Trebuie să încep acest articol prin a vă mulţumi încă o dată pentru toate mesajele voastre extraordinare de pe Facebook, e-mail sau telefon. Dacă ar fi călătoresc cât mi-aţi urat voi, n-aş mai sta nicio zi acasă:) Sunt foarte mândră şi onorată să am asemenea prieteni şi cititori. Vă mulţumesc! În altă ordine de idei, mai avem de petrecut doar o zi în Portugalia, apoi vom pleca spre Spania, pentru ca pe 27 să ne întoarcem în Lisabona. Până acum am călătorit mult, am admirat locuri speciale şi m-am bucurat de clipe fantastice. Pot spune câteva lucruri despre aceasta ţară superbă şi nu întâmplător am ales 35… câţi ani am împlinit ieri:)

35 de motive să iubeşti Portugalia!

1. Nicăieri în lume nu am întâlnit oameni ca în Portugalia: relaxaţi, frumoşi, vorbitori de engleză, calzi, buni, deschişi, zâmbitori. Trebuie să vii aici să-i cunoşti! Nu vei avea decât de câştigat.
2. Drumurile prin Portugalia sunt adevărate lecţii de viaţă: complicate, înălţătoare, extraordinar de frumoase. Închiriază o maşină şi străbate-le. Învaţă!
3. Mergi pe străduţele din Alfama. Opreşte-te la o terasă, bea o bere Super Bock şi ascultă muzica fado. Eu am plâns de emoţie.
4. Plimbă-te cu metroul prin Lisabona. Vorbeşte cu oamenii! Zâmbeşte-le.
5. Fă o plimbare romantică, la ceas de seară, pe Avenida Liberdade. Admiră palmierii şi parcurile, restaurantele şi hotelurile, hrăneşte papagalii. Este foarte frumos.
6. În Piaţa Rossio vei întâlni mulţi emigranţi de culoare, târguri de suveniruri şi diverse obiecte de vânzare, la preţuri neaşteptate. Este o experienţă!
7. Urcă în Elevador de Santa Justa. Ştiu că este un obiectiv mult prea turistic, însă imaginea surprinsă de sus merită cu adevărat!
8. Închiriază-ţi un apartament în Bairro Alto şi trăieşte ca un localnic. Îţi recomand un apartament al Casei Santos – este cel mai frumos în care am stat până acum (şi spun asta după ce am locuit în multe hoteluri elegante). În plus, ai în apropiere cea mai scumpă biserică din lume: Sao Roque si superba esplanadă Miradouro de Sao Pedro de Alcantara.
9. Plimbă-te prin Praca do Comercio şi ia tramvaiul de epocă roşu. Nu contează unde merge! Din piaţa Martim Moniz ia celebrul tramvai 28 şi admiră tot oraşul!
10. Dacă iei tramvaiul 15E din Cais do Sodre vei ajunge în minunatul Belem. Călătoria în sine este fascinantă.
11. Vizitează Mănăstirea Jeronimos.
12. Plimbă-te pe malul apei, admiră monumentul exploratorilor portughezi şi Turnul din Belem.
13. La întoarcere, opreşte-te neapărat la Pasteis de Belem, celebra patiserie aflată în staţia de tramvai. Comandă-ţi excelentele tarte cu ou, un espresso sau un cappuccino. Nota 10! De aici poţi cumpăra şi un vin de Porto de colecţie.
14. Vizitează Castelo de S. Jorge. Eu nu am ajuns din cauza vremii, însă tu trebuie să urci şi să vezi o panoramă spectaculoasă a oraşului.
15. Igreja da Madalena şi Catedrala din Lisabona sunt două biserici în stil baroc, pe care ţi le recomand. Iar din spatele Catedralei începe Alfama, “sufletul” Lisabonei.
16. Vizitează Museu do Fado.
17. Comandă specialitatea zilei la Restaurante Santo Antonio de Alfama. Bea o bere Super Bock sau un vin portughez.
18. Opreşte-te la un bar fără nume din Alfama. Sunt foarte multe: au doar două mese, oameni în vârstă beau bere sau espresso la bar, muzica fado îţi încântă simţurile, toţi îţi zâmbesc şi te consideră de-ai casei, iar clădirile din jur sunt unice în lume. Portocalii încărcaţi de fructe completează un peisaj colorat şi boem.
19. Mergi la shopping pe Rua Aurea.
20. Ia un autobuz sau închiriază o maşină şi străbate Portugalia spre sud. Peisajele sunt cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată: câmpii nesfârşite de un verde crud, păduri de pini, case albe cu acoperişuri roşii, un cer de un albastru viu, acoperit uneori cu nori din vată de zahăr. Ca într-un tablou de Cezanne.
21. Opreşte-te în Setubal, este un oraş de coastă pe care mi l-au recomandat toţi localnicii. Noi nu am avut timp, din pacate, însă cu o maşină închiriată totul va fi mult mai simplu.
22.  Nu ocoli nici Rezervaţia Naturală Estuario do Sado.
23. Portimao este un oraş provincial, micuţ şi cochet. Aici găseşti magazine cu suveniruri, supermarketuri, baruri, restaurante şi parcuri. Esplanada din port este interesantă.
24. Cazează-te în Portimao la unul dintre hotelurile noi şi elegante, din zona de nord a oraşului. Noi am stat la Flamingo (de aici vă scriu acum:). Am închiriat un apartament cu bucătărie complet utilată, baie, două paturi şi balcon. Foarte frumos!
25. După ce te plimbi prin portul de yachturi din Portimao şi bei o bere cu localnicii, ia un taxi şi mergi la plajă.
26. Praia da Rocha este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut vreodată.
27. Admiră stâncile uriaşe, peşterile, oceanul, hotelurile cochete şi barurile sub formă de staţii de metrou.
28. Fă un picnic cu sandvişuri şi şampanie pe plajă, la apus.
29. Priveşte cerul Portugaliei şi Atlanticul din această perspectivă. Nu le vei uita.
30. În Faro ne propunem să vizităm măcar o plajă din superba lagună, dar şi bisericile Sao Pedro de Faro şi Igreja do Carmo.
31. Vom sta doar o noapte la Residencial Dandy, o pensiune foarte colorată şi interesantă. Revin cu poze.
32. De abia aştept să parcurg înapoi drumul din Faro în Lisabona şi să îmi întipăresc în amintiri peisajele parcă desenate de un pictor genial.
33. Mergi neapărat la Praia da Marinha! Este una dintre cele mai spectaculoase din lume. Va trebui să iei un autobuz din Portimao spre Lagoa şi apoi un alt autobuz spre Marinha. Însă merită!
34. În avionul TAP Portugal care ne-a adus în Lisabona, am cunoscut câţiva români minunaţi, care se pregăteau de o vacanţă “combinată”: Lisabona şi Porto. De abia aştept să le aud părerile, pentru că ne vom întoarce cu acelaşi avion. Însă cred de pe acum că este o idee bună şi îmi pare rău că nu avem cum să vedem şi noi Porto. Este un motiv excelent să ne întoarcem în Portugalia, nu?!
35. Când pleci într-o astfel de călătorie trebuie să laşi orice prejudecăţi şi aşteptări la o parte. Să fii deschis. Să explorezi. Să cauţi. Să înveţi. Portugalia te aşteaptă cu braţele deschise şi, pentru noi, a înseamnat una dintre cele mai frumoase călătorii pe care le-am făcut până acum. Chiar cred că am descoperit paradisul şi… Portugalia este prima ţară care ne tentează pentru o vacanţă luuungă de peste 6 luni:) 
Vă mulţumesc încă o dată pentru că sunteţi alături de noi şi voi reveni cu alte articole despre fiecare oraş şi destinaţie în parte. Amintiri, ziua mea pe plajă, Lisabona muzicală şi colorată, drumuri fascinante, oameni relaxaţi… şi multe altele… vor urma.

