Iti doresti de foarte mult timp sa lucrezi pentru tine, sa incepi un business, sa ai independenta financiara, insa te simti lipsit de motivatie si nici nu stii de unde sa incepi? This one is for you 🙂

Scrollezi pe Insta si pe Facebook, vezi oameni cu business-uri interesante, care par sa aiba succes si sa fie super fericiti cu alegerile lor si te gandesti cat de bine ti-ar prinde o idee, ceva… ah, superb!, care sa se miste de la sine si sa iti aduca motivatie, entuziasm, rezultate. Insa dupa ce parasesti social media si te intorci in fata foii de hartie, ideile tale o iau razna.

“Ce business sa incep? Daca nu ma pricep la asta? Nu mai bine sau in banca mea? Mi-ar placea sa fiu influencer, sa produc content fabulos, sa fac si niste produse bune, sa automatizez totul ca sa nu fac nimic, dar imi place si coaching, insa n-am pregatire. Poate imi deschid un magazin ceva. Uite, altii vand pe Amazon. Dar nu am bani sa incep. Daca nu sunt in stare sa fac nimic?! De fapt, cine sunt eu si ce am eu de oferit?!”

Toate aceste intrebari aduc frustrare, nesiguranta, neincredere, si daca le tot repeti – vei amana la infinit sa faci ceva pentru tine.

Cu 15 ani in urma, mi-am creat primul meu business online. Era o revista, of course. Am muncit enorm si am investit in idea mea. Doar ca am plecat urechea la ce-mi spuneau altii – “pai si din ce faci tu bani? poate nu e cazul sa ai un business la varsta ta, mai tre’ sa capeti experienta! mai bine angajeaza-te. cine o sa citeasca revista? macar stiiii ce vrei?”

M-am desprins de toti cei care imi spuneau chestiile astea, insa grauntele de neincredere a ramas. Si mi-am luat joburi. Yeap, la plural. Am “rezistat” cam 3-6 luni la fiecare. Pentru ca dincolo de neincredere, a fost mereu altceva mai puternic – o dorinta infinita de libertate, de a fi eu insami, cu ce imi place mie. Si mi-am dat demisiile pe banda rulanta, fara regrete.

M-am hotarat sa lucrez pentru mine, sa fac freelancing. Ah, ce ironie. Clar, mi-am castigat libertatea financiara, de spatiu si timp. Insa nu aveam ce eram cel mai important – sa fac ce vreau eu, ce imi place mie, cum imi place mie. Lucram pentru altii si ideile lor, nu pentru sufletul meu. Am invatat enorm si ma simteam oarecum bine (eram intr-un “spatiu” caldut si confortabil financiar). And again – valoarea mea cea mai importanta – libertatea – mi-a deturnat planurile. Intr-o singura luna, am pierdut TOT. Absolut toate colaborarile, toti banii, toate “avantajele”.

Si m-am reintors la “planseta”. Cine sunt eu, ce stiu sa fac si ce vreau cu adevarat? De calatorit calatoream deja intensiv, cu blogul si diverse colaborari. De scris scriam. Aveam succes, aveam multi cititori si fani. Cam asta era tot. Asta stiam sa fac si asta voiam sa fac multi ani. Si asa am schitat primul meu curs de travel writing. Din dorinta de a ajuta si de a da mai departe ce stiu sa fac cu adevarat si ce imi place. Iar de aici totul este istorie 🙂

A fost usor? DA. Da, pot spune ca a fost usor sa aleg si sa-mi urmez sufletul si dorinta de libertate din mine. Ce a urmat – framantarile mele financiare, anxietatile, indoiala ca am ceva de spus – n-au facut decat sa ma ajute sa cresc. Au durut ca naiba, insa m-au adus aici. M-au facut profa de azi, care intelege si are rabdare si nu judeca, care incurajeaza si iubeste enorm. Care crede cu tarie in oameni si in abilitatile lor si in talentele lor. Care STIE – fara nicio umbra de indoiala – ca orice este posibil.

