și să câștige bani făcând ce le place.

Comments are closed.