No Comments

  1. Așteptam acest articol… Ce zi de nastere minunata ai avut, ce pot eu să-ți mai doresc oare?!? Să fie din ce mai frumos de la an la an și sufletul tău tot mai deschis și inima tot mai receptivă 🙂

    >D<

  2. Saru'mana, Bia. Intre timp, totul a fost dat peste cap. Nu stiu daca asta este frumusetea calatoriilor, insa la mine se cam schimba lucrurile de la o zi la alta. Am ajuns in Faro relaxati, dupa un drum de 2 ore incredibil, printre plantatii de portocali, paduri de pini si vile de poveste. N-am mai vazut atata frumusete pana acum! In Faro ploua infernal. Ne-am dus unde aveam rezervare si nu era nimeni:)) Am asteptat 45 de minute. Nimic. Am plecat la alt hotel. Pierdut rezevare, trimis mail-uri disperate la booking sa nu mi se ia banii din cont. Cazat la hotel de 4 stele din port:))) Daca e bal, bal sa fie. Din camera superba vad o biserica, portul si cuiburile de berze de pe case. Ploaia a incetat si soarele ma incalzeste prin fereastra deschisa. Oare totul este programat? Hmmmm… Pupici din Faro!

  3. La multi ani cu intarziere! Ma bucur ca si cum as fi acolo!

  4. La multi ani! Chiar daca a trecut ziua ta!
    Ce sa zic Portugalia m-a fermecat! M-as intoarce oricand acolo!
    In Faro nu am fost dar planific sa merg intr-o vara! pozele cu plaja sunt foarte frumoase

  5. Pe langa tot ce ai spus tu as mai adauga si:
    – bea o ginja la "A Ginjinha"
    – mergi la Sintra si nu te limita doar la palat si la Pena, vezi si Monserrate si Quinta de Regaleira
    – fa o plimbare cu barca de-a lungul coastei, cu pornire din Lagos
    – vezi locul unde a fost prima piata de sclavi, astazi o piata foooarte pitoreasca
    – mergi cu o barca pescareasca traditionala in Ria Formosa, cu plecare din Faro
    Aaaaa, si neaparat descopera viata de noapte din Bairro Alto. Nimic nu se compara cu efervescenta de acolo.

  6. Da, lucrurile s-au aranjat mai bine 😀 Altfel nu se poate, eu cred că nimic nu e întâmplător 😉

  7. Tu ma faci sa nu mai visez la Spania si la al sau Camino…
    Cate locuri frumoase sunt pe lume! Si toate asteapta sa fie vizitate! Oare voi reusi sa vad macar o mica parte din ele in viata asta?

  8. Draga mea, iata ca si eu iti raspund cu intarziere. Multumesc mult! Trebuie neaparat sa ajungi in Faro si sa vezi portul, copacii si casele de acolo.

  9. Multumesc frumos, cu intarziere:))

  10. Am trecut la un moment dat cu bus-ul pe langa Camino portughez si m-am bucurat tare de tot. Peisajele sunt de vis. Trebuie neaparat sa fac si eu acest drum. Insa eu as alege Camino Primitivo:)