Iata mai jos un mic ghid care te va ajuta sa ai claritate, sa alegi cu sufletul un business care ti se potriveste si, mai ales, sa nu mai amani la infinit ceea ce stii ca vrei sa faci.

Ce business sa incep?

  • ia-ti un jurnal/ sau deschide un word si SCRIE. Nu te gandi doar la raspunsuri, ci scrie-le. este foarte important.
  • in momentul acesta, criticul si perfectionistul din tine – nu au nimic de spus. Lasa-i in pace si fii deschis si sincer cu tine insuti, pentru ca meriti.
  • nu te lua dupa ce fac/ spun/ au altii. Habar n-ai drumul lor.

Scrie pe foaie urmatoarele:

Ce iti doresti cu adevarat. Cum ai vrea sa arate viata ta.

Cu ce oameni ti-ar placea sa lucrezi. Cum ai putea sa ajuti, sa fii de folos.

Cu domeniu de activitate iti place cel mai mult.

Care sunt talentele/ calitatile tale. Ce stii sa faci.

Inainte de a te arunca la implementat idei, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii este “de ce”.

De ce vreau un business?

Daca te gandesti sa incepi un business pentru bani/ faima/ validare – motivele astea nu doar ca nu sunt suficiente, nici nu-ti vor tine de cald cand vor aparea indoieli, lipsa de chef, greutati, probleme. Vei renunta imediat. Insa o ocupatie de care esti super pasionat si inseamna ceva pentru tine – te va tine in viata.

Raspunde la urmatoatele intrebari:

De ce iti doresti sa ai un business? Care este motivatia ta personala, intima?

In ce anume crezi, ce te inspira, ce te face super curios acum?

Cum vei “atinge” vietile oamenilor? Cum ii ajuti si inspiri?

Cum vrei sa arate lumea visurilor tale si ce rol ai tu in asta?

Cum arata business meu pe termen lung?

Claritatea conteaza enorm. Sa stii exact ce vrei: un business mic, pentru care sa lucrezi 3-4 zile/ saptamana, sau un business la care sa mergi zilnic si sa creezi ceva, sau un business global, sau un business cu multi angajati.

Raspunde la urmatoatele intrebari:

Cat de mare vrei sa fie business-ul tau peste 5 ani? Lucrezi cu angajati, la birou, oriunde in lume, singur, doar cu un coleg?

Vrei sa faci acest business pentru totdeauna sau sa poti iesi din el oricand iti doresti?

Ce profit iti doresti sa-ti aduca? Concret. Cat castigi tu, personal, din acest business?

Cine sunt clientii mei?

Pasiunea si viziunea ta conteaza enorm. Insa cea mai importanta “parte” din business-ul tau sunt oamenii. Clienti/ cititori/ studenti/ branduri/ companii.

Totul se schimba in business. Marketing-ul, ideile, produsele, metodele, tehnologia, competitia. Insa daca stii exact cu ce oameni vrei sa lucrezi si daca ii respecti, iubesti si le aduci valoare – vei avea succes.

Raspunde la urmatoarele intrebari:

Daca ai putea avea orice iti doresti, cu ce clienti ai vrea sa lucrezi?

Cum arata scenariul tau ideal legat de clienti? Cu ce se ocupa, ce ii intereseaza, ce ii face fericiti, ce isi doresc de la viata, ce probleme au, ce citesc, ce mananca, ce urmaresc, ce pasiuni au, ce isi doresc de la tine?

Care sunt calitatile clientilor tai?

Care sunt valorile lor, ce vor de la viata, ce asteptari au de la tine?

Care este modelul meu de business?

Cum ti-ar placea tie sa arate business-ul tau, cum ar fi cel mai interesant si usor si fun pentru tine? Ti-ar placea sa oferi servicii (sa creezi ceva ce-si doresc clientii, sa faci lectii de yoga, sa faci sedinte de coaching) sau ti-ar placea sa le oferi produse fizice/ digitale (sa scrii carti/ blog/ vlog, sa tii cursuri, sa faci ghiduri de travel etc) sau ambele?

