In copilaria si adolescenta mea, sarbatorile insemnau mirosuri fabuloase de cozonac, mama mea draga preparand in bucatarie aluaturi perfecte si creme delicioase si o atmosfera de pace si bucurie. Anii au trecut, eu am plecat de acasa, insa amintirile au ramas. La fel de bun a ramas si cozonacul mamei… Si pentru ca retetele ei de Pasca cu smantana si ciocolata au facut “ravagii” in online zilele acestea, m-am gandit ca ar fi bine sa va impartasesc si “reteta secreta” de cozonac gustos si pufos, pe care mama o pastreaza si o pregateste de ani de zile. Iata mai jos cum sa prepari cel mai bun cozonac din lume… ?

Cozonac cu nuca – reteta mamei mele

Ingrediente:

Aluat: 30-40 g drojdie (sfatul mamei mele este sa folosesti drojdie din pachet mare, nu din drojdie cubulete), 5 oua, 250 g zahar tos, 1 cana lapte (250 ml), 1 lingurita sare, coaja de la o portocala, rom (nu esenta!), vanilie, 100 ml ulei, 100 g margarina de buna calitate, 1 kg faina*.

*Aici se impune o discutie despre cantitati – toate ingredientele de mai sus sunt pentru 1 kg de faina, din care poti face 2 cozonaci mari sau 1 cozonac mare si 2 pascute (daca la pasca folosesti aluat din acesta delicios).

Crema: 4 albusuri, zahar tos dupa gust (6 linguri mari), nuca macinata (300 g), cacao (1-2 linguri), rom.

Mod de preparare:

– intr-un vas mare se pun drojdia si 3 linguri de zahar si se amesteca pana obtii o pasta moale
– se adauga laptele caldut peste drojdie
– se adauga si putina faina (3 linguri) si se face o maia subtire (ca o smantana), care se bate bine cu telul pana face basici ?
– maiaua astfel obtinuta se presara cu faina si se lasa la crescut.
– intr-o cratita se pun ouale intregi, sarea, zaharul, coaja de portocala si romul si oala se pune pe foc mic, amestecand incontinuu pana la dizolvarea totala a zaharului. ATENTIE! Crema nu se fierbe pentru ca se va strica.
– cand maiaua a crescut, se toarna crema de oua peste ea si se amesteca foarte bine cu telul
– se adauga restul de faina si se amesteca. Trebuie sa obtii un aluat lipicios!
– margarina si uleiul se amesteca (margarina topita, ambele caldute)
– in aluatul obtinut se pune cate putina grasime (ulei si margarina) si se framanta bine
– se repeta operatia pana termini grasimea si aluatul se desprinde de pe maini
– cu cat framanti mai mult si mai bine cu atat aluatul va fi mai elastic si mai bun!
– aluatul framantat se presara cu o ploaie de faina, se acopera si se lasa sa creasca, la caldura (aveti grija la aerul rece din bucatarie!)
– tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt (se pune o coala de hartie mai inalta decat tava!) si se unge bine hartia cu ulei.
– prepara crema de nuca: (cu mixerul) se bat bine albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul tos, pana obtii o spuma tare si consistenta
– se adauga peste albus romul, nuca macinata si cacaua si se amesteca de jos in sus, cu o lingura de lemn (sau de plastic).
– cand aluatul a crescut frumos, se rupe in bucati mai mari si se intind dreptunghiuri de aluat pe o planseta sau pe masa
– foile de aluat nu trebuie sa fie groase
– pe acestea se intinde crema, in proportii generoase
– se ruleaza dreptunghiurile si apoi, cand aveti deja doua, le puteti impleti intre ele – pentru a obtine un cozonac spectaculos
– cozonacul se aseaza in tava si se lasa la crescut (again!:))
– inainte de a-l baga in cuptor, cozonacul se unge cu ou batut cu zahar, pentru a avea un luciu frumos
– cuptorul trebuie incalzit in prealabil
– cozonacul se coace la foc mediu, timp de 1 ora – insa iti recomand sa il “testezi” pe parcurs (dupa 30 de minute de copt) cu o scobitoare.
– se lasa sa se raceasca in tava si apoi se scoate pe o farfurie.

Este fara indoiala cel mai bun cozonac din lume, deci merita sa-l incerci!

Această rețetă face parte din cartea “Fă dragoste în bucătărie!”

No Comments

  1. imi pare rau ca nu am dublat cantitatile! Foarte gustos, multumesc pentru reteta!

  2. Am descoperit reteta aceasta anul trecut inainte de Pasti. Mi-am salvat-o la favorite si mi-am propus sa o fac an de an. Este absolut delicios!!!