Poti alege orice se simte foarte bine pentru tine acum!

Raspunde la urmatoarele:

Clientii mei ma platesc pentru…

Brandurile mele preferate si care fac EXACT ce imi doresc eu sunt…

De ce anume am nevoie ca sa incep un astfel de business?

Ce stiu si ce nu stiu sa fac acum pentru a incepe un astfel de business.

Idei de business.

Daca nu ai nicio idee de unde sa incepi – gandeste-te la urmatoarele:

Ce faci in fiecare zi? Ce sfaturi iti cer oamenii?

Ce stii efectiv sa faci, ce iti doresti sa inveti si sa daruiesti oamenilor?

Ce probleme rezolvi zilnic cu usurinta?

Despre ce vorbesti cu orele si nu te plictisesti niciodata?

Despre toate acestea vorbim in detaliu in primul modul al Scolii de Digital Nomads. Abia apoi ne ocupam de site/ prezenta online, produse, vanzari, marketing, promovare si bani. Daca suna bine, Scoala incepe ACUM.

La mine a durat cam 5 saptamani (in 2014) sa-mi dau seama despre ce este vorba.

  • Valoarea mea de baza este libertatea.
  • Pasiunile vietii mele sunt calatoriile/ explorarea/ lumea asta magnifica/ oamenii.
  • Talentul meu nativ: scrisul.
  • Ce stiu efectiv sa fac: sa predeau/ sa pun totul in pasi simpli de urmat. sa incurajez. sa ofer incredere si iubire si inspiratie.
  • Ce am invatat sa fac: marketing, vanzari, sa scriu emails, sa fac site-uri, sa creez produse, sa fiu vulnerabila, sa automatizez, sa am incredere in mine si in cei din jur, sa cer ajutor.
  • Clientii mei sunt oameni curiosi, dornici sa invete, sa fie liberi, independenti, sa traiasca oriunde in lume, sa creeze, sa isi exprime talentele, sa faca tot ce le place in termenii lor. sa aduca lumii valoare si bucurie si inspiratie.

Insa ideea de acum, business-ul meu de acum, a venit pas cu pas, nu tac-pac, gata, done deal. S-a dezvoltat, a crescut odata cu mine, s-a schimbat, am taiat si am adaugat.

Totul se schimba, insa daca ai o curiozitate, daca macar o data in viata ti-ai dorit sa ai un business – inseamna ca esti perfect echipat pentru asta si inseamna ca ideea exista in tine. Trebuie doar sa-i dai voie sa iasa la lumina.

Claritatea vine doar din actiune. Incepe acum, cu ce ai si stii acum. Lasa detaliile, ingrijorarile, perfectionismul, fricile, viitorul, rezultatele in pace. NU ai cum sa stii ce va fi si cum va fi. Prima idee poate da gres si din ea se poate naste o idee si mai buna. Nimic nu este garantat in business (sau in viata).

Mai mult, orice vei incerca sa faci si la orice nivel ai fi, vei avea parte de rezistenta, de lipsa de motivatie, de descurajare, de provocari. Continua sa faci ce iti place. Gandeste-te asa – daca la un job nu te-ai prezenta intr-o zi ca “nu ai cheeeef”, ai fi dat afara. Asa si in business. Orice ar fi, oricat de complicat sau usor, orice ar aparea, do it anyway.

Bucuria, mandria si increderea vin atunci cand faci un pas spre visul tau, chiar daca dai gres. Cel mai tare dor regretele, nu pasii in lateral pe care trebuie sa-i faci uneori.

So. De ce sa mai astepti? Incepe acum si bucura-te de calatorie 🙂

Huge love & hugs,

ȘCOALA DE DIGITAL NOMADS

VISURILE NU SUNT FĂCUTE SĂ FIE AMÂNATE.

Comments are closed.